Kórházba került az udvarhelyi PUG

Ha Farkas Domokost, a város PUG-jának egyetlen tulajdonosát elviszik az ufók, PUG nélkül marad az anyaváros?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

udvarhelyipugkorhazban
Fotó: Egyed Ufó Zoltán
szerkesztoÍRTA: EGYED UFÓ ZOLTÁN
2015. június 23., 11:53
18 hozzászólás. 

Május 25-én írtunk a városháza sajtóosztályának, hogy nem találjuk a PUG-ot a weblapon, átküldik-e nekünk a linket, vagy ha nincs fent az oldalon, akkor küldjék el magát a PUG-ot. Azóta sem kaptunk levelünkre választ.

Normális körülmények között az általános városrendezési terv, azaz a PUG egy nyilvános dokumentum. Közpénzből készül, és azért nyilvános, hogy e terv alapján rendet lehessen tartani a városban urbanisztikai szempontból, mindenki lássa, milyen irányba fejlődik a város. Van valahol egy telkem, amire szeretnék építkezni, megnézem a városháza weblapján a PUG-ot, és azonnal tudom, hogy oda mit szabad építenem, illetve mire van még szükségem, ahhoz, hogy építhessek. Ez működik Kolozsváron, Vásárhelyen, Csíkszeredában vagy akár Zetelakán. Udvarhelyen csak álom.

E-mailünkre nem kapván választ, pár napon belül, május 28-án leadtunk egy hivatalos kérést, amelyet 19800-as számmal iktattak. Azt kérjük benne, hogy e-mailcímünkre küldjék át a PUG-ot. Erre hivatalosan kellene válaszolniuk. De csak kellene, mert:

Június elsején kaptunk egy levelet Farkas Domokos magán emailcíméről. A levélnek se eleje, se vége, mondanivalója két mondatból áll. Idézzük:

„Sajnos a régi Általános Rendezési Terv amit a 85/1999-es Helyi Tanácshatározattal fogadtak el, nem készült digitális formátumban, mert akkor az előírások nem kérték ezt. Ha valmilyen informáciora van szüksége forduljon személyesen az urbanisztikai osztályhoz, ahol állunk rendelkezésére."

Ez vicc. 2015-ben egy ekkora városnak nincs meg digitális változatban a PUG-ja. Hiszi a piszi. 1999-ben már nekünk is rég saját számítógépünk volt, nem hisszük, hogy egy tervezőcég tussal rajzolta papírra a PUG-ot. S ha mégis igen, nem hisszük el, hogy 15 év alatt nem voltak képesek beszkennelni azt. Mindegy na, ez van, a világvégén élünk. Vagy csak szeretne a főépítész személyesen találkozni velünk.

Besétálunk a polgármesteri hivatal urbanisztikai osztályára, ahol a hölgyek nagyon kedvesek, rendkívül segítőkészek, de senki nem tudja megmutatni a PUG-ot. Az csak Farkas Domokosnak van meg, ő pedig nincs itt. Hiába mondjuk, hogy ő mondta, hogy jöjjünk az urbanisztikai osztályra, húzzák a vállukat, s mondják, hogy „nála van", csak ő tudja megmutatni. Adnak egy telefonszámot, hogy hívjuk fel a főépítészt.

Felhívjuk. Mondjuk neki, hogy azt írta, hogy jöjjünk be az urbanisztikai osztályra, de itt nem tudja senki megmutatni a PUG-ot. Válasza: „Azt mondtam, hogy engem keressen! Én most terepen vagyok. Én most terepen vagyok, jó?!" Pedig nem azt írta, hogy őt keressük, hanem azt, hogy az urbanisztikai osztályon állnak rendelkezésünkre. Azt mondja, jöjjünk vissza 4 óra múlva. Mivel nem tudunk 4 óra múlva visszajönni, megegyezünk, hogy amikor még erre járunk, hívjuk telefonon, s ha bent van, beugrunk.

Eltelik néhány nap, ismét próbálkozunk. Nem tud most éppen fogadni, mert a sürgősségin van, rosszul lett. Elnézést kérünk, s mondjuk, hogy akkor majd keressük pár nap múlva.

Ismét eltelik néhány nap. Ismét felhívjuk. Szegény épp a kórházban van, be van fektetve. Ha kiengedik, elmegy betegszabadságra, s majd csak egy hét múlva jön dolgozni, akkor is csak 3-4 napot, utána megint nem lesz. Kérdezzük, hogy nem lehetne, hogy a kollégái megmutassák nekünk a PUG-ot. „Nem. Jobb, ha én mutatom meg." Mondjuk, hogy nekünk mindegy, ki mutatja meg, de ő hajthatatlan: „Jobb, ha én mutatom meg!"

A beszélgetés végén megkérdezzük, semmi esély arra, hogy ha bemegyünk a hivatalba, akkor valaki más megmutassa? Válasza egyértelmű:

semmi esély.

Június 15-én leadunk egy újabb hivatalos kérést, 22073-as számmal iktatják. Abban kérjük, hogy fénymásolt formában adják ki a PUG-ot, s a fénymásolás költségeit fedezzük, ha szükséges. Hivatalos választ erre sem kapunk, hanem jön egy email a varoshazaurbanisztika@yahoo.com címről, melyből idézünk: „Ezennel tudomására hozzuk, hogy Farkas Domokos főépítész úr június 22-én, hétfőn 10:00-órától rendelkezésére áll egy beszélgetés erejéig, melyre kéretik személyesen és pontosan megjelenni."

Na, itt szakad el a cérna: nem beszélgetni akarunk, a PUG-ot akarjuk! Elegünk van abból, hogy egy ekkora város PUG-ja a Farkas Domokos magántulajdona, és csak akkor mutatja meg, ha épp kedve van hozzá. A PUG közpénzből készült, nem a Farkas úr zsebpénzéből, célja pedig az, hogy a városban urbanisztikai szempontból rend legyen, nem pedig az, hogy Farkas Domokos fontosnak érezze magát. Sajnáljuk, hogy Farkas úr beteg, de elfogadhatatlan számunkra az, hogy egy hónap alatt nem sikerül megkapnunk a PUG-ot, mert ő a farzsebében hordja, s most épp a kórházban van. Attól, hogy egy ember kórházba kerül, még nem kellene, hogy a város meghaljon.

Továbbra is várjuk a hivatalos választ a kérésünkre, s közben két kérdés foglalkoztat:

1. Ha találkozunk Farkas Domokossal, s végre-valahára megmutatja a PUG-ot, akkor illik neki valamit adni? Mennyit rakjunk a borítékba? Vagy elég egy üveg szilvapálinka?

2. Ha Farkas Domokos eltűnik, például elviszik az ufók, akkor mi történik, PUG nélkül marad a város?



18 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
FehérSólyom
2015-06-23 14:23:20
...valamiért a Szökés c. sorozat térkép-rögzítése jutott az eszembe... :)
avatar
olvaso
2015-06-23 14:35:52
Elmegyunk valasztani?
Ebben a varosban nagyon nagy a rendetlenseg.
Ideje lenne mar kitakaritani.
avatar
ooloo
2015-06-23 14:53:13
Röhögnék ha két Farkas Domokos lenne a városba, s az egyiknek tényleg van a zsebében egy PUG, ez esetben a szilva játszik, ha merem ajánlani.
avatar
persze
2015-06-23 15:31:02
ez a Farkas Domi egy pofatlan, nagykepu, arrogans...ezen tulajdonsagok birtokaban a vegkonkluzio, hogy egy buta ember. Aki ilyen csokonyos es kicsinyes az csak vegtelenul flusztralt vagy buta lehet!
avatar
geo
2015-06-23 16:12:35
Hogyne
Van a városnak elektronikus formátumban PUG-ja, s nem is olyan régen készült. Csak, ha nem látja senki, akkor lehet vagánykodni, húzzuk a vonalat ide meg oda, s akkor máris kicsi csúszópénzért lehet építkezni olcsóbban. Aztán meg ki van adva, hogy másnak kuss és megy a korrupció meg a zsebelés. A fél városházát itt is elvihetné a DNA, legyen már rend. Az alpolgármester engedélyével is mi a helyzet? Ezért mennek hamar az engedélyek kiadás és iktatása.
avatar
eFBoti
2015-06-23 16:45:34
itt van valami ne
http://www.experiment-proiect.ro/municipiul-odorheiu-secuiesc-p10
avatar
kekec
2015-06-23 19:57:06
S mi van akkor ha, Farkas Dominak a hátára van tetoválva a PUG és azt akárki nem láthassa, mert az titkot rejt, vagy esetleg egy kincsnek a térképe, mert az ugyebár egy térkép, akkor mindenképp a Domi gyereknek van igaza! :))
avatar
jutacs
2015-06-24 20:22:06
Gondolom, az altalam igen nagyra becsült Komoroczy György a falat kaparja kinjaban, amikor magukat magyar anyanyelvü ujsagironak titulalo humanoidok fiszkalbelyeg vagy PUG cimmel irnak agyukbol kiszalajtott förmedvenyeket.
Baratom, tedd le a lantot!
avatar
jutacs
2015-06-24 20:27:45
Ezenfelül 27 fülsertö nyelvhelyessegi-helyesirasi hibat talaltam a cikkben.
Malacert vetted az ujsagiro diplomat?
avatar
blackbird
2015-06-24 20:48:56
re: csak kerdezem
avatar
jutacs
Ezenfelül 27 fülsertö nyelvhelyessegi-helyesirasi hibat talaltam a cikkben.
Malacert vetted az ujsagiro diplomat?

Jutacs, a cikkben ennyi az egesz, ami feltunt onnek? A mondanivalohoz semmi hozzafuznivaloja nincs?
avatar
jutacs
2015-06-24 21:26:10
Ha Janos bacsi a falugyülesen elmondja a panaszait, akkor a falu egyetlen lakoja sem teszi szova, ha neha egy-egy szellentest is elenged az öreg, mert ismerik, köztük marad.
Az Udvarhelyi hiradot az egesz vilag magyarsaga olvassa, olvashatja.
Szegyen, ha egy helyi ujsagiro nem tud rendesen magyarul.
Ennyi a hozzafüznivalom.
avatar
watson
2015-06-24 21:50:18
re:
Meglepő tény következik: az egész világ magyarsága fingott már.

avatar
jutacs
Ha Janos bacsi a falugyülesen elmondja a panaszait, akkor a falu egyetlen lakoja sem teszi szova, ha neha egy-egy szellentest is elenged az öreg, mert ismerik, köztük marad.
Az Udvarhelyi hiradot az egesz vilag magyarsaga olvassa, olvashatja.
Szegyen, ha egy helyi ujsagiro nem tud rendesen magyarul.
Ennyi a hozzafüznivalom.
avatar
jutacs
2015-06-24 22:26:57
A profeta szolt belöled, mindenkiben fejlödnek gazok, aminek ki kell valahogy jönnie.
De aki nem tanult meg helyesen irni, ritkan akar ujsagiro lenni.
avatar
FehérSólyom
2015-06-25 09:13:51
Jutacshoz Jutacsért... :)
...nos... helyesírási hibáktól hemzsegő helyesírást ellemzõ kritika néha tanulságos... fától az erdőt avagy szálka-gerenda mondanivalóját magába hordozó szövegbeli megnyilvánulás eleve nem mérvadó vélemény kinyilvánítás... személyesen még lustaságot is vélek felfedezni, hogy a "kritikus" eltekintve a cikk mondandójától és a "hogyanjára" fókuszálva pötyögi betűit Önnönmagáról is lerántva a leplet, nem használja legalább biztonsági okokból is a helyesírást javító lehetőséget. :) A cikk tárgyilagos, mellõzi a mellébeszélést, a költõi kifejezéseket, rímtelen, de az efféle igényeket teljes mértékben kielégíti több irodalmi lap, folyóirat -csak mint javaslat :) (apropó, nálam nem jön be a "telefonról pötyögtem, ezért írtam hibásan" reagálás a kritika tárgya miatt sem -csak úgy elõre jelzem)

avatar
haliho0
2015-06-25 13:20:59
néhány hasznos link
http://www.experiment-proiect.ro/media/pdf/42166_cai_de_circulatie.pdf
http://www.varoshaza.ro/wp-content/uploads/2013/03/raport_de_mediu_pentru_pug_odorheiu_secuiesc.pdf
http://www.varoshaza.ro/wp-content/uploads/2013/11/certificat_de_urbanism.pdf
avatar
icik99
2015-06-26 10:50:46
pug
Imádom mert én si beadtam egy épitkezési engedély 2 éve és 1 szer méltoztatott Domokos úr behívatni h megnézze a régi rajzokat és kérdem a kedves fiatal embert h mikor lesz engedély és az a vàlaszt kaptam h majd értesítenek....... Azóta is várom..... Akkor miért csodalkozunk h az alpolgármester épít de sehol engedély meghasonlók. Neki nincs türelme várni. Ez van. De nem stílusom nekem a könyörgés szerintem ök kéne értünk legyenek nem mi értük amikor az adóinkat rendesen fizetjük. Valaki őszintén megmondhatná nekem h a székely ember ha kicsit fennebb van a másiknál miért kell azt éreztesse is?
avatar
whitecircle
2015-06-29 14:16:22
Köszönet
Kedves UH.ro,

Először is szeretném megköszönni, hogy teszik a dolgukat és olyan témákkal foglalkoznak ami a köz érdekeit szolgálja. Régóta mennek ezek a dolgok és sajnos székely módra mindig a szőnyeg alá söpörtük őket a nagytakarítás helyett. Remélem az önök segítségével végre sikerül megtakarítani a várost és egy olyan jövő alapjait lefektetni ahol a rendszer nyújtotta lehetőségetet maximálisan ki tudjuk használni.

U. I. : Esetleg lehetne arról cikket írni, hogy mi a teendő hasonló esetben, mik a jogi lehetőséget egy átlag ember számára és hogy ezek mennyire elérhetőek?
avatar
Isty
2015-06-30 11:36:42
ezaz
Ez nagyon tetszik, marmint az ujsagiroi hozzallas az ugyhoz es vegre valaki probal tenni valamit. Gratulalok, buzditom a folytatasra es a tenyfeltarasokra.

Nem lehetne jogi uton is tenni valamit? Nem ismerem az erre vonatkozo torvenyeket, de ugy tunik nekem, hogy torvenytelen amit muvelenek ott most, ezzel kapcsolatosan. Tenyleg miert annyira titkos ez az PUG? Kenopenzek miatt, hogy hasznot huzzanak belole?

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."