Az Orbán-koncert Bukarestben és külföldön

Van édeserdélyben valami Bálványos, ahova elmegy pár fideszes, és jól megmondja az új irányokat. Semmi halucinant, semmi felkiáltójel?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

Érkezik a zenekar fotók: Orbán Viktor Facebook-oldala
Érkezik a zenekar fotók: Orbán Viktor Facebook-oldala
szerkesztoÍRTA: BUZÁS ERNŐ
2015. július 28., 13:48
8 hozzászólás. 

Tusványost mára Székelyföldön kívül szinte csak Orbán-koncertként ismerik. Még Magyarországon is annyit szoktak tudni, hogy van édeserdélyben valami Bálványos, ahova elmegy pár Fideszes és jól megmondja az új irányokat.

Nézzük meg, mit láttak idén Tusványosból Bukarestben és külföldön!

Elsősorban a feleknek le kell futniuk a kötelező köröket: a magyar fél a mára már gyakorlatilag élettelen baloldal ostorozásával nosztalgiázott kicsit, meg persze, ha már édeserdélyben vagyunk, utalást tett a határon túli magyarok sorsának javítására, ezúttal az egészségügy terén.

tusvanyos-kozonseg

Persze, mindezeket már tudjuk, olvastuk a magyar sajtóban, de a román felet nem ez hozza úgy igazán lázba. Nem, a nyár Romániában nem uborkaszezon, ugyanis a mindenféle romániai terrorszakadárok ilyenkor szerveződnek! Van miről írni, van mitől védeni a mioritikus tájakat. Meg van, akire szavazni is végre, most, hogy Bogdan Diaconu pártjából egy képviselő bejutott az Európai Parlament rising star jobbszélső a Nemzetek és Szabadság Európája nevet viselő pártcsaládjába, ahol slavă domnului egy magyar sincs, mert a Jobbikkal már nem akar senki egy ligában játszani.

Szóval, Románia és a jobbszél.

Hamar kiderül a román sajtóból, hogy igazi jobbszélsős gond egész Európában valójában Orbánnal van. Kiderül, hogy a magyar kormány már megint el akarja venni „dulceardealt". Történt ugyanis, hogy az államfő, mint minden valamirevaló modern ember, feltett tusványosi képeket a Facebookra, elvégre ezért vannak a fesztiválok, hogy meg tudjuk mutatni a nagyvilágnak, hogy nem vagyunk furcsák, nem maradtunk ki a sorból. Eddig minden rendben.

tusvanyos-nagymagyarorszag

Az is rendben van, hogy a képeken szerepel sok szalmakalapos ember, pálinka felirat, meg vigyázz, medve táblák - Székelyföldön vagyunk, mi egyéb lehetne. Ha ennyiből állna a képsorozat, izzadhatna a román kül-bel-tikosügy, hogy miről nyilatkozzon, de szerencsére néhány székely zászló meg pár kitűző is kikerült, amelyek Szent Koronát, Nagy-Magyarországot és székely szimbólumokat is ábrázolnak.

A téma tehát adott, de sajnos nem mindenki birkózott meg a feladattal sikeresen. Az Adevărul cikke például elég vérszegény. Igaz, a kötelező "aşa-zisul Ţinut Secuiesc" szókapcsolatot nem merték megcsonkítani, de hiányzik például a halucinant kifejezés, és a megszokotthoz képest eléggé mértéktartóan fogalmaznak, sőt úgy tűnik, ők az országok jó viszonyának helyreállítására koncentrálnak mind Orbán Viktor, mind a Külügy nyilatkozatában. Elég gyanús, meg kell hagyni. Reméljük, legalább Bogdan Diaconescu, korunk új Funarja majd kiad legalább egy sajtóközleményt a nemzetárulásukról.

A Gândul már kicsit jobban kezeli a krízist, a címben már szerepel az elfogadhatatlan szó és még felkiáltójel is van benne (mármint a címben, nem a szóban). Tovább olvasva még inkább kitűnik, hogy a Gândulnak helyén a szíve, az „úgynevezett" már nemcsak Székelyföldre, de Nagy-Magyarországra is vonatkozik, de a félreértések elkerülése végett azért idézőjelben is van mindkét név. Biztos, ami biztos, sose lehet tudni ezekkel az irredentákkal.

orban-koncert-tusvanyos-szalmakalap

Utána már nem annyira izgalmas, megelégszenek a közleményekkel, de azért meg lehet érteni, hogy Románia nyitott a jó kapcsolatokra, de sajnos Magyarország ezt mindig tönkreteszi. Talán jövőig megint olyan sokat javul a magyar-román kapcsolat, mint amilyen mennyország néhány nappal ezelőtt volt, de ebben már csak reménykedni lehet.

Mindenesetre, egy nappal azelőtt kitettek egy cikket, ahonnan le lehet szűrni, hogy a magyar pártok és politikusok kritizálják valami idegenellenességgel meg úszítással Orbánt. Minden bizonnyal a románok elleni dologról lehet szó, kinek van ideje ilyesmire, ha nincs benne felkiáltójel. Igazából a menekültkérdéssel volt kapcsolatos a dolog, de úgyse ér el az olvasó addig, ha a bevezető mind a magyar belpolitikáról szól. Elég megérteni, hogy Orbánék nem szeretik a más nemzetiségűeket, ami Romániában ugyebár elképzelhetetlen lenne.

Végül az Evenimentul Zilei elveti a sulykot, amikor mind csak Orbánt idézi, meg hogy Magyarországot mostanában sokszor sértették meg a románok, de nem beszél semmit, mondhatni agyonhallgatja a tényt, hogy Orbán maga akarja elvenni az erdélyi földet. Ráadásul még írogatnak róla, a szerb határra tervezett kerítés témájában, egy barátságos beszámoló arról, hogy Orbán Viktor és lánya megérkezett Tusnádfürdőre és feltettek egy képet Otthon, Erdélyben kommentárral (!). Sehol egy szó se arról, hogy ez az ember erdélyi románok millióit fenyegeti, vagy legalább hogy tönkrevágta a virágzó román-magyar kapcsolatokat a 21. században, az egyesült Európában és a NATO-ban (ez utóbbiakat felsorolni mind kötelező egy rendes román nyilatkozatban, de nem szükséges kitérni az európai álom azon részére, amely a kisebbségek védelmével foglalkozik. Tiszta nemzetállamokat mindenhova!)

Elég kiábrándító ez a romángyűlölő hozzáállás,

a Pro TV se alakít túl nagyot. Még az Antena 3 tévéadó igyekszik tartani a szintet a videó alatti szöveggel: az extremist és a Viktátor gúnynévre való releváns utalás és a mértéktartó „Orbán nyilakat lőtt Románia felé" valamelyest helyreállítja az egyensúlyt.

A videóban csak Orbán szövegeiből szemelgettek, például, amikor említi, hogy „nem tudjuk kiszűrni az ellenséges terroristákat". Gondolom, a barátságos terroristák közül, elvégre a nemzet-igazi-védője Jobbik többször is a jövő reményének nevezte az iszlámot, amellett, hogy az iszlamista „bevándorlók" jelentette veszélyre figyelmeztetett.

Mert olyan szervezetek, amelyek elfoglalt olajkutakból szereznek pénzt és ráadásul komoly pénzügyi és, mondjuk úgy, humánerőforrásos támogatóik is akadnak a Közel-Keleten és Nyugat-Európában, majd arra vesztegetik embereik többségét, hogy az életüket tengerbe fúlással vesztegessék, vagy hónapokat veszítsenek azzal, hogy Törökországon és a Balkánon végigvergődjenek.

Bukapestről Budarestre

Persze lehet, hogy a nem elég ellenséges média képviselői csak készülnek az új időkre, ahol a Románia felé eltérő menekülteket kell majd utálni. Az Osztrák Szabadságpárt, az FPÖ emberei már most eléggé lelkesednek Orbán beszédéért. Persze ezek osztrákok, nekik még lehetnek emlékeik arról a történelemleckéről, amelyben Bécs volt a fővárosa a keleti szomszédnak is.

orban-viktor-tusvanyos-koncert

Más országokban kissé bonyolultabb a helyzet, a cikkek szerzőinek azzal kell kezdeniük, hogy röviden bevezetik az olvasót abba, hogy egyik jelentéktelen kelet-európai ország vezetője átment egy másik jelentéktelen országba dolgokról beszélni. A klasszikus Bukapest-Budarest problémát inkább hagyják nyugodni. A Yahoo híre is utal az emlékezetes tavalyi iliberális állam beszédre, talán arról beugrik az olvasónak valami. A New York Times is beszámol Orbán beszédéről, de ezek a száraz nyugatiak szeretnek a tényekhez és idézetekhez ragaszkodni, nem igazán izgalmas őket olvasni...

Az idővel kiderül, hogy majd ki fog több figyelmet kapni:

például Orbán egyik példaképe, Recep Tayyip Erdoğan török államfő, aki végre beleegyezett, hogy a tömegeket elűző Iszlám Állam ellen csapásokat mérjenek, de, mintegy kárpótlásként, a terroristaszervezetet eddig legjobban feltartó kurdokra is lő, megkockáztatva egy polgárháborút, vagy Orbán a mostani beszédével.

Ugyanis a magyar hatalomtechnikus valószínűleg remekül ráérzett a jövő nagy témáira: arra, hogy a menekültek és bevándorlók száma nem fog csökkenni, főleg ha a kínlódó észak-afrikai államok és a konfliktusok által gyötört régiók megsegítésére nem lesz képes a Nyugat. És arra is, hogy a pénzügyi válság rossz kezelése és elnyúlása miatt az elégedetlenség nem fog csökkeni az európai államokban, sőt, valószínű, hogy az euroszkeptikusok és szélsőségek tovább erősödnek.

Orban-EU

fotó: Reuters

A görög szélsőbalos Sziriza rettenetesen gyenge problémakezelése miatt könnyen lehet, hogy a baloldal még további teret veszít Európában, amit a szélsőjobb tölthet be. Orbán és a magyarok ettől még mindig nem lesznek népszerűek, de ha az eddig a Fidesztől szavazókat elszívó Jobbikra, mint a nagyobbik rosszra tekintenek a külföldiek, még az is lehet, hogy az eddig sokat kritizált Orbánt fogják a jobb opciónak tekinteni. Ha ez így történne, az elég meglepően jól kivitelezett bravúr lenne.

Tehát ha lesz hatása Tusványosnak a későbbiekben, az nem igazán a romániai magyar kórház lesz, hanem a bevándorlásellenesek és Orbán Viktor egymásra találása lehet. Még a végén megint „elnyomja" a román felet, és kiszorítja a francia Le Pen pártcsaládjából, a nemrég megtalált Nemzetek és Szabadság Európájából. Elvégre szuverén nemzetek Európájáról beszél a magyar államfő, a hírhedt fényképalbum címe pedig: Számunkra a tét ma már Európa. Lehet értelmezni.



8 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
zandirham
2015-07-28 16:56:21
S akkor Ő azt mondta, hogy Ők azt mondják, hogy a többiek azt mondják, hogy IZÉ.
Ám az a helyzet, hogy hiába mondják mindezt, mert közben DEHOGY.
Amikor aztán mindez kiderült rá kellett döbbenjenek, hogy valójában és tulajdonképpen nekik az a véleményük, hogy SZERINTÜK.
S akkor jött Búzás János és kielemezte és megmagyarázta azt, hogy az egész nem más valójában mint: NEM, DE MÁR HOGYNE.

Ejnye-bejnye, irgum-burgum és szedte-vette.
avatar
manci pacio
2015-07-28 18:16:37
re:
Nem baj, mert jöttél Te, és akkor TE azt mondtad, hogy Ő azt mondta, hogy Ők azt mondják, hogy a többiek azt mondják, hogy izé? Vagy mit mondtál te? ejnye-bejnye :)

avatar
zandirham
S akkor Ő azt mondta, hogy Ők azt mondják, hogy a többiek azt mondják, hogy IZÉ.
Ám az a helyzet, hogy hiába mondják mindezt, mert közben DEHOGY.
Amikor aztán mindez kiderült rá kellett döbbenjenek, hogy valójában és tulajdonképpen nekik az a véleményük, hogy SZERINTÜK.
S akkor jött Búzás János és kielemezte és megmagyarázta azt, hogy az egész nem más valójában mint: NEM, DE MÁR HOGYNE.

Ejnye-bejnye, irgum-burgum és szedte-vette.
avatar
jutacs
2015-07-28 22:36:35
A maffiabanda bevetesre indul.
Közepen a Capo di tutti capi.
avatar
laco51
2015-08-05 09:18:36
Szóval...
Az erős "izzadságszaggal" összeollózott cikk engem megerősít abbéli hitemben, hogy a legutóbbi Orbán beszéd eléggé gyenge, "készületlen" volt - aminek köszönhetően sem a román médiában sem másutt nem volt különösebb kirohanás - hogy mennyire felháborító volt Orbán. Ennek semmi köze nincs az aktuális román-magyar kapcsolatokhoz. Másképp fogalmazva NEM udvariasságból volt viszonylagosan visszafogott a média-vélemény - nem történt SEMMI különös
A Magyarországot érintő migrációs nyomást meg mindenki - napra, szinte órára - ismerheti akit különösebben érdekel.
- ennyi
avatar
jutacs
2015-08-05 20:01:13
Az ilyen koncerteknek ugyanaz a sorsa.
Egy ideig csapol rajuk boldog-boldogtalan, aztan mar a döglött kutyat sem fogja erdekelni.
Uff!
avatar
laco51
2015-08-06 11:33:58
No,No azért ez ÍGY nem igaz
Gondold végig a Csápolás alapvetően két ok miatt lehet/van. Koncert példádnál maradva: egy "retro" koncerten csápolhatnak nosztalgiából (valahol a fiatalságunkra emlékezve) de az IGAZI motiváló tényező a csápolásra az aktuális szereplés. Visszatérve a politikára: a populista lózungok SENKIT nem lelkesítenek - joggal, mivel már ezt túlbeszéltük EZ "lerágott csont". Mi marad? VAGY az Erdélyiek lehetséges jövő képéről beszélek, aminek aktualitást ad/adhat a jelenlegi regionális vagy országos események - Ez nyilvánvaló politikai beavatkozás Románia belügyibe, amit vagy felvállalok vagy nem VAGY marad a politikával kicsit is foglalkozók számára ismert - túlbeszélt- migrációs probléma.

Ha nekem kellett volna beszélnem akkor beszéltem volna az Erdélyi magyarság életét pozitívan befolyásolt/befolyásoló dolgokról Pl.: a magukat magyarnak vallók lélekszámának emelkedéséről PLUSZ a születések száma. a belső autonómiáról(Ez múlt idő csak "izzadságszaggal" erőltetve írha...
avatar
laco51
2015-08-06 11:43:47
Még valami...
(a karakterszám behatárolt) Szóval folytatva ha nekem kellett volna beszélnem megemlítettem volna nézzenek rá Svájc és Erdély térképére, majd gondolkodjanak el. MIÉRT nem lehet az itt élő magyaroknak (ha kell másokat kirekesztve!) ugyan olyan szociális körülmények között élni - tudom a román hatóság és a jól élő asszimiláltak betartanak - NO ez a feladat...
a végcélról meg már beszéltem.
avatar
jutacs
2015-08-07 20:45:59
Svajc es Erdely szocialis körülmenyeinek egy szintre hozasat nem az irdatlan magas hegyek akadalyozzak.
Ott a kirekesztes es a gyülöletkeltes helyett az együttelö, különbözö nemzetisegü emberek erdekeinek összehangolasaval ertek el, hogy a vilag egyik legirigyeltebb siralomvölgyet sikerült összekomponalni, ahol egymas tisztelete es megbecsülese nem ördögtöl valo. es nem jelent nemzetarulast

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."