A romló város: nyitott szennyvízcsatorna lett a Varga-patakból

A város éke lehetne. A Varga-patak azonban egy nyitott szennyvízcsatorna. A város (egyik) szégyene. Végigjártuk.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

vargapatakcimlapa
Elfogy a patak a torkolat előtt
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. augusztus 07., 10:09
3 hozzászólás. 

A Varga-patak a Rózsa utcában ér be a város területére. Terepszemlénk során megállapíthattuk, hogy alig van víz a medrében és a városközponttól gyakorlatilag csak szennyívzcsatornák táplálják. Egy darabig. Mert a torkolattól nem messze egyszerűen kiszáradt...

vargapatak1a

A Rózsa utca felső szakaszán már alig van víz a mederben, de itt legalább nem látszik az, ami később. A mederben faunáról nem beszélhetünk, flóráról igen, habár az sem nagyon van. Egy erecske folydogál a mélyben, kis hidak alatt, nagy betonfalak között. Alig mozog, de legalább nincs tele szeméttel.

vargapatak2a

A Rózsa utcai új híd alatt szinte teljesen kiszáradt már, itt a meder már nyomokban tartalmaz palackokat, egyéb szemetet, de nem olyan vészes, szaga még elviselhető. A növényzet elég sűrű a házak mögött, ott csordogál csendesen az, amit még nem szárított ki az időjárás.

vargapatak3a

Az Iskola utcában kapja a patak az első komoly "betáplálást". Ne mondja senki nekem, hogy ez esővízcsatorna, mert ha az is, napok óta nem volt eső, s az esővíz nem ilyen színű és szagú – ezt megállapítani nem kell komolyabb szakértelem. Bőségesen ömlik bele a szürke lé, a folyás a mederben ettől erőre kap.

vargapatak4a

Idill a MÜTF épülete mögött, az ún. Kőkacsa téren, a Más Rádió tőszomszédságában. A papírok és az alattuk levő dolgok arra utalnak, hogy szabadtéri vécének is használják a patak fölötti lépcsőt.

vargapatak5a

Ha lenézünk a mederbe, ez a kép fogad – a víznek nevezett anyag mostanra teljesen sötét, alapos a gyanú, hogy a Márton Áron téri bérház szennyleve ide folyik be, mert az Iskola utcai beömlés nem duzzaszthatja így fel. Bűzlik itt minden, szállják a legyek.

vargapatak6a

Ez a tartalom átfolyik a központi éjjel-nappali üzlet és a Select vendéglő között, majd a Városháza mögött – szabadon a Vár utcai hídon láthatjuk ismét, ahol mind a Plébános vendéglő, mind pedig a Petőfi Panzió előtt nagy vaslemzeket helyeztek el a meder felett, ezek tulajdonképpen autóparkolók.

Belegondolni is rossz, hogy mi történne itt, ha a 2005 nyári árvíz megismétlődne. Mindenesetre itt is láthatunk egy „befolyást" a híd alatt, kis lyukból jön a fekete lé.

vargapatak7a

A Petőfi utcában ez a látvány fogad: csendesen csordogál a fekete lé a Nagy-Küküllő felé. Látszik, hogy a partján a támfalat megerősítették, elég nagy mennyiségű víz folyna itt le, csak a korábbi akadályok engedjék el.

vargapatak8a

A Varga-patak vize a Tompa László utcában megszűnik létezni – a patak eddig bírja, itt egyszerűen kiszárad, nincs több víz a mederben. A meder alja betonozott, a növényzet benövi, aránylag tiszta. Azért, mert már nincs, ami büdösítsen – valószínű, hogy ennek az ott lakók is inkább örvendenek, mint nem.

vargapatakcimlapa

A torkolat. Az Orbán Balázs utcai hídról jól látszik, hogy a folyóba semmi nem ömlik, a patak eltűnt már fennebb, ami vizet látunk, az a Küküllőből térül vissza, az kapott utat felfele. Amúgy a Küküllő is leapadt, bűzlik, szemetet hord.

Szerencse, hogy a Varga-patak már nem visz bele többet. Azonban, ha lesz egy kiadós esőzés, a medreben felgyűlt szemetet valószínűleg mind a folyóba sodorja a víz.

Azért még lehet a víz az úr. Több olyan példa volt rá, hogy a Varga-patak végigrohant a városon és igen nagy károkat okozott. Ne fessük az ördögöt a falra, de nem ártana, ha óvatosabbak lennénk, mert a romló város rossz bánásmódja bármikor visszaüthet.



3 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
zterex1
2012-08-07 11:31:52
Van megoldás a szennyezésre: http://uh.ro/velemeny/10250-a-romlo-varos-konfliktus-az-esoviz-miatt
Csak radikálisan lehet az ilyet kezelni hatásosan és gyorsan. Betont bele.
avatar
olvaso
2012-08-07 16:13:26
A nagyon jo tenyfeltero cikkhez.
Ez egy olyan dolog, amit mindenki lat, de senki nem szolt eddig egy szot sem.

Egy dolgot hianylok, hogy tudjuk, kinek a feladata lenne ilyen esetben felelossegre vonni azokat, akik a szennyvizet folyoba, vagy mas nem neki megfelelo helyre engedik?
avatar
dregi
2012-08-08 14:19:50
A város másik hasonló szégyene a Napkelet-sorházak előtt levő betonárok, amelyről nemrég volt is egy cikk az uh-n.
Meg lehet nézni, a tömbházak irányából érkezik egy kb.50 cm átmérőjű betoncső, amelyből ömlik a szennyvíz.Meleg napokon (de máskor is), förtelmes a bűz a környéken.És ez így van már 20 éve.
Vannak egyáltalán környezetvédők ebben a városban?
Ha vannak is, csak papíron.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."