Gimi-sztori: számokkal jön a hivatal

Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala Ilyés Szabolcs május 16-án megjelent írására válaszol.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

Tamási Áron Gimnázium
Fotó: Archív
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2013. május 21., 16:34
9 hozzászólás. 

Az uh.ro hírportálon május 16-án Ilyés Szabolcs Tamási Áron Gimnázium felújításával kapcsolatos írását olvashattuk, mely valótlanságokat, ferdítéseket tartalmazott, azonban véleményünk szerint, az olvasóknak jogukban áll ismerni a valós tényeket.

A Tamási Áron Gimnázium tetőzete az elmúlt pár évtizedben egyre rosszabb állapotba került. A több mint százéves épületet a polgármesteri hivatal a római katolikus egyháztól bérli. Ahogy már az elmúlt időszakban többször is a székelyudvarhelyiek tudomására hoztunk, az elmúlt öt évben az önkormányzat fontos lépéseket tett a felújítás elvégzésére: hosszú távú bérleti szerződést kötött a katolikus egyházzal, valamint közpénzből több mint 120 ezer lejt fordított pályázati tervekre.

A 2008-ban megkötött bérleti szerződés alapfeltételeként szerepelt – melynek éves összege 100 ezer lej volt –, hogy a bér 80 százalékát az épület felújítására kell fordítani. 2012-ben másfélszeresére, 150 ezer lejre növelte a fenntartó a bérleti díjat, annak érdekében, hogy a felújítást el lehessen kezdeni.

A polgármesteri hivatal 2013-ban, már az év elején kifizette az éves bérlet teljes összegét, hogy a felújítást folytatni tudják. Ezek az intézkedések mind a munkavégzés feltételeiként szerepeltek. A márciusi önkormányzati ülésen határozattervezetként szerepelt 300 ezer lej bérleti díj előlegként való kifizetése (a 2014–2015-ös évekre vonatkozóan) a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség részére. Röviddel az ülés megkezdése előtt, az egyház jelezte, hogy számukra nem elfogadható, hogy a felújítással járó kiadást ebből a bérből kell levonniuk.

A bérleti díj megemelésével és előlegként való kifizetésével az önkormányzat a törvényes megoldást kereste, hogy az egyházi tulajdonban lévő, udvarhelyi gyerekeket oktató intézmény felújítási munkálatai zavartalanul folyatódjanak. Az egyház és a polgármesteri hivatal közötti kiváló viszony fenntartása érdekében az előterjesztő visszavonta a határozattervezetet a kérésnek megfelelően.

A további lépésekről, a munkálatok finanszírozásáról az elmúlt két hétben egyeztetések folytak az egyházzal, ennek eredményeként a polgármesteri hivatal előlegként kifizeti az iskola 2014-re szóló bérleti díját (150 ezer lejt). A város Hargita Megye Tanácsától kapott összegből még 100 ezer lejjel támogatja az épület felújítását.

Az írás szerzője említést tesz egy bizonyos találkozóról, melyen a polgármester úr egyeztetett a pályázati cég képviselőjével (nem Ilyés Szabolccsal, ő nem vett részt a megbeszélésen), és melynek eredményeképpen a véleményező a politikai egyezség hiányát említi a felújítás akadályaként.

Az állítással ellentétben a találkozó során a polgármester elmondta, minden jobbító ötletet szívesen fogad az önkormányzat, ám az említett időszakban a felújításra vonatkozó elképzelés technikai akadályokba ütközött – a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekséggel való bérleti szerződés, pályázati tervek hiánya, kiürült pályázati keretek.

A tetőszerkezet, az esővízcsatornák, az ornamentika felújítását az önkormányzat az említett módon és összeggel biztosítani fogja, mint ahogyan pályázati forrásokat is igyekszik találni az intézmény.

Az elkezdett munka folytatására megoldásokat ajánl, és pénzalapokat biztosít az önkormányzat, hiszen mindannyiunk célja és érdeke, hogy a Gimnázium főépülete újra visszakapja egykori fényét.

uh.ro/sajtóközlemény



9 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
pek
2013-05-21 22:42:21
Hová lett a megyei tanács által megszavazott pénz?
Szokásos Bunta-hadova próbál tárgyilagoskodni. Arról szót sem ejt, hogy a megyei tanács által a Tamási Áron Gimnázium felújítására megszavazott pénz vastagja hová lett. Pedig meg lehetne kérdezni erről pl. egy óvónénit, aki több támogatást kapott vadiúj épületben működő óvodájára, mint a műemlék-rangú gimi a felújításra. És ezek után lesz orcája - székelyesen pofája - odasettenkedni a gimis kicsengetésre a város első - ne mondjam, hogy miben az - emberének?
avatar
lala
2013-05-21 22:50:28
pályázatok
Egy ilyen nagyarányú munkálatot a város képtelen önerőből megvalósitani. Miért hiányoznak a pályázatok?!
avatar
nakiakiraly
2013-05-22 08:30:38
A tények makacs dolgok !
Lássuk a csúsztatásokat:
- hogy az épület egyre rosszabb állapotban van azt mindenki tudja. Azt is, hogy 120 ezer lejt költöttek a tervekre. De azt már nem, hogy miért pont 120-at?
- "A további lépésekről, a munkálatok finanszírozásáról az elmúlt két hétben egyeztetések folytak az egyházzal..." és az azt megelőző pár évben miért nem? Kellett noszogatni, tegyenek már valamit? Ja, mert nem vagyunk választási évben.
- "nem Ilyés Szabolccsal, ő nem vett részt a megbeszélésen" EMBEREK!!!! A szövegértés negyedikes anyag. Nem elég olvasni, hanem meg is kell tudni érteni! Ezt írta Szabolcs: "kollégáim megkeresték a polgármestert, hogy jelezzék..."
http://uh.ro/velemeny/13596-hercehurca-a-gimi-korul
- "...állítással ellentétben a találkozó során a polgármester elmondta, minden jobbító ötletet szívesen fogad...", csak mivel vadászni indul, nem ér rá olyan dolgokkal foglalkozni, amiből nincs haszna.
...
avatar
Baboka
2013-05-22 08:41:47
Sok penz
Szerintem inkabb azt kell kiolvasni, hogy mennyi penzt ment, megy el az egyhaznak, es egyben a felujitasra. Tobb 100 ezer lejekeket kolt es koltott a varos a Gimi felujitasara, ezt a szamok mutatjak meg, ez nem filozofia, hanem teny.
avatar
nakiakiraly
2013-05-22 08:48:31
Lássuk a számokat!
A polgármester közpénzből több mint 120 ezer lejt fordított pályázati tervekre míg a bér maga 100 ezer lej volt egy évre. Komolyan, 2000 euró havonta sok annak az épületnek a bérléséért? Valaki tudja, hogy a központban mennyit bért fizet az OTP bank vagy a Vodafone?
A számok amiket hozott a hivatal, azok mind az összegekkel kapcsolatosak.
2008-ban ...100 ezer lej volt... 80 százalékát... 2012-ben másfélszeresére, 150 ezer lejre... 2013-ban...300 ezer lej...2014–2015-ös évekre...2014-re ...150 ezer lejt...
Hát eredmények ezek? Nem érzik úgy, hogy az elmúlt öt évben nemcsak állagában romlott le a város, hanem az eredmények is a valamikori színvonal alá estek?
Érdekes módon a Megye Tanácsától kapott összegből még 100 ezer lejjel támogatja az épület felújítását, amihez kellett hogy megmozduljanak az egykori diákok (Bunta úr persze nem) és kiemelem Illyés Szabolcsot, aki nem fogadta el a Hivatal vádaskodásait és megmutatta, hogy lehetne tenni valamit.
...
avatar
mihoklali
2013-05-23 08:36:40
En a te helyedben nem emlegetnem a Kossuth utcaban levo ingatlanokat, mert meg felfigyelnek kinek a tulajdonaban vannak azok az epuletek?????????Lehet tipppppelni...
avatar
nakiakiraly
2013-05-22 09:03:28
Sok a mellébeszélés.
Máris kenik a dolgokat az egyházra, hogy milyen sok 100 ezer lejt fizet nekik a város.
A csíkszeredai Márton Áron Gimnázium felújításának értéke 25 millió lej volt.
25 000 000 Lej!
Valaki ossza el a 25 millió lejt a 150 ezer lejes bérleti díjjal !!! Azt még szorozza meg 1,2-vel!!!
A kapott összeg fogja mutatni, hogy hány évig teljesen le kell mondjon az egyház az épületéről, ami idő alatt más használja és neki alig fizet díjat (csak 20 % maradna neki amint fent olvasható: "a bér 80 százalékát az épület felújítására kell fordítani")
Mennyi a 150 ezer lej? Minden diákra fizet egy évre az önkormányzat 4 eurónak megfelelő összeget :)
És mit kap cserébe a gyerekektől?
-évente 450-500 diploma
-150-170 versenyen és tantárgyverseny vesznek részt
-a diákok 85-95%-a tanul tovább, átlagban 80% államilag támogatott helyeken
NA EZEK AZ EREDMÉNYEK!!
avatar
Kicsi Buba
2013-05-22 09:12:50
ejha!
Milyen ügyesen számol és szövegért (upsz) ez a nakiakirály! Olyan kérdéseket tesz fel nekünk, ami spekuláció, drágáim, és ráadásul a pályaszéléről kiabál be. Ha egy kis költségvetésű (kis)város beruházásra elkölthető pénzét kéne megszámoljuk, valszeg nem sokkal több pénzösszegeket kapnánk, mint amik itt olvashatók. Hargita megye tanácsa évekkel ezelőtt sem dobálózott a pénzekkel, s a város sem tudott többet fordítani javításokra, mint amennyit fordított. Mért ne szánna pénzt Bunta egykori iskolájának csinosítására? Ja, mert Laczkó az igazgató.. hát, feleim, kommunikálni kell, azt hiszem, a tanárkollégák, mégha aláírták is a mundérvédő irományt, magukat védték, nem az igazgatót, akiről, úgy tudom, megvan a véleményük.Namostmár, a számok valóban igazolják, hogy az elmúlt öt évben mennyit adott az önkormányzat. Mért nincs látszatja? És mért utasítja vissza alkalmanként az egyház a támogatást? (volt ilyen korábban is). Vagy büdös a polgármester, urambocsá, a rmdsz pénze??
avatar
Bőrönd Ödön
2013-05-22 13:40:49
ejha bizony
A kisváros költségvetéséről annyit, hogy:
Haberstumpf-villa megvétele 1,1 lej, felújítása 2,4 millió lej.
öregotthon Márton Áron tér 6. szám alatt (csak a felújítás) 3,5 millió lej áfástól
Ezekre van pénz!
Nézzünk egy írást 2007-ből:
"A tatarozási munkálatok ellenértékét...azonban a római katolikus egyház nem tudja fedezni. Lehetséges anyagi forrást jelenthetne számukra az 2006/1884-es kormányhatározat. A visszaszolgáltatott ingatlanokban működő iskolákért a helyi önkormányzatok bért fizetnek, a rendelet pedig ennek értékét négyzetméterenként hét banira emelte. Így a gimnáziumért a korábbi 60 ezer lejes évi bér helyett 2 millió lejt kellene fizetnie az önkormányzatnak. Erre azonban a helyi tanácsnak nincs megfelelő anyagi háttere. A bérleti díjak emeléséről még folynak a tárgyalások."

"Namostmár, a számok valóban igazolják, hogy az elmúlt öt évben mennyit adott az önkormányzat.(Kicsi Buba)"
Mennyit? 10 milliót? De az csak bér, mint a villa megvétele. És a többi?

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."