A kisember magyar állampolgár lett

Minden jó sztori két részből áll: elérkeztünk az eskütételhez, a kisemberből végre magyar állampolgár lett.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

Állampolgársági okirat
Kinek megható, kinek szükséges: a kisember még nem érti, de neki is jár.
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2012. augusztus 20., 11:20
2 hozzászólás. 

Volt egyszer, hogy a kisemberrel elindultunk magyar állampolgárságét. Akkor az anyaországban megtettük a mi részünket és vártunk. Egész mostanig, ugyanis múlt héten megcsörrent a telefonom. A papírokat rendben találták és eskütételre hívnak a csíki konzulátusra (merthogy azt már ide kértük).

Készülődés az eskütételre, utazás előtt

Feszülten indul a nap, a szokásos mit vegyek magamra ceremóniával kezdődött. A kisember segít választani. Ha körülményesen is, de valahogy elindulunk Csíkszereda felé. Fél tizenegyre vagyunk hivatalosak, pár perccel előtte robogunk be.

A sor vége a földszinten, míg bejelentkezni az emeleten kell. Jó ötletnek tűnt, hogy a kisembert kint hagyjuk a nagynénivel. Fotóznék gyorsan párat, de előtte illedelmesen megkérdem, hogy szabad-e? Nem.

Gyorsan halad a sor, alig tíz perc múlva már bent ülünk a teremben. Sokan vagyunk, legalább negyvenen, egy mogorva úriember behoz még néhány széket. Mindenkit leültetnek, majd várunk, közben halk zene szol. Húszpercnyi várakozás után megérkezik a kirendelt konzul.

Mielőtt nekikezdene beszédének, a mogorva úriember közli, hogy a ceremónia alatt sem fényképezni, sem filmezni nem szabad. Majd utána. A jelenlévők alkalomhoz méltóan öltözve, izgatottan várják a kezdést. Az időstől a fiatalig minden korosztályból vannak.

A magyar himnusszal kezdünk, majd újból helyet foglalva hallgatjuk a gyors köszöntő beszédet és az elkövetkezők forgatókönyvét. Az eskütétel szövegét előre mondják, majd mindenki hallhatóan ismétli. Hogy kellően megható legyen az esemény, meghallgatjuk a szózatot, a Szabó Gyula féle versmondásban. Ember legyen a talpán, akinek nem lesz gombóc a torkában, többen is elsírják magukat, főleg az idősebbek.

Magyar állampolgársági eskütétel a csíkszeredai konzulátuson

A társaságon végignézve, arra gondolok, hogy ez az állampolgárság és a vele járó ceremónia mindenkinek mást jelent. Van, aki visszakap valamit, más megkapja, amiről eddig csak álmodott, és persze van, aki így tud majd magyar útlevélhez jutni, hogy könnyebben kapjon munkát külföldön.

Nincs időm sokat merengni, lejár a szózat majd közölnek még néhány hasznos információt. Többek közt, hogy hamarosan megkapjuk a műanyag személyi igazolványt s ettől a pillanattól elindul a születés és házassági oklevelek kiállítása is, amire akár 6-8 hónapot is kell várni. Név szerint szólítva, egyenként vagy családonként kihívják az embereket és baráti kézfogás mellett átadják a magyar állam által kibocsátott honosítási okiratot.

Fotózkodás a csíkszeredai konzulátuson magyar állampolgársági eskütétel után

Levezető érzelmi lazításnak jöhet a Székely himnusz, majd mindenkit meghívnak az előtérbe egy pezsgős koccintásra. Fényképezni továbbra sem szabad és ezt a tudtunkra is adják. Koccintás után vissza lehet menni a terembe, ott lehet fotózkodni a zászlók és a falra akasztott címer előtt. Nem kell kétszer mondani az embereknek, pillanatok alatt sor alakul ki. Aki nem fér a zászlóhoz, az addig igényelheti a magyar útlevelet, már ha kell neki.

A csíkszeredai magyar konzulátus

Tizenkettő után kicsivel már az áthúzott Csíkszereda táblát látjuk. Most már magyar állampolgárként jövünk Udvarhely fele. A kisember még nem érti, mi történik, de elégedetten hajtogatja, hogy jót kirándultunk.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
both tibor
2012-08-20 15:22:45
Pontatlanság
"Nincs időm sokat merengni, lejár a szózat majd közölnek még néhány hasznos információt. Többek közt, hogy hamarosan megkapjuk a műanyag személyi igazolványt s ettől a pillanattól elindul a születés és házassági oklevelek kiállítása is...."

Ha jobban odafigyelt volna a kedves szerző, akkor tudná hogy szó se volt személyi igazolványról, hanem egy lakcimkártyát fognak küldeni.

"Aki nem fér a zászlóhoz, az addig igényelheti a magyar útlevelet, már ha kell neki"

Ez sem igaz. Aki nem fér a zászlóhoz, az addig érdeklődhet a mogorva fiatalembertől az útlevéllel kapcsolatosan. Tisztán és érthetően elmodta a konzul, hogy útlevelet legkorábban az eskütétel után egy hónappal lehet igényelni. Ennyit a merengésről.
avatar
mekkmester
2012-08-21 09:52:22
Gratulálok a kisembernek és családjának!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."