Leégett a görög-katolikus püspöki palota

Szombaton késő este kigyulladt, és szinte teljesen leégett a Nagyvárad főterén álló görög-katolikus püspöki palota.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

tuz-nagyvarad
Fotó:erdon.ro
szerkesztoÍRTA: UH.RO / HÍRSZERK.
2018. augusztus 26., 22:09
0 hozzászólás. 

A tűzoltóságot este 10 órakor riasztották a tűzesethez. Ötven tűzoltó kilenc tűzoltókocsival és két létrás kocsival két és fél órát dolgozott a lángok megfékezésén. A tűzoltók a közeli Sebes-Körösből szivattyúzták a vizet az oltáshoz. A tűzvésznek nincs halálos áldozata.

Az oltás fél órával éjfél után fejeződött be, addig azonban teljesen leégett az épület mintegy 1300 négyzetméteres tetőzete, ledőlt az egyik torony, és beszakadt az első emeleti mennyezet.

A helyszínről készült drónfelvételek azt mutatják, hogy a lángok a teljes tetőzetet elpusztították, és az egész épületet érintették.

gorogkatolikus palotatuz

A Wikipédián a nagyváradi görögkatolikus püspöki palota szócikknél éjféltől a következő bejegyzés is szerepel: “Egy tűzvész 2018. augusztus 25-én megsemmisítette az épületet”.

Nem volt biztosításuk

A püspöki palotában nem semmisültek meg műkincsek, festmények, és a püspökség archívumát sem érte kár, mivel az épület felújítását tervezték, és kiürítették azt. Ugyanezen okból – nem használták az épületet – nem volt biztosításuk sem – adott hírt a maszol.ro arról a sajtótájékoztatóról, ahol Ioan Mihaiu prefektus, Alin Haniş Bihar megyei rendőrfőkapitány, Alin Nemeş, a megelőzési részleg vezetője, és Alexandru Csilik parancsnokhelyettes a Körösvidéki Katasztrófavédelmi Felügyelőség képviselői, valamint a görögkatolikus püspökség részéről Anton Cioba atya beszélt.

A tűz keletkezésének okáról egyébként nem beszéltek az illetékesek, ám a helyszíni beszámolók szerint a palota díszvilágítása miatt keletkezhetett a tűz. A szakemberek ezért azt is megvizsgálják majd, hogy van-e összefüggés a korábban többször jelzett üzemzavarok és a tűz között.

A görög-katolikus püspöki palota a nagyváradi magyarok által a régi nevén Szent László térként számon tartott hivatalosan Unirii (Egyesülés) tér dél-nyugati sarkában áll. Ifj. Rimanóczy Károly tervei alapján építették 1903 és 1906 között.

A kommunista államosítás után a görög-katolikus egyház 1992-ben kapta vissza, ám ténylegesen csak 2004-ben vehette birtokba a palotát, miután kiköltözött belőle a megyei könyvtár.

Az épületben felújítási munkálatok zajlottak.0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."