Az udvarhelyi robotújságíró és a jövő

Nem titok, hogy a mi munkánk is a múlté lesz, az újságírókat is előbb-utóbb felváltják a robotok. De mi lesz így Udvarhelyen a tartalomgyártással?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

robotujsagiroillusztracio
Fotó: illusztráció
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2015. november 25., 15:03
0 hozzászólás. 

A szókovács programok nem új keletűek, hiszen világszerte jó tíz-tizenöt éve halljuk, hogy adatokból egy-egy jó szoftver képes összefüggő szöveget előállítani. Nyilván ezt még testközelből nem láttuk, de egyszer úgy lehetünk vele, mint a hetvenes években a gépkocsigyárban dolgozó német munkás, akinek a kezéből kivette a munkát az automatizálás. Ettől persze a pitești-i Dacia gyárban nem állt meg a kézi meló. Igaz, több alkatrész tűnt el továbbra is.

Robotul a tanácsülésről

A háborús övezetbe tervezték az Afgan Explorert, ami kamerával tudósított volna a legfőbb pontokról és nem aggódott volna érte senki, csak az, aki megvásárolta. A Statsheet applikációról azt írták, hogy tud híreket szerkeszteni, adatok szöveges összefoglalására képes, de elég unalmas a szövege, nem feltétlenül kelti fel az ember érdeklődését. A Los Angeles Timesnál először tavaly jelentek meg olyan, főleg gazdasági hírek, amit teljes mértékben a Ken Schwenke újságíró-programozó által írt szoftver generált.

Néha elgondolkodom azon, hogy milyen lenne, ha egy robotot ültetnénk be például egy önkormányzati ülésre, haddlám, hogy boldogul.

Kipróbálnánk, hogyan pötyögné a szövegeket a sarokban, egymagában, hogyan érzékelné, hogy ebben a kicsi városban minden végletes: vagy teljesen tökéletes és jó, vagy pedig katasztrofális, ráadásul törvénytelen. A gép biztosan nem ütne el izgalmában egyetlen betűt sem, amikor ír, így az elütésekre, helyesírási hibákra vadászó kommenthuszároknak is más pályát kellene választani. De ha mégis? Szegény robotújságíró, ha összetévesztené a cicit a cicával, s aztán lenne nagy felháborodás, védekezhetnénk a robot mögé bújva, hogy nem is mi írtuk.

Munkálatok keretében kerül sor

Talán lenne pozitív hozadéka is a droid tollforgatónak, ha például bele lehetne táplálni azt, hogy tilos leírni a „kerül sor", a „munkálatok", a „keretében", a „megvalósítások", a „keretén belül", a „médiumok", az „adott otthont", a „kezdetét veszi", „átadásra kerül", "ígéretet tett", "felhívta a figyelmet" szavakat, szóösszetételeket és kifejezéseket! Apropó, az olyan kifejezéseket, mint az örömét/rosszallását fejezte ki is egyszer s mindenkorra befejezné a média.  Ha kiiktathatnánk a robotfirkásznál a „reményét fejezte ki", a „bízom abban" vagy a tanácsülésekről jól ismert „koncsesszióba adják", „meghurcolták" szókapcsolatokat, netán kivennénk az arzenáljából a „programálni" igét is, akkor egészen izgalmas és szép kis hírecskék születhetnének.

Mert a jelenlegi állapotokat nézve, amíg feltalálják az automatizált hírgyárat, vagy a megfelelő cikkgenerátort, addig mi nyugdíjba megyünk. Addig viszont a munkánk része kigyomlálni a közleményekből, a politikusok szövegeiből a fele apă/fele víz kifejezéseket, a magyartalan szóösszetételeket.

Az is igaz, hogy a robot akkor már nem használná a „haddlám", a „pötyög" és a „hírecskék" szavakat sem.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."