A bakelit lemeznek nincs (p)ár(j)a!

Gyűjtöttem volna lemezeket, de hirtelen a negyed évszázada szekrényben vagy padláson porosodó korongoknak „ára lett".

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

lemez6
Rituálé egy vinyl-lemez lejátszása
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2014. augusztus 07., 07:17
3 hozzászólás. 

Gyerekkorunkban arról (is) hallgattunk mesét, gyermekdalokat, verseket, aztán később, ahogy nőttünk, egyre több zenét. Igaz, hogy a nyolcvanas években bejött a kazetta, a kilencvenes években a CD, de a „csillogó fekete lemezeket" addig nem tudták kiszorítani, amíg a lemezjátszó üzemképes volt.

lemez5Később a kazetta- majd CD-másolás, utóbbinak a vásárlása és a pick-up elromlása, az utóbbi tíz évben pedig az mp3 és más formátumok tényleg legyőzték. De nem teljesen.

A király a határon

Mindig tudtam, hogy fogok még vinyl-lemezt hallgatni. Képtelen vagyok ugyanis eladni, s főleg kidobni olyan lemezt (pl. az István, a királyt), amit a szüleim több lemez közé bekötve, rettegve hoztak át a határon 1984-ben.

Képtelen voltam megválni azoktól a lemezektől, amiket a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján összekuporgatott zsebpénzből vettünk a testvéremmel, vagy amiket ajándékba kaptunk. Érvényes ez ugyanakkor a kazettákra is, hiszen nemhogy egyetlenegyet sem dobtam el a több százból, hanem pár évvel ezelőtt olyan hifiberendezést vásároltam, ami kazettát is lejátszik, illetve egyebet is rá lehet kötni.

lemez7

A Youtube-on sok zenei ritkaságot meg lehet találni, de akinek még fontos a karcos, eredeti, analóg hangzás, az olyan felvételeket is találhat, hogy még az is le van filmezve, ahogy a korongot kiveszik a tokból és ráteszik a tűt. Hatalmas a „fílingje" egyébként.

Pont egy ilyet néztem kb. másfél éve, amikor felsóhajtottam a közösségire, hogy „ejj, de jólesne most egy lemezjátszó, mert azon is szívesen újra hallgatnám a régi lemezeimet", igaz, azóta mindegyik régi lemez és sok ezer más is megvan más formátumban. Kedves ismerős írt vissza, neki van, nem használja, vihetem. Köszöntem, vittem.

"Ájkentgetnó!"

Egy másik kedves ismerősöm volt szíves fél délután elbütykölni velem, amíg a nyolcvanas évekbeli lejátszót és erősítőt összeraktuk és megszólaltattuk egy teljesen mai, mp3 fájlokat is játszó hifivel. Tényleg megszólalt! És újrakezdődött az őrület, kirázott a hideg, ahogy felcsendült a Get off My Cloud.

Dübörögtek tinikorom kedvencei, a Led Zeppelin, a Rolling Stones, a Who és mások. Nem nosztalgiából, mert ezeket a zenekarokat ma is nagyon szeretem még akkor is, ha ugyanakkor ismerem és bírom a legújabb, trendi(bb) rock- vagy altermuzsikát, népzenét, jazzt, stb, hiszen annyi jó zene van.

lemez4

A következő lépés az volt, hogy hirdetést adtam fel egy újságban, amiben az állt, hogy a megunt, padlásra vagy szekrénybe dobott lemezeidet add nekem, mielőtt eldobnád.

Tudomásom volt róla, hogy sok helyen porosodnak vinyl-korongok, amik előbb-utóbb a szemétben végzik egy lomtalanításkor. Az értékesebb, ritkább darabokért fizettem volna is. Aztán mégsem tettem.

Pop, zajok, emberek

Elég gyakran szólt a telefonom abban az időben. Az is igaz, hogy volt olyan, aki örömmel ajándékozott meg egy-egy lemezzel, amikor elmeséltem neki újjáéledő hobbimat, de a többség hozzáállása egyszerűen letaglózott.

lemez1

Nyilván nem azt vártam, hogy tonnaszámra szedem majd össze az ingyen lemezeket, nem. Csupán arra, hogy ráakadok néhány olyan lemezre, amit tulajdonosa korábban sem hallgatott, most sem, nem is túl értékes számára, viszont szerez nekem néhány önfeledt órát, délutánt, nem utolsósorban pedig megbecsülöm és megőrzöm. Valahogy úgy, mint ahogy a kinőtt, de még hordható ruháival van az ember.

Az ún. bakelitlemez nem bakelitből van, hanem tulajdonképpen acetil-cellulóz-polivinil-kloridból: ez az anyag hasonlít a bakelitre, de a helyes megnevezése a vinyl (ejtsd: vinil). A köznyelvben azonban úgy rögzült be, hogy az emberek többsége bakelitnek, bakelit-lemeznek hívja a vinyl-lemezt.

No, hát egy vagy két kivételtől eltekintve az első fél perc után az volt a legfontosabb, hogy mennyit adok érte, vagy értük. Elkezdték dobálni a port a szemembe, hogy olyan eredeti Omega vagy Locomotiv GT-lemezük van, amit tízezer forintért vettek Pesten, olyan válogatások, hogy én olyat nem hallottam soha, meg hasonlók.

Szegény gazdagok

Egy volt közös bennük: évek óta nem hallgatták, nem is tudnák, mert rég nincs lemezjátszójuk. Értéktelen semmikként hevertek egy fiók alján, titokban meg azt gondolták róluk, hogy kincset érnek – hiába magyaráztam, hogy egy-egy hetvenes vagy nyolcvanas évekbeli magyar poplemez még a pesti kereskedőknél sem ért többet átlag ezer forintnál, de olyanok is vannak, hogy darabja mindössze 100-200 forint. „Akkor megveszi más!" – mondták. Vegye.

Sajnos a lemezeken levő értéket megérzéseim szerint senki sem tisztelte, csupán azt, hogy mennyiért tudna túladni rajta.

lemez2

Elképzeltem, ahogy valahol Felcsíkon, vagy Korondon szétkapják a sufnit, hogy a hetvenes években Ausztriába vagy Kanadába lelépett, nagyhajú, nagybarkós nagybácsitól maradt raffianeccnyi lemezt előszedjék, majd fél napig azt gondolják szegények, hogy gazdagok. Utána meg nyúltak a telefon után, reszkető kézzel.

Ki kellett ábrándítanom őket, a leghűségesebben tülekedőket pedig még meg is sajnáltam, egy idő után pedig az lett az eredménye a lemezesdinek, hogy már ritkán vettem fel a telefont, ha ismeretlen szám hívott.

Nem volt kedvem félórákat magyarázkodni arról, hogy egy Szécsi Pált még esetleg elhoznék (ingyen), de a nótalemezt egyáltalán nem.

Az is megtörtént, hogy mire a helyszínre mentem, az illető már meggondolta magát a konyhaasztalnyi lemez felett. Pedig mindössze négyet-ötöt vittem volna magammal a negyvenből s még CD-re is megcsináltam volna neki, hogy legalább tudja meghallgatni.

lemez3

Ismerős a jelenség? Hogy ott esz a rozsda vagy az enyészet valamit, csak azért nem dobták el, mert arra is lusták voltak, de amikor megkérdezed, hogy megválna-e tőle és mennyiért, olyat mond, hogy torkodon akad a szó?

Ismerős, hogy valaki lomtalanít, te éppen kivennél belőle valamit és rád szól, hogy ne, mert megy a szemétbe és neked pénzért van? Mindenesetre furcsa érzés, amikor valakit a háta mögött kell kinevetned azért, mert régiségként tartja számon a harminc évvel ezelőtt vett lemezeit.

Azóta még jobban megbecsülöm a lemezeimet, talán még jobban is szeretem őket. Jók lesznek ők nekem.

Magyarországon egészen komoly gyűjtők és gyűjtemények vannak (remélem, hogy nálunk is), a témáról érdemes elolvasni ezt vagy ezt az interjút, de lehet itt olvasni a legjobb budapesti lemezboltokról is, az amszterdamiakról pedig itt kapsz fogódzót. Ha a lemezek árairól és a vinyl-kereskedelemről akarsz olvasni, akkor nézz be erre a honlapra is. Ha pedig csak simán csak sercegést és majd jó zenét akarsz hallgatni vinylről, akkor kattints, mondjuk ide. Vagy ha egy lemezőrültről akarsz olvasni, akkor kezdj neki Nick Hornby Pop, csajok, satöbbi című könyvének, esetleg nézd meg a belőle készült filmet.



3 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
mekkmester
2014-08-07 13:15:11
A lejátszóról a kép valódi?
Viszont ha a képen lévő lejátszót adta 'csak úgy' az ismerős, már az is dícséretes. Persze csak az értékeli, aki a kilencvenes évek elején (vagy azelőtt) ilyeneket bámulva csorgatta a nyálát az Otto katalógusban lévő képre (mert csak -az elérhetetlen világot ábrázoló- külföldi katalógusokban volt ilyen). De az a Delia rádióerősítő se kutya...
avatar
zkatona
2014-08-07 13:20:44
lemezjátszó
Az első két fotón levő lemezjátszót kaptam az ismerőstől (a többi kép illusztráció). Azóta is hálás vagyok érte, ezúton is köszönet! A Deliát egy másik barát adta! Azért is köszi! :-)
avatar
kisssanya
2014-08-10 12:53:03
Kedves K.Z.

"fizettem volna is".
Helyesen magyarul: fizettem is volna.
Nem bántásként.
Üdv.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."