Elvonalazott bicikliút

Fejlesztik, biztonságosabbá teszik a kerékpáros utat, de kérdés: kinek készül mindez?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

bringaut kikep-2
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2015. július 23., 12:46
6 hozzászólás. 

A bicikliút kérdése valahogy olyan, mint a kisebbségi kérdések. Valamit kezdeni kell vele, de a döntéshozóknak csak egy gond, amit taszigálnak maguk előtt, időnkét elfelejtkeznek róla, néha látszatmegoldásokat eszközölnek.

Azt, hogy nem lehet kikerülni a jelenséget, vagy hogy pontosabb legyek, a bicikliút iránti igényt nem lehet félrelökni, a városházán is érzik. Székelyudvarhelyen az elmúlt héten újabb lépést tettek a bicikliút ügyében. Mindamellett, hogy megkezdődött a lekopott bicikliútjelzések visszafestése, egy újító ötlettel rukkolt elő az illetékes osztály. A rendőrséggel való egyeztetés után úgy vélték, a bicikliseknek sokkal biztonságosabb, ha Szombatfalván a járdára húznak egy sárga csíkot és felküldik oda a bringásokat a veszélyes úttest helyett. Sőt az eddigi egy irány helyett a Tamási Áron utcában a városból kifele vezető menetirány is kap egy sávot a járdára.

Dicséretes a polgármesteri hivatal törekvése, és minden bizonnyal felcsillan a szemük az udvarhelyi kerékpárosoknak, amikor azt hallják, hogy nem csak újra festik a kerékpárutat, de biztonságosabb lesz, és újabb sávval bővül.

A helyszínen szemügyre véve az újítást, mégis azt tapasztaljuk, hogy egy kis szar keveredett a májba. Az új sáv nem a biztonságról szól, hanem a biciklisek félretevéséről. Eltesszük az útból, és nincs több baj velük. Nem tudom, kinek jó az új sáv, de hogy nem a bicikliseknek, az biztos.

Van néhány dolog, ami néhány fejben már le kellene, hogy tisztuljon. Az egyik, hogy egy vagy több párhuzamosan felfestett folytonos és/vagy szaggatott vonal nem egyenlő a kerékpárúttal. A most felfestett út több helyen is akadályokba (lombkorona, táblatartó oszlop, stb.) ütközik, de egy nagy anomália az útkereszteződésekben való közlekedés is. Ha a járdán érkezik a kerékpáros, akkor mi a teendő? Leszáll és áttaszítja az úttesten? A Wesselényi és Lejtő utcákból érkező forgalmat kiengedi, majd átteker? A jelzőlámpánál a törvény szerint a gyalogosokkal együtt kell közlekednie, tehát megint le kell szállni a kerékpárról, és áttaszítani a zebrán, ha ott zöld a jelzés.

A másik és talán a legfontosabb, s ha ezt elfogadjuk, akkor képesek lehetünk bicikliutat is tervezni, ez nem más, mint a biciklis egyenrangú partnersége a közlekedésben, aki elsőbbséget élvez. Tudom én, hogy kemény kijelentés ez, és most sokan elborzadnak, hogyan is képzelem, hogy egy kerékpáros elsőbbséget élvezzen az autósokkal szemben, de ne feledjük:

- minél többen járnak kerékpárral, annál több parkoló jut neked, aki nem vagy hajlandó lemondani az autóról

- de a délutáni dugó is kisebb lesz, így hamarabb hazaérsz

- amikor kikönyökölsz az autód leengedett ablakán, kevesebb kipufogó gázt, szmogot kell beszívnod

A sort még lehetne folytatni, de térjünk át az emberség részére. A kerékpáros a legsérülékenyebb forgalomban, és az élet minden elé való. A biciklis maga erejéből hajtja a kerékpárt, nincs légkondija, és szél is erősen süvít, ha vihar van. Szóval ezért engedd előre, hadd menjen.

Most megint lehet legyinteni, hogy ha ennyire szenvedés a biciklizés, járjon autóval, s ha nincs pénze, akkor busszal, de elárulom a biciklizés csak annak szenvedés, aki soha nem biciklizik.

Ma a biciklizés egy kiváltság, amit nem engedhet meg mindenki magának. Én azon szerencsések közé tartozom, aki megteheti, hogy kerékpárral közlekedjen. Engem nem röhögnek ki a barátaim, ha biciklivel járok, nem cikiznek a munkahelyemen, ha azzal robogok be, a csajom nem hagy el, ha céltalan kocsikázás helyett biciklizni hívom, a gyerekeim büszkén mesélik, hogy a biciklijüket én szerelem, és megsértődnek, ha nem jöhetnek velem bringázni.

Ha ezt elfogadjuk, akkor előrelépünk a bicikliút esetével is, és megértjük, hogy talán nem azoknak kell bicikliutat tervezniük, akik nem értik a lényeget, nem látják az összefüggéseket. Ha a taxist kérdezzük (mert sokat közlekedik a városban), akkor ő, saját szempontjai szerint javasolja a kerékpárutat, aminek az lesz a lényege, hogy a munkáját legkevésbé akadályozza.

De a városházi alkalmazott sem tud jobb ötletet adni, ha csak a május elseji miccsezős biciklizéskor ül a kölcsön cangára vezetői utasításra, hisz nincs különösebb tapasztalata. A rendőr csak azt nézi, hogy minél kevesebb balesetveszélyes helyzet legyen, de ha tőle függne, akkor mindenki járhatna busszal.

Ha a biciklist kérdezzük, akkor ő is elfogult, elnyomottságából akar kitörni, elfoglalná az egész utat és az autósokat a város szélére irányítaná. Mint ahogy ez is egy összetettebb folyamat annál, hogy sárga vonalakat festünk a járda vagy az út szélére, talán érdemes lenne független szakértőre bízni a tervezést. Egyszer megfizetni a munkáját, amit majd hosszú évekig lehet korrekt módon alkalmazni. És itt a független és a szakértő ne csak szavak legyenek, hanem mögöttes tartalommal bírjanak.

Egy használható és funkcionalitását ellátó bicikliút ma nem szabad, hogy kiváltság vagy kiérdemelt jutalom legyen. Egy működő közlekedés nem csak nekem jó, hanem neked, a gyerekednek, a barátaidnak, a közösségnek, amiben élsz és élni engedsz másokat, legyél te a vállalkozó, a taxis vagy éppen a polgármester.



6 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
perretz
2015-07-23 12:32:49
Ha atgondoltak volna a festest, eloszor a le es felhajtokat kellett volna elkeszitsek.
A gyalogosok biztonsagos gyalagutjat hol fogjak megfesteni?
avatar
Egy a sokból
2015-07-23 19:23:10
Mutassuk meg ...
... Verestóy-nak, hogy ha politikailag nem is, másként aktívak vagyunk. Nem számít, hogy mit, de csináljunk valamit!

A gyalogosoknak meghagyott 1/2 járdarész a legtöbb helyen egy "testesebb" babakocsinak sem elég, de ez kit érdekel?

A legtöbb kerékpározó ott tart, hogy ezután a járdán kell közlekedni. Melyik oldalon, melyik irányba, melyik sávon? Mit számít! "Miénk itt a tér..."

Egy ilyen döntést elméletileg egy előterjesztés kell megelőzze. Nagyon kiváncsi vagyok ki(k) voltak a "Comisia de Specialitate" tagjai...
avatar
laco51
2015-08-05 09:40:17
Tökéletesen egyetértek perretz beírásával
"Ha atgondoltak volna a festest, eloszor a le es felhajtokat kellett volna elkeszitsek."
MIÉRT?
Azért, mert ez akadály-mentesítést jelent a kerekes székkel közlekedőknek is - többe kerül mint egy vödör festék, de hasznossága elvitathatatlan.

MÁS Régóta várok olyan cikket ahol végre leírja valaki, hogy a kerékpározók jelentős része kilométer magasról leszarja a közlekedési szabályokat, így messze komolyabb kockázati forrást jelentenek (mozgási sebességük miatt) a gyalogosokhoz képest.
avatar
...anyád álruhában...
2015-08-23 12:55:02
http://index.hu/kerekagy/2015/08/23/hogyan_gyorsitsuk_fel_az_autokozleked
est_bicikliutakkal/
avatar
...anyád álruhában...
2015-08-23 15:29:10
re:


http://index.hu/kerekagy/2015/08/23/hogyan_gyorsitsuk_fel_az_autokozlekedest_bicikliutakkal/
avatar
boti
2015-08-24 10:39:19
re: re:
Érdekes és a kapcsolódó anyagokban is vannak gyöngyszemek. Lenne honnan inspirálódni.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."