A megbélyegzés igazságtalansága

Nagyon határozott mostanában az emberek egy része, egy perc alatt rád sütnek valamit. Közben harmincéves reflexek szerint „zajlik az élet".

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

fehervagyfekete
Fehér vagy-e vagy fekete? Fotók: susanpolgar.blogspot.ro
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2013. április 10., 13:02
1 hozzászólás. 

Odakerültünk, hogy ha barna hajad és szemed van (s esetleg emellé gyerekkorodban volt egy maradandó elváltozást okozó orrtörésed vagy orrsövény-műtéted), akkor valószínűleg zsidó vagy, és a magyarság vesztét akarod. Ha kikölcsönzöl egy Wass Albert- vagy Nyirő József-kötetet a könyvtárból, akkor meg biztosan náci vagy.

Ezt nevezik megbélyegzésnek. Az érdekes az, hogy a barna hajú, „nagyorrú" éppen nagymagyarországos pólót hord a világos dzseki alatt, a Wasst vagy Nyirőt kölcsönző ember pedig Che Guevaraért is rajong, csak szobája falán a fotót nem látja senki.

Ha véleményt nyilvánítasz, akkor számolj a következményeivel – mondják. Ez valahol így is van rendjén, az ember vállalja a következményeit, de az már nincs annyira rendben, hogy ezért adott esetben atrocitásoknak is ki van téve. Ha viccelődsz ezekkel a dolgokkal, akkor számíts arra, hogy nem mindig fognak mosolyogva nézni rád, hanem

szúrós tekintet lesz a jutalmad.

De az is lehet, hogy rád mosolyognak, e mosoly mögül pedig a pokolba kívánnak. S mi van akkor, ha téged nem érdekel, hogy mást érdekel-e a véleményed, mert te azt csak elmondtad, vagy leírtad? Mint nyuszika a sapkával: ha van, azért, ha nincs, akkor azért.

S ezekkel a dolgokkal nap mint nap szembesülsz. Beszélgetsz valakivel egy jó zenekarról, lemezről. „Jó-jó, de buzi." Vagy egy könyvről, egy kedves történetről. „Jó-jó, de szélsőséges volt az illető."

Ha netán politikáról kerül szó, rögtön előkerül, hogy „jó-jó, de vagy-vagy". „Hazaáruló vagy." „Fasiszta vagy". Talán nincs olyan nap a hétköznapokban, hogy ne kapj egy bélyeget. S ha nem beszélsz, akkor kérdeznek.

fehervagyfekete3

Kelj fel, ne hagyd, a harcot fel ne add!

Közben meg az lehet az érzésed, hogy még mindig a nyolcvanas években élsz. Habár eltelt 23 év a rendszerváltás óta, a központból még a Gál-óra is eltűnt, azzal szembesülsz, hogy ma baj az, ha egy iskola Nyirő József-naptárt ad ki, egy egyesület Wass Albert-megemlékezést szervez, s székely zászló lobog egy általános iskolán.

Úgy, ahogy egykor áthoztátok az István, a király lemezt, aztán dugdostátok a többi lemeztől elkülönítve. Törvény amúgy nem tiltotta, de baj volt belőle. A magyar történelmi regényeket sem tetted a polcra, hanem a ruhásszekrénybe. Nehogy elvegyék.

Nehogy baj legyen belőle.

Manapság pedig mindent kiteszel a Facebookra – amit szeretsz, amit bírsz. Később ebből is baj lehet, hiszen ezek a saját magad által a bőrödre sütött bélyegeid – nyitva vagy, mint egy könyv vagy egy úgy felejtett budiajtó.

S amikor tiltakoznál valamilyen formában, mert szerinted mégsem normális az, hogy 2013-ban rendőrségi nyilatkozatot kell írni Nyirő-naptárról, Wass-megemlékezésről vagy székely zászlóról, leintenek, hogy „a törvény az törvény". S hogy „ásztáj viácá".

Egyelőre ez jutott: a megbélyegzés, a gyanakvás, a hőzöngés, a visszahúzódás, az én igazságom és a te igazságod. Az a több- és sokszínű igazság.

Csak nyugalom, minden botrány két napig tart. S a vélemény egy kicsit talán olyan, mint a fing. Kijön, oszt' elszáll. Igaz, senki sem szereti a másikét. Magát a másikat sem. Megbélyegezni viszont annál inkább.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Bonniee
2013-04-10 18:50:42
Ajjajjj:) Nagyon aktuális és szívemből szóló írás.
Az egyik kedvenc íróm, Bartis Attila írt egy szösszenetet,ami eszembe jutott a cikk olvasása közben:
http://moly.hu/idezetek/45428

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."