A köcsög szomszéd egy napja

Az a baj vele, hogy pontosan melléd költözött. Vagy föléd. Te voltál ott hamarabb, mégis neki áll feljebb. Szabadulnál, de nem tudsz.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

szomszed
Fotó: Csedő Attila
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. november 08., 14:15
3 hozzászólás. 

Korán kel. Megengedi a vizet, csorog, zubog a kádba – erre ébredsz fel. Köcsögözöl, zsörtölődsz, de kellett neked tömbházlakás, együttélés, ilyesmik, vállald a következményeit, a te bajod. Akkor is, amikor sétáltatni viszi a kutyát – visszhangzik a lépcsőházban a boldog vakkantás. Ezzel nem is lenne bajod. Emberünk erélyesen rászól a kutyusra, hogy hallgasson. Na, azzal van a baj.

Dzsimi és a macskaszar

A szomszéd kertesházas-verziója talán még rosszabb – annak egyfolytában ugat a kutyája a láncon vagy kukorékol a kakasa nap- és évszaktól függetlenül, mondjuk egy napsütéses nyári délelőttön.

Felbőg a bárány, mekeg a kecske is, bónusznak, sőt a disznószag is átszivárog a kerítés felett. Már délelőtt, persze.

Egyszerre a meggyújtott nedves falevél-halom bódító és csípős illatával, amitől taknyod-nyálad-könnyed eggyé válik, csak győzzed nyelni. Hiába vagy ideges a kakasra, mert ráadásul Zámbó Jimmy szűrődik a rádióból („Egyszer megjavulok ééééén"), s elfog a rettegés, mielőtt bármit tennél. Inkább ne, most ne, baj lesz belőle – mondod magadban, s visszateszed a vasvillát a kerítésed mellé. Oda, ahol bogokban áll a macskaszar. Pedig neked nincs is macskád.

Gyümölcsfáid vannak, szilva, alma. Ami átlóg a szomszédhoz, attól nagyjából búcsút vehetsz, az már az ő pálinkájának vadítja meg az ízét. Ami pedig átlóg hozzád (körte), azzal mi is van? Azzal az van, hogy ősz lévén, a szomszéd felvetette az ötletet, hogy mi lenne, szomszéd, ugyanbiza, ha csinálnál te egy kiskaput ide a kerítésre? Azért, hogy ő tudjon átjönni és összeszedni a lehullott körtéjét.

Mert az a helyzet, hogy kell(ene) neki. Pálinkába, persze. Kiskapu nuku, van az elég az életben és a törvényekben, de megengeded, hogy néha hátrajöjjön a viharvert raffianeccével, felszedni a körtét a fűből. Előtte gondosan beletaposod,

beletöröd a sárba a körtéket.

Szomszéd ebédel. A blokkban. Nem klasszikus az ebéd, hanem reggeli- vagy vacsoraszerű. Erre abból jössz rá, hogy a szalonnabőrös, hagymahéjas, tojáshéjas, kenyérmorzsás és -karéjos vászonabrosz tartalma „tiszta véletlenül", de mindig a frissen teregetett ruháidra kerül. 

Persze, érted te, hogy falun a tyúkok között működik ez a történet, a láncos kutya is odakap a szalonnabőrért, de a szocializmus által épített és tökélyre fejlesztett blokkban az együttélésnél ez valahogy másképp tevődik fel. Gondolod te.

Ő másképp. „Nem vagyunk egyformák, szomszéd." – jegyzi meg, miután vitatkozol egyet vele a blokkgyűlésben arról, hogy a liftajtót milyen erősséggel szokta becsapni ő is, valamint a taknyos gyermeke, aki tizenhét életéve minden pimaszságával vigyorog a pofádba, köszönni nem tud, de rendszeresen a sövénybe pisil.

Végigcaplat gumicsizmával a lépcsőkön. Sőt, az ajtó mellett tárolja, ő hadd ne szagolja bent a sajátját. Ott tartja a szemetet is, hetente viszi le, addig hadd szállják a legyek. Szagolja más is.

Lehallaccodik s főlhallaccodik

Vigyázz a csendre és a tisztaságra – hirdeti a lépcsőházi kisplakát, ami a liftajtón maradt a nyolcvanas évekből (akkoriban még lehetett kapni jó ragasztókat és minőségi papírt), de mire gondoljunk, amikor szomszédunk nótát dünnyögve-nyögdicsélve, a korlátba kapaszkodva araszol hazafele kora délután, s a világ legtermészetesebb módján pöccinti az égő csikket a lábtörlődre?

Két nap után idegesen kopog az ajtódon, rosszalló arckifejezéssel mondja, hogy pihenni szeretne, mert sokat „dógozik", hajt a családért. „Szomszéd, ejiszenn hallám nem kéne a zenét úgy ereszteni, ember, me lehallaccodik s főlhhallaccodik..!" Meg kell érteni, na, együttélési normák, mert hanem „blokkfelelős, lakóbizoccság, milicia".

„Mija..? Mi van..?" – köhög át a fojtó füstön és a kerítésen, amikor meg mered kérdezni, hogy tudna-e találni valami más módszert a kerti növényhulladéktól való megszabadulásra. A jelek szerint nem, s ha a krumplihéj nem az égő levelek tetejére kerül, akkor ott van a ház mögötti kispatak, nyelt el az egy egész báránybelet is húsvét előtt, mit neki a pityókahéj! A lényeg, hogy van, amit enni.

Esteledik, este akar lenni...

Szomszéd este névnapozik. Harsány nevetés, döngetés, itt egy egész brigád a fejed fölött, lehallatszanak a bakasztorik, megelevenedik előtted a negyven évvel ezelőtti legénylakás nemi élete a korszak sajátosságaival. Zenét felnyomod, erre fent csend. Majd intézkedés, klasszikus: addig üti a csavarhúzóval a fűtőtestet, amíg lehalkítod.

S onnan tudod, hogy eszik, hogy az állandó röhögés halk duruzsolásba csap át. Hiába, ügyesen kispórolták az állami falból a hangszigetelőt, szomszéd erről irgalmatlanul nem vesz tudomást, olyankor pedig főleg nem, amikor összezördül az asszonnyal. Olyankor „inggagyahámlik", néha tányér repül ki az ablakon.

A kertesházas típusnál ilyenkor a kutya ismét ugatni kezd, a kakas kukorékolni, másznál át a kerítésen rendet rakni, de az évtizedek óta le van rozsdás-szögesdrótozva, a miheztartás végett. Maradsz az átkozódással, szomszéd pedig azzal, hogy „A nyakadot es minnyá elvágom!". Aztán valahogy rátelepszik az esti csend a szelíd, nyugodt, békés tájra.

Reggel szembemész vele, másnapos, vérmes szemek mosolyognak rád. „Egésség, szomszéd, hogy vagyunk, hogy vagyunk?" Félrenézel, köpnél, de nem bírsz.

„Megvagyunk." – mondod.

„Köcsög." – gondolod.



3 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
freelancer
2012-11-08 16:41:16
Na ez igen
Erre az ablakot becsuktam, s csendesen felolvasva a felesegemnek, 15 percet nevettunk rajta :)
Ugy latszik, mindenhol van ilyen "jozaneletu" szomszed :)
10.50 !
avatar
dlaci93
2012-11-08 17:24:30
...
Ilyenkór kell maxra húzni a hangerőt és elindítani ezt:http://www.youtube.com/watch?v=y-u_kTmavsI
avatar
kolibrimadar
2013-02-22 18:54:48
:)
:)))))) azok a jo szomszedok.....ha nem lennenek, ki kellene talalni oket.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."