Kultúra » Multimédia

Rólunk szólt a Filmtettfeszt

3 nap, 14 város, 32 alkotás, 1000 néző. Mozit álmodtunk a hétvégén Udvarhelyen.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
BudapestNoir

Újabb csemege a moziban

Erre jó, ha ráharapsz. A Budapest Noirt vetítik a...
Primanima

A gyerek szavazata is számít

Ingyenes rajzfilmes gyerekprogram a Városi Könyvtárban.
StudioMozi

Ennél jobb vasárnapi program nincs

Újra megnyílnak a mozi kapui, két vetítés is lesz....

ErnellaekFarkaseknalFalvedo
ErnellaekFarkaseknalFalvedo
szerkesztoÍRTA: BÁLINT KINGA KATALIN
2016. október 10., 16:12
0 hozzászólás. 

Tizennégy városban vetítették le a legújabb erdélyi és magyarországi filmeket október 5. és 9. között, a 16. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle során.

A rendezvényhez Székelyudvarhely is csatlakozott, itt péntektől vasárnapig zajlottak vetítések, a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár látvány- és hangzóanyagrészlegén, illetve a Székelyföldi Filharmónia koncerttermében, amelyben régen a Stúdió mozi működött.

Az idei filmválaszték tematikájában közel áll hozzánk: a dokumentufilmek a kommunista rendszer elnyomása és a famaffia ellen folyó székelyföldi harcokról szóltak, de hátrányos helyzetű családokról, Erdélyből Magyarországra települt nemzetségről is láthattunk filmet.

Filmtettfeszt Udv2

A Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál idei fődíjas alkotása, Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című filmje pedig annyira őszintén tárta elénk két kisgyerekes család problémáit, hogy a történetet Hongkongtól Fekete-Afrikáig magáénak érezheti a néző.

Egymillió a legjobb kisfilmért

Szombat este a Jézus-kápolna parkolójában autós mozit is tartottak. A program pénteken és szombaton délután négy órakor rövidfilmekkel indult: előbb a 15. Filmtett táborban készült alkotásokat, majd a Filmgalopp versenyre benevezett kisfilmeket láthatta a közönség. A verseny fődíját Szőcs Petra Csoszogj úgy, a közönségdíjat Püsök Botond Kendeffy című alkotása érdemelte ki. Előbbi egymillió forintot, utóbbi ezer lejes pénzjutalmat kapott.

Méregzölden a székelyek válságáról

Vasárnap délelőtt a gyerekeknek vetítették le Hernádi Tibor és Dargay Attila Sárkány és papucs című, 1989-es animációs filmjét. Minden napra jutott egy-egy dokumentumfilm is.

Pénteken a kommunista rendszer ellen Felső-Háromszéken és a Kászonok vidékén harcoló székely katonaszökevények életét ismerhették meg az érdeklődők, a Székelyföldi betyárok című riportfilmből, szombaton pedig a székelyudvarhelyi Szabó Attila Méregzöld mesék – Civilek a famaffia ellen című, a székelyföldi falopás mértékét bemutató filmjét láthatták. Vasárnap a focirajongók nézhették meg a Magyar csapat – „... még 50 perc..." című, 2016-os dokumentumfilmet.

Filmtettfeszt Udv4

Szabó Attila (jobbra) székelyudvarhelyi dokumentumfilmessel találkozhattak a nézők

Az esti vetítéseken a magyar filmművészet 2015-ös termését mutatták be. A nézők együtt izgulhattak a korrupt, de szánalomra méltó budapesti ügyvédnő életéért Mátyássy Áron Víkend című, Romániában játszódó történetében, és láthattak amatőr színészek főszereplésével a mélyszegénységről forgatott alkotást, a Szerdai gyereket.

Sőt, vasárnap este még irodalmárokat, énekeseket is felfedezhettek az Anyám és más futóbolondok a családból című Fekete Ibolya-filmben, amely azt mutatja be, hogyan bukdácsolnak végig a 20. századon egy szétszakított erdélyi család tagjai, hogy végül a saját gyerekeiket se ismerjék fel.

Nézzünk tükörbe, ott vannak Ernelláék

A legtöbben az Ernelláék Farkaséknál című Hajdu Szabolcs-film után érdeklődtek. Noha a moziteremben nem volt teltház, azért 150-200-an begyűltek a rendhagyó módon, támogatás nélkül, a rendező teljes családjának bevonásával készült filmre.

A filmvásznon minden kisgyerekes család rémálma elevenedett meg. Egy középkorú pár otthonába csöppentünk: Farkaséknak a legszebb bókja egymáshoz a „szépen öregszel", válást fontolgatnak, tehetetlennek érzik magukat a gyerek tombolásával szemben, és egymást okolják párkapcsolati válságukért.

Mindemellé a nyakukba szakadnak a nemkívánatos rokonok, Ernelláék, akik Skóciából menekülnek haza. Se pénz, se kilátások – még a kocsit is hátra kell hagyniuk útközben, mert nincs pénzük tankolni. Annál erősebb viszont a büszkeségük és a sértettségük, ami már-már serdülő lányukra is átragad, és nem kevés konfliktushelyzetet okoz a történet folyamán.

Az érzelmileg túlfűtött térben két család próbálja vívni a saját és az elharapódzó ellenségesség, kilátástalanság elleni harcát, emellett pedig igyekszik felelősségteljes szülőnek tűnni, a változó érzelmek ellenére. Hogy ez mennyire sikerül, az kiderül a filmből, amely a valóságos helyszín (Hajdu Szabolcsék lakása), díszlet és a cselekmény hatására úgy fest, mintha mindannyiunkról szólna.

Az az ezer székelyudvarhelyi néző, aki ellátogatott az ingyenes vetítésekre, megtapasztalhatta, hogy nem csak amerikai filmgyárakban, de a Kárpát-medencében is jócskán születnek élvezhető alkotások.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."