Hercehurca a Gimi körül

Nem megvalósíthatatlan a Gimi felújítása – így véli egy pályázati szakember. Olvasónk írása.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

Fotók: archív
szerkesztoÍRTA: ILYÉS SZABOLCS
2013. május 16., 12:17
4 hozzászólás. 

Már jó ideje folyik, a kívülállók számára érthetetlennek tűnő hercehurca a Gimi (Tamási Áron Gimnázium) felújítása körül. Jelzem, hogy szinte érthetetlen, ha nem ássuk bele magunkat mélyen az udvarhelyi politikai posványba, és nem azt látjuk, hogy a balkáni módszerek uralkodnak, ahol a felelősséget próbálja mindenki elhárítani, de nem keres megoldásokat.

Hasonló az érzésem ebben az ügyben, mint majdnem minden romániai politikai-gazdasági befektetés terén: tolnak egyesek valamit maguk előtt, de álproblémákat vetnek fel, és sokkal inkább nagy cirkuszt meg kis kenyeret adnak a népnek, mint igazi megoldásokat.

Érdemes kinézzünk az udvarhelyi ablakból, legalább Székelyföldre, de inkább Erdély hasonlóan nagy múltú iskoláira vessünk egy pillantást. Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában és Nagyenyeden nagy múltú elméleti gimnáziumokat újítottak fel, vagy folyik a teljes körű felújításuk elsősorban EU-s forrásokból.

Hogyan sikerült mindez? Nem túl bonyolult a recept: az önkormányzat (az iskolák működtetője) és az illető egyház (legyen az római katolikus vagy református) megegyezett, és elindult egy munka, amely évek alatt meghozta a gyümölcsét.

Áldozni kell minderre: időt, energiát és persze pénzt. Nem egy ördöngös mutatvány: sok pénzért (több tízezer euróért), de nem horribilis összegért el kell készíteni egy megvalósíthatósági tanulmányt, le kell adni egy pályázatot (aminek szintén vannak költségei) és mindezek sikeres eredménye alapján a műemlékvédelmi előírásokat figyelembe véve el kell kezdeni építkezni, felújítani.

Két magyar többségű város pro-eminens iskoláját felújította, EU-s forrásokat használt minderre, lépésről lépésre végigjárta a rögös utat, ami meghozta az eredményt.

Csíkszeredában is voltak nézeteltérések, Sepsiszentgyörgyön sem ment díszlépésben, de megvalósult. Sőt: Nagyenyeden, a román többségű városvezetésen a Református Egyházzal karöltve sikerült átnyomni a projektet, és minden helyi román tannyelvű iskola előtt, Erdély talán egyik leghíresebb iskoláját, a Bethlen Gábor Kollégiumot kezdték el először újítani.

Nem megy ez önerőből, sajnos a székelyföldi városaink, falvaink nem olyan gazdagok, hogy euró-milliókat tudjanak saját forrásból erre áldozni. Nem megy ez közmunkából – mindezt csak így lehetett máshol is, talán így kellene Székelyudvarhelyen is.

A feladat nem lehetetlen: tulajdonos és az önkormányzat megegyeznek, eldöntik, hogy ki milyen arányban finanszírozza az előkészületeket, az iskola vezetése kinyitja a kapukat, bemennek a tervezők, a tanácsadók, a szakemberek, elkészítik a munkát, beadják a pályázatot, és majd elindul a munka.

2008-2009-ben, felbátorodva azon, hogy Erdélyben sok helyen értünk el eredményeket iskola- és műemlék felújítás terén, kollégáim megkeresték a polgármestert, hogy jelezzék: készen állunk önköltségen dolgozni, hogy a Gimi felújítására pénzt szerezzünk.

Egy olyan választ kaptunk, hogy mindez bonyolult, nincs benne a politikai egyezségekben stb. Tudunk róla, hogy a tervezés bizonyos szakaszai is elkészültek. A felújítás teljes értéke meghaladja a 4 millió eurót. Mindennek ellenére a Polgármesteri Hivatal nem adott be pályázatot, valószínűleg a politikai szélállás miatt...

Most azt olvasom, hogy felelősöket keres mindenki, és tízezer lejeken folyik a vita, amikor az csak arra elegendő, hogy csökkentsük az esélyét az iskola összedőlésének.

Egyetlen érdemi lépést lehetne tenni: elkéstük a 2007-2013-as költségvetési időszakot, nem adtunk be pályázatot, nem szereztünk EU-s pénzt a Gimire és ha ez a vonat elment, akkor a Gimi kellene az első legyen a következő időszakban. Jövő év elején az első projektet kell beadni, hogy 2015-ben lehessen építkezni.

Nem a tantestület, nem az egyház: a Polgármesteri Hivatal tud beadni pályázatot akkor, ha mindenki segíti. A recept egyszerű, a feladat bonyolult, de nem megvalósíthatatlan. A politikai szélállás azonban kiszámíthatatlan...

(A szerző politológus, pályázati szakember, több műemlék és iskola felújítási projekt koordinálásáért felel, a Gimnázium volt diákja)



4 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
nakiakiraly
2013-05-16 23:20:37
esik a színvonal ! 1 rész
Tíz évvel ez előtt büszkék voltunk városunkra. Akkor úton útfélen azt beszélték, hogy Udvarhelyen azért drága minden, mert pezseg az élet. Aztán kisült, hogy az akkori polgármester nem jó, mert mindenből kéri a részét.
Most elkezdtek beszélni olyanokat hogy "az elmúlt öt évben nemcsak állagában romlott le a város, hanem az eredmények is a valamikori színvonal alá estek".
A mostani polgármester nem szereti az iskola igazgatókat csak a napközi igazgatónőjét és a pályázatírókkal sem jön ki, hiszen aki önköltségen akar elintézni valamit, attól nem lehet kérni semmit.
avatar
nakiakiraly
2013-05-16 23:32:43
esik a színvonal ! 2 rész
Idézet:
"Fájlaljuk, hogy miután az egyház visszakapta az iskola épületeit, sem az előző önkormányzatok, sem az igazgatóság nem fordított kellő figyelmet a Gimnázium karbantartására – és úgy tűnik, az igazgató most sem jár a jó úton ahhoz, hogy a felújítás mielőbb megtörténjen. (polgármesteri hivatal)"
Nem kell fájlalni, hogy visszakapta az egyház.
Árulják el, hogy a bér kifizetésen kívül milyen figyelmet fordított a mostani önkormányzat az iskola karbantartására?
Számoljunk. Fent 4 millió euróról beszélnek ami 17,35 millió lejt jelent. Ebből 150 ezer lejes bért ki is fizetett a város és most számon kérik az igazgatón, hogy abból miért nem oldotta meg a problémákat. Na vajon miért?
A 0,86%-ból talán 120 év alatt összegyűl a szükséges összeg :))
avatar
lala
2013-05-17 10:19:28
felújitás
Csikszeredában sikerült szépen felújitani a Márton Áron gimnáziumot, olyképpen, hogy még a magyar cimer is eredeti állapotában pompázik. Udvarhelyen a Patkóból eltüntetik a cimereket és a Tamási Áron gimnázium romos állapotban várja jobb sorsát. Két polgármester, két város...
avatar
compostela
2013-05-20 22:01:18
Lassan a testtel
Csak szép sorban a dolgokkal. Nem lehet mindent egyszerre. Minek elsietni szürke gimnáziumunk felujításat, mikor sokkal fontosabb fényes ortodox templomunk felújítása, olyannyira, hogy drága főszenátor urunk közbenjárására, intézkedésére fognak érkezni a pénzek a szentlakás kicicomázására. Na ez a kib....tt felháborító dolog. Vesszenek az őskövületek, írtódjon a tulipán

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."