Kultúra » Zene

5+1 dal az ördögről

Az ördög és az angyal is gyakran ihlet meg művészeket, zenészeket, szövegírókat. Kezdjük a rosszabbal.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Ádám Gyula

Van programod hétvégére?

Október utolsó hetében két hangversenyt is szervez a...
fotó: pearipilesunetului.ro

Zenész gyerekek versenyeznek Udvarhelyen

Október 19-ig lehet jelentkezni az iskolás gyerekeknek...
PelyBarna

Ha koncert és gitár, akkor csütörtököt mondunk

Pély Barna érkezik, egy szál gitárral mutatja meg, hogy...

mickjaggerdevil
Pleased to meet you, hope you guessed my name...
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2013. május 16., 16:34
0 hozzászólás. 

Az ördög nem alszik, mint írtuk korábban, s mai dalaink ugyan nem a besúgókról szólnak, hanem egy csokrocska arról, hogy talán leghíresebb, meghatározó, magyar, illetve angolszász előadóink hogyan csomagolják be a popzene feszes burkába ezt a sötét, gonosz valamit.

5. Pokolgép: Éjféli harang

A magyar heavy metal legklasszikusabb előadója, a Pokolgép vitte be először az ördögöt a templomba. Sem 1987-ben, a Pokoli színjáték című lemez megjelenésekor, sem pedig napjainkban nem arról híres ez a dal, hogy valamelyik magyar történelmi egyház ezzel toborozná a híveit. A metál nem váltott zsoltárba, hanem – a dal szerint – fordítva.

4. Cseh Tamás: F. M. Dosztojevszkij és az ördög

Bereményi Géza és Cseh Tamás közös munkássága felbecsülhetetlen a magyar pop-rockzene történetében – negyedik lemezük, az 1981-es Műcsarnok tartalmazza ezt a 19. századi elképzelt történetet, midőn Fjodor Mihajlovics elbeszélget magával az ördöggel. Érdemes a szöveget nagyon megfigyelni, s van egy érdekes feldolgozása is a dalnak: az idén újjáalakuló Kaukázus zenekar frontembere még Kafkaz nevű projektjében dolgozta fel ezt az ördögös Cseh Tamás-dalt.

3. Tankcsapda: Van ördög, van isten

Jönnek a férgek (1993), van ördög és van isten – a Tankcsapda a csöves-punkból kezd átmenni progresszívebb metálba a kilencvenes évek közepén, s ez a darab pont ezt mutatja be. Imitt-amott Nirvánás, illetve még keményebb a dal, szövege pedig az örök kettősségről szól. Van minden, amiben hinnem. Például abban, hogy a Tankcsapda csinál még jó lemezeket. A legutóbbin (Rockmafia Debrecen, 2012) is van egy "ördögös" dal.

2. AC/DC: Black Ice

Az legutóbbi, 2008 évi AC/DC-lemez címadó dala. Mint tudjuk, az ausztrál csapat sokat kokettált az ördöggel, például leghíresebb lemezük, a Highway to Hell borítóján maga Angus Young van ábrázolva szarvakkal és ördögfarokkal. Sok-sok más dalba, de a fekete jégbe is belebújt (vagy belefagyott) az a bizonyos (kis)ördög, ami mindig ott mászkál Angus vagy a rajongók fejecskéjén...

1. Quimby: Az ördög magyar hangja

Nem is olyan régen nálunk koncertezett a Quimby, s habár Kiss Tibor és az együttes ezt a dalt nem játszotta a koncerten, több olyan szerzeményük is van, amiben fel-felüti a szarvát az ördög, ilyen pl. az Autó egy szerpentinen („vállamra ördög ül"), a Halleluja („ha szerelmes az ördög, én úgy tudom, nem szeret hiába"), a Káosz amigos („hogy mondjam el, hogy ördög vagy angyalom"), a Libidó („rút az ördög, de nem hagy hidegen"), satöbbi.

„Nem én vagyok az ördög, csak a magyar hangja, rendezte vér és alkohol" – szóval ebből a dalból ez a sor már súrolja a költészet határát. Ékszerelmére lemez, 1999.

+ 1 The Rolling Stones: Sympathy for the Devil

Méltán mondhatjuk, hogy ez a dal nemcsak a Rolling Stones talán leghíresebb szerzeménye, hanem mérföldkő a rockzene történetében. Mick Jagger és Keith Richards opusza olyan hatással tud lenni az emberre, hogy... Most is feláll a szőr a hátamon, ahogy hallgatom.

És mennyi ismert feldolgozás van belőle, Guns N' Roses, Bon Jovi, Blood, Sweet & Tears, hogy csak a legnagyobbakat említsük! De van Hobonak is, elég régről, de még mostanában is játssza, no meg a Tátrai Band is nyomta annakidején. Nem beszélve a többi angol anyanyelvű előadóról...

A Stones eredetileg az 1968-as, Beggars Banquet című lemezére vette fel, de negyvenöt éve talán nem tartott olyan koncertet a zenekar, amin ne játszotta volna. Jagger, mint Lucifer, csak mesél-mesél Pilátusról, Jézusról, a Kennedykről, a szövegét itt elemezgetik angolul, itt pedig egy nagyon jó magyar nyelvű elemzést olvashatunk.

A lista természetesen szubjektív, de te alább kiegészítheted kommentben. Neked milyen dalok jutnak eszedbe az ördögről?



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."