Magyar nyesi a magyart

Miért csak akkor vagyunk magyarok, amikor elvárjuk, hogy magyar testvérünk elnézze nekünk hibáinkat, de akkor nem, mikor javíthatnánk is hibáinkon?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

magyarnyesiamagyart01ufo
Fotó: Egyed Ufó Zoltán
szerkesztoÍRTA: EGYED UFÓ ZOLTÁN
2017. augusztus 11., 09:05
4 hozzászólás. 

Volt egy beszélgetésem a szejkei fürdő üzemeltetőjével. Sajnos, nem tudom, hogy hívják, mert nem mutatkozott be, csak engem szólított fel, hogy mutatkozzam be. Azzal kezdte beszélgetésünket, hogy többször is utalt arra, hogy a Bunta embere vagyok, és azért írtam meg a fürdő állapotáról szóló anyagomat, hogy a jelenlegi városvezetést kicsináljam.

Na, ez a része még elég vicces volt, mert amióta megírtam Bunta házának a történetét, azóta ő az első ember, aki azzal vádol, hogy a FőNagyVadász embere vagyok. Jó, ezt nem vettem túl komolyan. De aztán a beszélgetés végére olyan cseleket vetett be, amiket csak egy csúcshuncut politikustól várnék el, mondjuk egy Szász Jenő kategóriától.

Azt kezdte el feszegetni, és folyton vissza-visszatért a gondolatra, hogy mi magyarok csináljuk ki saját magyar testvéreinket és magyar értékeinket, és hogy a románok alig várják, hogy ismét rúghassanak egyet belénk. Érezhettem, hogy nagyon szar magyar vagyok, mert miattam, és főleg Asztalos Ágnes hasonlóan magyarellenes újságíró miatt, aki állítólag megírta, hogy a strand milyen, be fogják zárni ezt az egész magyar komplexumot. Mosolyogva, akkora nyugalommal és kéjjel beszélt a bezárásról, mintha az lenne a célja, hogy bezárassa a helyet.

Ők mindent megtettek

Már ott mondtam neki, hogy nem értékelem a magyarkodását, és zsarolásnak érzem, amit művel, mert ahelyett, hogy az én magyar érzéseimet próbálná zsarolni, vagy a mi nyakunkba próbálná varrni a bezárás nagy terhét, ugyanakkora energiával intézkedhetne is, hogy azt a néhány kádlefolyót dugaszolják ki, a néhány napja hiányzó villanykörtét pótolják, vagy a folyton folyó hideg vizes csap tömítését megoldják.

Eltereli a szót, elmondja, hogy ők már mindent kicseréltek, saját pénzükből, és nekem egyébként is ki kellett volna szállnom a folyó hideg víz alól, ha nem tetszett, és át kellett volna kérnem magamat más fülkébe, mert ő úgy tette volna. Aztán pár mondat után megint visszatér a magyar nyesi a magyart gondolatra, és aztán ismét és ismét, mikor a beszélgetés ezt megengedi.

Eszembe jut róla Borboly Csaba, aki hű de hogy fel volt háborodva, hogy egy magyar ember jelentette fel őt a román hatóságoknak az útmeghuncutkodásos ügyben. Mert ugyebár nem illik, hogy magyar ember magyar embert feljelentsen a román hatóságoknak. Mikor ellenben engem jelentett fel a rendőrségen, hogy viccelek a felavatásaival, és a román rendőrség hónapokig vizsgálódott ellenem törvénytelenül a Borboly kedvéért, akkor nem állt fent a magyar ember ne jelentsen fel magyar embert szabály. Vagy ő már akkor tudta, hogy nem vagyok elég magyar, mert Bunta embere vagyok?

Ilyenkor az is eszembe jut, hogy mennyire büszkék vagyunk mi magyarok, hogy itt nálunk a román vidékekhez képest minden sokkal rendezettebb, minden sokkal szebb, minden sokkal jobban karban van tartva, és a korrupció is kisebb.

Mert bezzeg, mi magyarok.

Egy szó mint száz, hogy ne húzzuk sokáig a magyar taknyot: úgy érzem, nem csak akkor kell magyarkodni, mikor érdekünk, hogy magyar testvéreink elnézzék nekünk, hogy visszaélünk hatalmunkkal és elsinkófáljuk a közös magyar tőkét. Akkor is kellene magyarkodni, mikor hatalmon lévő magyar emberként megtehetnénk mindent azért, hogy a lehető legjobbat nyújtsuk magyar testvéreink számára.

Nem csak akkor kell működjön a magyar szolidaritás, mikor egy magyar újságíró megírná, hogy mit csinál egy magyar politikus vagy egy magyar politikusbarát vállalkozó, hanem akkor is, mikor egy magyar politikus vagy egy magyar vállalkozó becsavartathatna egy román villanykörtét, vagy megjavíttathatna egy török csapot, hogy ne folyjon a hideg víz a magyar nyugdíjas nyakába fürdés közben, a nagy magyar sötétségben.



4 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
miszlik
2017-08-11 13:34:40
Szuper
Nyesse csak a magyar a magyart is ha megérdemli,mert az egyik "legviccesebb" szűkebb pátriánkban,hogy ha valakiről kritikusan merészelünk megnyilvánulni, minimum megsértődik a drága. Gratulálok Ufónak a hasonló tényfeltáró cikkekhez. Egyébként amilyen bizakodva vártan a jelenlegi polgármester mandátumának a megkezdését, annyira csalódtam benne, ugyanis szétbarmolta a várost. Nem a fejlesztések ellen vagyok, de az lett volna a minimum,hogy a széttört utcákra és járdákra a munka elvégzése után egybefüggő aszfaltréteg kerüljön.
avatar
jutacs
2017-08-11 14:00:02
Elismerésem az újságírónak. Fogadni mernék, hogy életfelfogása miatt soha nem lesz Udvarhely díszpolgára.
Ahhoz ugyanis bele kell olvadni a gerinctelen trutymóba, ami itt lötykölődik kedélyesen ebben a sźékely biliben.
Eseleg akkor van esély változásra, ha évtizedek múlva visszatérnek Nyugatról a tanulásszomjukat ott oltogatók, és kisöprik végre a szemetet.
Magyarország jelenleg nem Nyugat.
avatar
mzolee
2017-08-14 18:52:51
Gratula a tenyfeltaro cikkekhez :)
avatar
Nadragulya
2017-08-14 21:01:58
jó a cikk
Tegnap volt aug.13.
Akkora magyar vagyok, hogy én voltam az első aki Görgey szemébe mondta, hogy áruló. Utána én voltam az első aki letette a fegyvert.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."