A romló város: az élet- és kármentő tűzcsapok

Több, mint háromszáz tűzcsap van Székelyudvarhely területén. Néha mégsem elég.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

Tűzcsap
Hasznosak, de nincsenek elegen
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. július 31., 11:56
1 hozzászólás. 

A múlt heti udvarhelyi tűzesetnél, illetve az azelőtt néhány nappal történt máréfalvi tűznél is a nem megfelelő tűzcsapot nevezték meg, mint egy létező probléma. Vagy kevés tűzcsap volt, vagy ami volt, az sem működött megfelelően. De mitől is függ ez?

Székelyudvarhely területén összesen 320 tűzcsap van rácsatlakoztatva a vízhálózatra. Ezeknek a karbantartását, javítását a polgármesteri hivatal megbízásából az Aqua Nova Hargita, vagyis az ivó- és szennyvízhálózatot működtető cég végzi, a tűzoltóság pedig ellenőrzi.

tuzcsap1

A cég két éve vette át ezeknek a javítását és az új tűzcsapok felszerelését. Bálint Major Áron, az Aqua Nova ivóvíz-ágazati főmérnöke kérdésünkre elmondta, hogy két év alatt majdnem száz új tűzcsapot szereltek fel, főképp az új vízvezetékek lefektetése mentén, illetve a régieket folyamatosan cserélik. A törvény azt írja elő, hogy száz méterenként kell tűzcsapnak lennie.

Drága a tűzcsap?

Azoknál a cégeknél, ahol gyúlékony anyagokkal dolgoznak (fával, festékkel, stb) ún. belső tűzcsapnak is kell lennie, de sajnos ezt nem mindig készíttetik el, mert az ára és a felszerelése 1500-2000 lej között van. Sokféle kategória van, a tűzcsap helyét, a távolságokat szakemberrel kell megterveztetni.

A 11 cm-es vízvezetékre 8 cm belső átmérőjű tűzcsapot szerelnek, ennek a hatósugara száz méteres, amennyiben helyesen volt megtervezve, felszerelve és elegendő a nyomás benne.

A tűzoltóságtól megtudtuk, hogy ezeket heti rendszerességgel ellenőrzik, a tűzcsapok hiányáért pedig büntetnek és fel is szólítják a cégeket, intézményeket, hogy tegyenek eleget ennek a kötelességnek.

tuzcsap3Végigmenve Udvarhely több utcáján, ember legyen a talpán, aki megtalálja a régi tűzcsapokat – mivel ezek a földbe vannak beépítve, legtöbbször nem láthatóak, sőt le is vannak aszfaltozva. Habár a tűzoltók térkép szerint tudják, hogy hol vannak ezek, sok esetben képtelenek hozzáférni. Az újakkal nincsenek gondok, csupán csak annyi, hogy kevés van belőlük.

Részei az infrastruktúrának

A múlt szerdai tűzesetnél egyetlenegyet tudtak használni a tűzoltók, holott Bálint szerint száz, illetve kétszáz méterre (a Bethlen Gábor és a Haáz Rezső utcákban) még két üzemképes tűzcsap is volt.

A tűzcsapok ugyanúgy a város infrastruktúráját képezik, mint az út-, villany-, gáz- vagy vízhálózat – amennyiben ezen a téren is lépne előre a város és tudatosabban, az előírásoknak megfelelően készülnének el és a régiek is üzemképesek lennének, valószínű, hogy egy-egy tűzesetnél hatékonyabban tudnának oltani a tűzoltók.

Csak nálunk általában úgy van, hogy előbb valami nagyon kellemetlen dolognak kell történnie ahhoz, hogy az emberek rájöjjenek: egy fölöslegesnek vélt, illetve drágának tartott dolog (esetünkben egy működőképes tűzcsap) olykor segít a tűz megfékezésében, illetve a nagyobb anyagi károk elkerülésében.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
freelancer
2012-07-31 15:21:18
Akkor látszik meg, ha nincs
A takarítással is így van. Nem takarítunk, amíg a mocsoktól meg nem betegedik valaki. (lásd néhány patak medre, szeméttároló, stb.) Számítógépet nem javíttatunk, amíg le nem ég, s utána szidjuk a gyártót vagy az eladót, mert nem tartott a gép eleget. Autókarbantartást nem végeztetünk, amíg szét nem hull valamije az autónak és valakit meg nem öl vagy nyomorít. Könnyeb azokat a pénzeket, amiket ilyen "műveletekre" költené az ember, sörre, cigire, bulikra költeni, a lagzikba nagy büszkén odaadni, hogy lássák, milyen jól viszik, s aztán visszaállni a panaszkodós sorba, s bezzegtetni mások felé.

S nem az állam embereire, a hatóságokra gondolok, hanem embertársaimra.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."