Hogy koncert van..? Na, az a baj!

Újabb szenzációs dzsesszkoncertet láthattunk-hallhattunk (volna) kedden este a G. Caféban, a magyarországi Nagy János Trio játszott. Azonban mindig ott van az a fránya ha. Szubjektív.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

Itthon_gkoncert2311
Itthon_gkoncert2311
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2010. november 25., 16:57
10 hozzászólás. 

A Nagy János Trio kb. negyed tízkor látott hozzá a muzsikáláshoz, amikor már – ahogy mondják – tűt nem lehetett leejteni a G. Caféban. Ami jó dolog, hiszen ez a zenekar annyira nívós, hogy – nem tudom, de valószínűsítem – a Budapest Jazz Club-beli fellépéseik is teltházasak. Nagy János, Magyarország egyik legkeresettebb dzsessz-zongoristája Szappanos György basszusgitárossal (a név nemcsak a kortárs magyar dzsesszt ismerőknek, hanem a Boom Boom-ot, a Háború zenekart vagy a G Pont nevű lemezt, illetve rockprodukciót hallgatóknak is ismerősnek tűnhet) és Banai Szilárd dobossal alkot triót, a zenekar tavaly megjelent, Zoo című lemezéről játszott.

Itthon_gkoncert2311

A fellépésen Gereben Zita dzsesszénekesnő is kiegészítette a csapatot, ő az Emil.RuleZ!-ből ismerős, de saját kvintettje is van. A koncert első három dala a Zoo-ról volt, majd az énekesnő két örökzöldet, a My Funny Valentine-t és a No More Blues-t énekelte el. Szünet után további Nagy János-szerzemények hangZOOttak el, majd ismét az énekesnő került előtérbe három, saját lemezén levő dallal, a végére pedig egy fergeteges befejezés, majd visszataps és csak sajnálhattuk, hogy nem játszanak reggelig... Iszonyú energia, virtuozitás és odaadás - aki szereti a kortárs dzsesszmuzsikát, csak kapkodhatta a fejét arra, amit hallott. Nem mindennapi zenei élmény volt, s örvendetes tény, hogy a székelyudvarhelyi „kultúrkocsmákban" mostanában jobbnál jobb hazai és magyarországi előadók is játszanak. Remélhetőleg egyre rendszeresebben.

*

Eddig a szép volt, jó volt, a következőkben pedig megpróbálok nem erkölcs-, illetve viselkedés-csősz lenni, csak hozzátoldanék néhány nagyon szubjektív, régóta érlelődő gondolatot. Semmi új a nap alatt - ahogy a közhely mondja, kinek nem inge, ne vegye magára, de akinek inge, az gyorsan öltözzön föl. Szóval tisztelet a kivételnek, de...

Itthon_gkoncert2311Nem először fordul elő kocsmakoncerten (főleg dzsesszkoncertekre értem), sőt egyre gyakrabban, hogy a helyet foglaló közönség egy része oly módon hangoskodik, beszélget, telefonál, röhörészik, hogy az valószínűleg a zenészeket is zavarja, akik pedig a koncertért jöttek a kocsmába, azokat mindenképp. Nemcsak erről a helyről van szó, hanem a hasonló ízlésű vendégkörrel rendelkező udvarhelyi kocsmák (Kalapos, Mokka) koncertközönségének egy részéről is. Ezt régebb tiszteletlenségnek, tapintatlanságnak, illetlenségnek hívtuk, napjainkban talán jobban illik rá a nagybetűs BUNKÓSÁG vagy a kőbunkóság kifejezés.

Mert minek nevezzem azt, drága barátaim, amikor Szappanos egy olyan három-négyperces basszusfutamot játszik, hogy leesik az állad, de a háttérből hallható hangos beszéd, röhögés egyszerűen nem hagyja, hogy odafigyelj? Kicsit olyan ez, mint mikor diákbérletes előadásra ülsz be felnőtt létedre a színházba – percek alatt rájössz, hogy habár a produkció jó, sőt kitűnő, a környezeted egyszerűen lerombolja azt beszéddel, beszólással, telefonnal, rágással, ropogtatással. Csodálkozom is néha, hogy egyik-másik megtermett színészlegény miért nem ugrik be a közönségbe kiosztani néhány maflást – hát a józan ész, ugye... Tanulság: ne menj diákbérletes előadásra, mert csak felidegesíted magad. A kivételes diák meg menjen felnőtt bérletesre vagy bemutatóra. De a kocsmakoncerttel mi legyen..? Ne menjen, akit érdekel..?

Mostanában, amikor kocsmakoncertre megyek, mindig szeretném, hogy a dob nagyon erős legyen – no nem azért, hogy a többi hangszert elnyomja, hanem azért, hogy hátha a dumálókat arra kényszeríti, hogy egy teremmel vagy néhány asztallal hátrább üljenek. Mert ott a helyük – semmi baj, azzal, hogy az ember a koncert alatt beszélgetni, kacarászni akar, tegye, lelke rajta. De ne a zenekartól négy-öt méterre! Hál'istennek mindegyik kocsma többtermes vagy akkora, hogy tovább is tágasabb. Hogy hátha a hangos dobtól „megsértődnek", „nyavalyognak". Netán – már elnézést a kifejezésért, de idekívánkozik - befogják azt a lepcses szájukat.

Itthon_gkoncert2311

Példa jön, másik. A két héttel ezelőtti, szintén a G. Caféban és szintén szenzációs Tóth Sándor Quintet (egyébként Szappanos és Nagy ennek az együttesnek is tagjai) koncertjén egy asztaltársaság odáig ment, hogy koncert közben rendelt pizzát evett. Talán tonhalasat, de az „illatból" ítélve hagyma biztosan volt rajta – zajlott mindez a zenekartól három méterre. Szerencsé(nk)re a koncert második részére a pizza elfogyott, s a zene kábé nem tetszett „pizzáséknak", mert elhúztak, mint a vadludak, s páran a helyükre ülhettünk, így a mögöttünk zajló beszélgetés már nem volt (annyira) zavaró, a koncert pedig nagyon a helyén volt. Illetve lett.

Nem tudom, hogy más hogy van vele, de jómagam, ha betévedek egy általam esetleg nem ismert vagy netán nem kedvelt előadó koncertjére, nem ülök be az első sorok valamelyikébe. Az azoké, akik azért jöttek – akiket érdekel. Értelemszerű lenne, hogy akit nem érdekel, az más termet, esetleg kocsmát keres magának, amíg a produkció zajlik. Netán kíváncsiságból megnézi – de hátulról és nem zavarva azt, aki ezért jött. Jobb helyeken (ez nem azt jelenti, hogy a felsorolt kocsmák nem lennének jók) egy koncertért belépőt szednek – még ha jelképes összeget is. Lehet, hogy pont azért, mert „dumáséknak" fájna az a pár lej, s ennek következtében máshol osztanák a világ és saját maguk gondját-baját addig, amíg egy zenekar egy-másfél órába sűrítve maroknyi embernek bemutatná azt, ami néhány vagy sok éve az életét tölti ki. A szenvedélyét, a szeretetét a hangszer, a zene, illetve az erre fogékony közönsége iránt.

Itthon_gkoncert2311

S ugyanez érvényes egy irodalmi estre, netán kocsmában megtartott színészi produkcióra. Nálunk nincs belépő – valahol a tulajt is meg kell érteni, hiszen törzsvendégeivel nem fizettethet, s nem is szólhat rájuk, hogy fogják be, mert a sértődés senkinek sem érdeke, az adott kocsma a vendégek zsebéből él. Felhívást („koncerthez való használati utasítást") sem függeszthet ki az ajtóra, mert dumásék még kiröhögnék, s különben sem olyan világot élünk, amikor az emberek jónéven veszik az előírásokat most, amikor ártatlan vélemények is végeláthatatlan ellenérzés-sorokat szülnek.

A kultúrát ráerőszakolni senkire nem lehet, nem is kell. Itt még középút sincs: az vagy jön magától, vagy nem. Nem kell erőltetni. Úgyhogy azt sem kell erőltetni, hogy a valamikor következő kocsmakoncerten rászóljunk ismeretlen vagy ismerős szomszédunkra, akiből egy zongorafutam vagy gitárszóló alatt úgy dől a duma, mint vágott disznóból a habos vér. Hogy fogná már be. Mert ha nem hozta magával otthonról azt, hogy itt és most ez a röpke másfél óra nem róla szól, hanem néhány zenészről vagy íróról, netán színészről - ha ezt ő nem bírja ki, akkor úgyis mindegy. Akkor annak a koncertnek vagy előadóestnek is annyi.

Végezetül álljon itt a „21. századi urbánus népköltészet" eminens képviselőjének talán legidevágóbb sora. Igen, a Bëlga. S még egyszer: „kinek-nem-inge.ne-vegye", de „...hogy bunkó vagy, az nem csak neked baj,/de hogy nem tudsz róla, az a legnagyobb baj."


10 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Beherit
2010-11-25 17:27:52
Jó megmondta Katona úr, osztom a véleményét! Olyan az írás is, mint amilyen a koncert maga is volt. Tisztelettel!
avatar
kalman
2010-11-25 18:41:18
Katona ur jobb lenne ha gondolkodna, mielott kioktat masokat vagy rendre kivan utasitani masokat - egy kicsit nezzen elobb magaba, mert meg ha igaza lenne is, a fent nevezett uriember nem hiteles. Viszont egyebkent meg nincs igaza: a kocsma az kocsma, ne varjak el egy kavezni vagy iszogatni vagyo vendegtol, hogy karot nyelve uljon orakat a torzshelyen, mert eppen valaki zenel (ha neves, ha nem). Igen, a kocsma az kocsma es ezt tudjak a tulajdonosok is es jo lenne, ha Katona ur is elgondolkodna rajta kicsit.
avatar
szidoniaa
2010-11-25 19:01:52
Kedves Kalman!
Elso sorban ne szemelyeskedj a cikk irojaval, mert o sem szemelyeskedett es nem nevezett meg senkit, avagy irt korul.
Masodsorban pedig elobb gondolkodj es utana irj! ez nagyon fontos dolog az eletben,hidd el;) G.Caffe, Mokka kavehaz, Kalapos kavezo...stb. mirol beszelsz te? a fenenagy bunkosag beszel beloled: a kocsma az kocsma..ha-ha..akkor mar ne is engedjunk utat a kulturanak,igaz?igyunk!! amint emliettem ezek a helyek kavezok,kavehazak es `bodegabol` is eleg nagy a kinalat udvarhelyen,lehet menni oda..`iszogatni es kacaraszni. attol a fennvalo ovjon meg,h kicsit muvelodjel..csak elobb meg kell nezni,h mikor vannak ilyen programok,h keruld el azt a kellemetlen helyzetet,h `karot nyelve uljel` :)))))
avatar
...anyád álruhában...
2010-11-25 19:04:20
Csaknem a pizzás társaság egyik egyéniségéhez van szerencsénk? kalman ön is elgondolkodhatna a mondandóján, mielőtt azt bevési nekünk...ugyanis Katona úr nem azt kifogásolta, hogy beszélget valaki vagy röhög mint egy fakutya hanem azt, hogy ezt a zenekartól alig pár lépésre teszi. Ha ön elmegy egy előre meghírdetett mini koncertre, akkor a zenéért, a bandáért, a kikapcsolódásért megy és nem azért, hogy beszéljen mindenféléről a bandától pár lépésre, méterre. Ha beszélgetni szeretne, akkor leűlne az újságos terembe, vagy ki a kocsma elé, de nem a hangszervirtúózok elé, hogy aztán a többiekre fittyet hányva megvitassa, hogy ma reggel mit csinált a macskája a nagymama zoknijával. Nem kell karót nyelve ülni és hallgatni, mint sz*r a fűben, de akkor nem a legelső sorban kell helyet foglalni.
avatar
pandietele
2010-11-25 19:22:24
Katona! (alias Kutya)
Ideje volt már valaki megírja a sok aszfaltparasztnak, hogy soha sem késő egy kis viselkedést tanúlni.
A kálmán-félékkel meg nem kell foglalkozni, inkább ajánlani kell neki a Törpike, Hópehely, Hami és egyéb luxusköpködőket.
Külön lehetne írni arról, hogyan viselkednek a "kálmánok" pl. színházban.
avatar
Mártonka
2010-11-25 19:32:02
Nincs rá szó, hogy mennyire bunkó vagy te Kálmán...fogadjunk a dudát is ezerrel nyomod, mikor fölsorakoztok egy lakodalmora?!
avatar
sminkszoba
2010-11-25 21:11:23
Egyetértek a cikk írójával, teljesen. Amit még megjegyeznék, hogy engem a cigarettafüst is nagyon zavart. Sajnnáltam is szegény énekeslányt, hogy oyan füstfelhő vette körül, amire rá is lehetett volna támaszkodni.
avatar
karcolsz
2010-11-25 22:37:26
Igazad van Kutya, ideje volt végre megírni ezt is:)
Sminkszoba pedig felvetett egy másik problémát, ami a sajátom is: én nem cigizek és zavar is az óriási füst a G-ben. A kedd esti koncert nagyon érdekelt, szívesen elmentem volna, de többek között épp az ottani nagy füst tartott vissza (hetek óta be van gyulladva a torkom, nem hiányzott volna).És igen, az énekesnő, a zenészek nem feltétlenül kötöttek életreszóló házasságot a cigifüsttel csak azért, mert erre a pályára léptek....Na de ez már egy újabb cikk témája lehetne, hogy pl. titkárnő szívja főnökével együtt naphosszat a füstöt, és még örülhet, h. munkája van, stb, stb..
avatar
Nero
2010-11-26 00:32:00
Na igen a kultura az szep dolog de ha rogton lebunkozunk par embert mert belegazolt serulekeny lelketek bárgyu kis vilagaba akkor mi ertelme az egesznek...A hasonlo eseteket meg hatekonyan orvosolni csak ugy lehet ha a helyszinen jomodorra szolitjuk fel megbotlott embertarsainkat...az ijen utolag jol kiosztok meg lebunkozok dolog hat ez sem tul "elegans" viselkedes...
(Ja es lehet nyugodtan osztani amiert elmondtam a velemenyem, engem nem zavar)
avatar
FehérSólyom
2010-11-26 11:08:49
A kultúr-kávéházak megjelenése és működése egy teljesen más színvilágot jelent a szórakoztató iparban, mint egy italmérõ kereskedelmi helység. Lényegében mindenkinek igaza van, csak hát ahogy lenni szokott -sajnos külön-külön. A kultúr-kávéházak mûsorkínálatához hozza kell nõni.... aki meg társalogni szeretne az feltétlen olyan szórakozóhelyet keressen, ahol nem kell túlkiabálnia sem zenekart, sem egyéb kultúrfelhozatalt. Mert ez ugyebár...... neki is jobb!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."