Sport » Foci

A németeken is múlhat a magyarok sorsa

Ha a németek ma győznek, a magyarok biztosan továbbmennek. Nézzük meg a nagyon gazdag Eb-történetüket. Mindig volt egy gólvágó Müllerük.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
szentabraham agyagfalva 03

Nézze meg a megyei és körzeti bajnokság eredményeit!

Szombaton és vasárnap a tizedik fordulóval folytatódik...
keresztur malomfalva 04

A tizedik fordulót rendezik a megyei bajnokságban

Szombaton és vasárnap lépnek pályára a csapatok a...
alsoboldogfalva farcad 03

Új éllovasa van a megyei bajnokság nyugati csoportjának

Kilenc forduló járt le a Hargita megyei labdarúgó...

nemetorszagmagyarorszag
Ma segíthetnek rajtunk a németek
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2016. június 21., 11:07
0 hozzászólás. 

Ma este a C és a D-csoportok utolsó találkozóit rendezik az Eb-n: 19 órtától Németország Észak-Írországgal, Lengyelország pedig Ukrajnával játszik. 22 órától a D-csoportban spanyol-horvát és cseh-török találkozókat rendeznek. Ha a német csapat legyőzi az észak-írt, akkor utóbbiak csak hárompontos harmadikok lehetnek (Ukrajna már kiesett, biztos negyedik), így a magyar válogatott biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között. Azok a németek kellene ezt a jó szolgálatot megtegyék, akiknek a legszínesebb, leggazdagabb Eb-történetük van: háromszor nyerték meg, egyszer rendezhettek is, de döntőket is veszítettek, néha pedig érthetetlenül hamar kiestek.

A volt Nyugat-Németország először 1972-ben jutott ki az akkor még négyes tornára, a belgiumi Eb-döntőt meg is nyerte. Az elődöntőben a belgákat, a döntőben a szovjeteket intézték el, ráadásul két évre rá a hazai rendezésű világbajnokságot is megnyerték Beckenbauerék. Az Eb-döntőben Gerd Müller két gólt lőtt, egyszer Wimmer is betalált, nem volt esélyük a szovjeteknek.

Négy évvel később ismét a döntőbe jutott a német válogatott, egy elképesztő csata után: a belgrádi elődöntő a Dietmar Müller nevével kapcsolható össze, hiszen a csereként beálló német csatár három góljával sikerült legyőzni a jugókat. A döntőben szintén rúgott gólt Müller, de a 2-2-es döntetlen után jöttek a tizenegyesek, amiben Csehszlovákia jobbnak bizonyult, Panenka tizengyese pedig felejthetetlen azóta is.

Négy év múlva az olaszországi tornát megnyerte Nyugat-Németország. A nyolccsapatos torna A csoportját megnyerték Hansi Müllerék (legyőzve a cseheket és a hollandokat, döntetlent játszva Görögországgal), így egyből játszhatták a finálét, hiszen akkoriban még nem játszottak elődöntőket.

Négy évvel később egy csoportban voltak a románokkal, de csak őket verték meg, kiestek a csoportból. 1988-ban viszont Eb-t rendezhetett az NSZK, a csoportból ki is lépett, de az elődöntőben Hollandia megálljt parancsolt nekik Marco van Basten becsúszós góljával.

1992-ben megint eljutottak a döntőig, de tegyük hozzá, hogy nagy skót segítséggel, ugyanis a már kiesett McAllisterék az utolsó csoportmeccsen megverték a Szovjetunió utódját. Az elődöntőben a németek kiverték a házigazda svédeket, viszont a fináléban óriási meglepetésre kikaptak a dánoktól.

1996-ban viszont magasba emelhették a trófeát, csoportelsőként továbbjutottak, az elődöntőben tizenegyesekkel verték az angolokat, a döntőben pedig az akkor bevezetett aranygól is nekik jött be először.

2000-ben kiestek a csoportból, négy évvel később szintén elvéreztek az első körben. 2008-ban megint elmentek a döntőig, de akkor a spanyolok 1-0-ra legyőzték őket Torres góljával.

Négy éve a csúcsformájában futballozó Mario Balotelli lett a vesztük az elődöntőben, az olaszok csatára két remekbeszabott góllal ejtette ki a németeket, Özil válasza későn jött, nem jutott a fináléba Joachim Löw csapata, ám két év múlva Thomas Müllerék Brazíliában elhódították a világbajnoki címet.

Gerd Müller, Dieter Müller, Hansi Müller után most Thomas az aktuális Müller a német fociválogatottban. Tegye ma meg azt a szívességet, hogy rúg néhány gólt az észak-íreknek, mert akkor mi, magyarok nagyon boldogok lehetnénk.

De legyünk optimisták: ha Müller nem teszi meg, akkor Dzsudzsákék megteszik holnap Portugália ellen. A kezünkben van a sorsunk, igaz?



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."