Bunta-palinta

Ha a gyerek leesik a hintáról, és sír, hogy fáj, vezesd el a Bethlen Gábor iskolához, és mutasd meg neki, milyen szép. Vagy mond neki, hogy Jenő.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

A figyelemelterelés a gyerekek hisztijének a legjobb eszköze.
A figyelemelterelés a gyerekek hisztijének a legjobb eszköze.
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2015. október 16., 12:04
3 hozzászólás. 

Közel ötszázan adták aláírásukat, vállalták a nevükkel véleményüket a játszóterekért egy olyan városban, ahol az emberek többsége inkább lenyeli a békát, és agyvérzést kap, mint hogy álláspontjával a nyilvánosság elé álljon.

Kilyén Médiszdea kezdeményezését sokan felpártolták. Egyrészt azért, mert az édesanya olyan témát érintett, amely a legtöbb szülőnek évek óta nyomja a begyét. Másrészt azért, mert nem támadta meg a polgármesteri hivatalt, hanem konkrét javaslatokkal, empátiával, proaktívan fordult az ott dolgozók felé. Együttműködést kért, nem alamizsnát.

Kezdeményezett, nem kritizált.

A harmadik trimeszterben járó kismama meglátogatta a város legtöbb játszóterét, hogy megnézze, hol mit kell javítani, kicserélni, hol vannak veszélyes játékelemek. Ahová nem jutott el, onnan információkat kért a levelezőlistákon, Facebook-csoportokban.

A 39 oldalas javaslatcsomagját hétfőn iktatta a hivatalban. Vállalta a nyilvánossággal járó konfliktusokat. Az az érzésem, nálunk tényleg kellemesebb tehetetlen dühödben egy enyhe szélütést elviselni, mint a közösségedért bármit is kezdeményezni, ne adj isten, végre is hajtani.

A polgármester szokatlanul gyorsan reagált,

már szerdán megérkezett a közlemény, hogy elöljárónk terepszemlét tartott a játszótereken. Felújították a Bethlen Gábor Általános Iskolát, fel a Kós Károlyt, épül a Kipikopi napközi és az Orbán Balázs tornaterme is sorra fog kerülni 3-4 éven belül – folytatódik a közlemény.

Csak a Haberstumpf villa, az Ucecom megvétele, na meg a kultúra várba költöztetésének ötlete, amit a csúnya-csúnya ellenzék megakadályozott, maradt le a megvalósításokból. A villanytelepi bölcsi átjátszása rémálom, felejtsük el. Pedig az is a gyerekekről szólt, és megvalósult.

Hogy hogy jönnek ezek a játszótérhez?

Nem tudjuk. Vagyis igen. Nézzük azt, ami van, és ne azt, ami nincs – gondolja bölcsen a városvezető. Van az a régi dakota közmondás, hogy szúrjuk ki a székely szemét, magyar változata, kovácsoljunk erényt a gyengeségből.

Ne nézd, hogy a kiálló gázcsőtől hasra esel, s rongyosra foszlott a mászókán a kötélháló, vagy két éve hiányzik egy deszka a csúszdára vezető mászókáról.

Ne nézd, hogy egy vagon évek óta kisiklott a kisvonatból, a hinta pedig életveszélyesen döcög, bármikor kifordulhat a vasállvány a talajból.

Ne foglalkozz ilyen apróságokkal, amikor sokkal nagyobb dolgok történnek a városban. Épületeket adnak-vesznek, aszfaltoznak, felújítanak. Megvalósítanak.

Ha a gyerek leesik valahonnan, és sír, hogy fáj, vezesd el a Bethlen Gábor iskolához, és mutasd meg neki, milyen szép.

A figyelemelterelés a gyerekek hisztijének a legjobb eszköze. Próbáld ki felnőtteken is. Mondd nekik, hogy Jenő. Esetleg Attila.

Csakhogy

a szülők emlékezete kicsit hosszabb távú, mint a kisgyereké. Egyik kampánytól a másikig, Bukaresttől Budapestig, nem felejtik el, hogy csak azért, mert egy bizonyos hónapban kellett átadni, éveken át bűnrossz volt a játszótér.

Nem felejtik el, hogy a polgármester az előre mutatás, a lendületadás, a biztatás és a lelkesítés hiányában a múlt megvalósításaival takarózik.

Jó lenne, ha Bunta Levente még a kampányhajrá és a nyugdíjas kártya kijátszása előtt rájönne, ez egy nagyon átjátszó trükk. Mert a végén nem lesz kivel és mit játszani.



3 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Karcsii
2015-10-16 20:35:18
~Közel ötszázan adták aláírásukat~ inkabb mindenki fogott volna egy kalapacsot,szeget,...stbt s maris reg uj jatszotere lenne udvarhelynek.Nem mindig a Buntan kell a vasat elverni.En maganhazban lakom, nekem is van hinta, kinti pad, stb...1ket sem a Bunta ujitotta fel, kicsi
szomszed, kicsi palinka s maris kesz a Hinta Palinta :D (Kalaka).Konnyu panaszkodni........
avatar
makro polo
2015-10-17 18:27:49
Nem vagyok terhes, de ettől a cikktől, a benne említett 500 aláírástól és az egész kavarástól hányingerem van. Nagyon hiányolom a meg nem született magzatok és pólyás kisbabák véleményét, aláírását. Őket nem hallgatja meg senki?? Felháborító.
avatar
jozsef_osvath
2015-10-19 09:53:11
re:
2. dologgal nem értek egyet.
1. Te a saját udvarodon azt csinálsz amit akarsz, egyedül a te dolgod. Abba viszont belegondolni is rosz, hogy mi tortenne, hogyha 50 apuka, ki-ki a saját elképzelése szerint kezdené jobbról, balról szegelni a játszótereket..
2. itt kapcsolódik a második pont. A polgármesteri hivatalokhoz tartozik a játszóterek karbantartása. Az említett nagy beruházások örvendetesek, de ezeknek a költségvetéséhez képest bagópénzből fel lehetne újítani, karban lehetne tartani a járszótereket.
Itt a nagy probléma inkább az, hogy a karbantartásuk van elhanyagolva. Ha havonta körbejárnák egyszer és pótolnák a hiányzó deszkákat nem ez lenne a helyzet.
Azt kellene megérteni, hogy ez nem olyan projekt, hogy nagy tapsolással, ollókecegtetéssel átadunk egy játszóteret kampányhajrában, aztán 4 évre el van felejtve. A kaláka jó ötlet, én is támogatnám, de bár mint müködtető, tulajdonos, vállalja fel a hivatal, hogy szervezi, koordonálja és én megyek a kalapáccsal.. :))

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."