Nemcsak a skótokon röhögünk, de rajtuk nagyon

Kiakadtak a skótok, hogy mi őket röhögjük. Mi is kiakadhatnánk a románokra, ránk meg a cigányok, a zsidók, az anyósok, sőt a szőke nők is.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

scottish
Viccesek ők a maguk nemében. Fotó: illusztráció
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2017. január 12., 14:07
0 hozzászólás. 

Olvasom, hogy a skótok kiakadtak azon, hogy a magyarok rajtuk röhögnek. Született egy olyan térkép, ami azt mutatja meg, hogy melyik európai nép melyik népen nevet a legtöbbet. Azon nem lepődünk meg, hogy egyes szomszéd népek kölcsönösen kinevetik egymást, ilyenek a lengyelek és a németek, a spanyolok és a portugálok, a szlovákok és a csehek, az albánok és a görögök, az angolok és az írek.

Apropó angolok: az írek mellett a skótokat ekézik az angolok a legjobban, s az egész világon ők terjesztették el a skót vicceket. Szegény skótok elég terméketlen területtel voltak megáldva az évszázadok folyamán, ráadásul az angolok azt a keveset is állandóan elvették tőlük, emellett meg cseszegették is őket.

Erről is az angolok tehetnek

A 19. században Anglia az egész világ kultúrájára óriási hatással volt, s ennek köszönhető a skót zsugoriságról, garasoskodásról szóló legenda. Ennyi erővel a hollandok zsugoriságán is lehetne kacagni, mert azért ott is minden centet „megnéz" az emberek többsége, például a kocsmában ismeretlen a borravaló fogalma, s a hollandok takarékossága egész Európában egyedülálló. Persze – fűzzük hozzá gyorsan – nem lehet általánosítani.

Zsugoriság ide vagy oda, a hollandok Európa egyik legvidámabb népe mindezek ellenére, a skót vicceken nevető magyarokról pedig ugyanezt nem lehet elmondani, hiszen mi vagyunk szinte a legpesszimistábbak az egész kontinensen.

Legyünk inkább olaszok!

Bevallom, az említett térkép alapján nekem az olaszok a legszimpatikusabbak ilyen tekintetben – ők saját magukkal viccelődnek. Ezen a téren székelyföldiekként nem is panaszkodhatunk, hiszen a székely (bácsis) viccek is igen elterjedtek, igaz, hogy azt leginkább a magyarországiak szeretik.

De így is jó – a humor és az irónia a legjobb fegyver az erőszak ellen, ahogy Allen Ginsberg költő írta egyszer, s amíg van kedvünk nevetni – talán mindegy is, hogy min és kin – addig nagy baj nem lehet.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."