Az ország szégyenei voltunk

Jó estét, jó szurkolást! – a néhai Knézy Jenő felejthetetlen bejelentkezése, mielőtt elkezdte volna a meccs kommentálását. Tetszik, nem tetszik a szurkolás életforma, ugyanakkor szurkolni tudni kell.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

Kezi_szkc_tgjiu_apr16
Kezi_szkc_tgjiu_apr16
szerkesztoÍRTA: JÓZSA CSONGOR
2011. október 20., 15:03
16 hozzászólás. 

Felemás kép áll össze, amikor a szurkoló szót halljuk. Egyesek a huligánokra gondolnak, akik törnek-zúznak a találkozók alatt. Petárdákat dobálnak a játéktérre, hazamenetkor meg összeverekszenek az ellenfél ultráival.

Kezi_szkc_tgjiu_apr16

A másik csoportba a sokkal szelídebb, valóban szívvel-lélekkel a kedvenceiknek drukkoló, a vereség ízét is másképp ízlelő személyek állnak. Szerencsére utóbbiakból egyre többen vannak.

Azt vallom, a szurkolás szórakozás, öröm, az összetartozás élményét nyújtja, és presztízst jelent.

 

Nemcsak a csapat váltja ki az összetartozás-élményt,

hanem a stadionjuk is a drukkereknél – mutatta ki egy angol kutatás. A vizsgálat szerint az alanyok 74 százaléka a stadionban élte meg élete legszebb pillanatát, valamint ehhez a helyhez az otthon érzete is kötődik.

„A legfontosabb dolog, amit az emberek a szurkolás révén elérhetnek, egyfajta hovatartozás illetve kötődés-érzés" – állítja Edward Hirt, az Indiana Egyetem pszichológia professzora. „A hasonló irányú ragaszkodás különös köteléket hoz létre az emberekben. Kapcsolatot érezhetünk azokkal, akik ugyanannak a csapatnak szurkolnak, mint mi, és olyan bajtársiasságot tapasztalhatunk, amely túllép önmagunkon".

 

Udvarhely is tud szurkolni, ha akar

Hányszor maradt ámulva a vendégcsapat, hogy végig frenetikus hangulatban űzte a házigazdákat a szurkolósereg, a sportszerűség határait betartva. Majd ha elvitték a pontokat, akkor is volt hite, ereje a népnek, hogy megtapsolja őket. Mert nem ellenségről – ahogy sokan tévesen mondják – hanem ellenfélről van szó.

Legyen akár szó a Sport Klubról, vagy az SzKC-ról pár apró félrelépéstől eltekintve mindig az ötödik, vagy a nyolcadik ember volt a sportszerető közönség. Országos bajnoki címeket, nagy skalpokat tudhat magáénak az, aki ott volt a helyszínen, de akár a képernyő előtt is. Igen, a siker mindenkié – még ha sokszor nagyon is sablonosan hangzik ez az edzők, játékosok szájából, amikor megköszönik a bíztatást.

 

Van, ami felháborít, amikor kiborul a bili

Ezek pedig azon magatartások, amelyekről valószínű nem lehet leszoktatni senkit sem. Mert az illető így szokta meg. Számára ez természetes, még akkor is, ha utólag csapatának vállalnia kell a következményeket.

Ilyen az Udvarhelyi körzeti labdarúgó-bajnokság majd minden helyszínén fogadó kép. A pálya korlátjára támaszkodó fiatal és öreg. Nagyon sokuk kezében sör. Ahogy pedig halad a meccs, úgy növekszik a felhörpintett kortyok, üvegek száma is. A csapatvezető széttárja a kezét, ha nem tud árulni a pálya mellett, akkor nincs mivel kifizetnie a játékvezetőket. A szurkoló pedig nemes egyszerűséggel azt állítja, el sem tudja képzelni a meccset sör nélkül.

 

Az ország szégyenei voltunk,

amikor az elmúlt szezonbeli kézilabdameccsen a Pandurii Tg. Jiu ellen a szurkolótábor egy része a játékosok ellen fordult, amikor elúszni látszott a meccs. Kifütyülték a kézilabdázókat, majd hölgyeket és gyerekeket félemlítettek meg, akik békére intették őket.

Elkapta a szurkolói hév egy teremlabdarúgó meccsen a biztonsági embert is. Megfeledkezve, mi is a dolga, a játéktéren játékosok és játékvezetők csetepatéjába szólt bele. A találkozó a bajnoki döntőbe való bejutásról döntött a Galac ellen. Nem gondolta, hogy ezzel Székelyudvarhelynek árthat.

Amennyiben a vendégek jelezték volna, hogy őket megfélemlítette a biztonsági ember – még akkor is, ha nem igaz – akkor az SK elveszítette volna a meccsét.

Pedig jobb lenne inkább a szurkolás varázsával maradni!



16 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
fa
2011-10-20 16:24:31
A Székely Medvék még azóta sem kértek elnézést... :angry:
avatar
Magor
2011-10-20 18:39:02
ezt a szenzáció hajhász címet...ha már "ország szégyenéről" írsz, akkor először járj utána, hogy máshol milyenek a szurkolók, s utána blamáld a miénket. Az egy dolog, hogy megvan nekik is a hibájuk, de nehogy már az ország többi szurkolóihoz kezdjük hasonlítani őket. Azért van 1500 hely a stadionban, hogy elférjen a nyugdíjas, fiatal és a fanatikus szurkoló is. A fanatikus szurkolók mellé akinek nem tetszik ne üljön,van elég hely a szemközti lelátón, vagy menjen színházba, ha nyugodt, családias hangulatra vágyik. És azt a sokat említett esetet ne írjuk csak a szurkolók számlájára, tegye mindenki csak a szívére a kezét...
avatar
djdoky
2011-10-20 20:58:57
egyet ertek Magor baratomal, nem csak a szurkolok es a jatekosok hibazhatnak egy mecsen pont olyan egy biro hiba is,hamar a biro hibazik akkor azt tegye jova.
avatar
Revenger
2011-10-20 21:33:09
re:
Tipikus udvarhelyi felfogás. Ha már parasztok egyesek, akkor el kell nézni és megnyugvásképp kell keresni másokat, akik még náluk is rosszabbak. Véletlenül sem az a megoldás, hogy civilizált emberek módjára viselkedjünk, nem pedig állatként. A nyugdíjas, az anyuka és a gyerek is ugyanúgy kifizeti azt a jegyet és a normális ember nem azért megy meccsre, hogy mások pofátlanságát nézze végig, hanem a játék kedvéért. Csak sajnos sok emberben túl sok az elfojtott agresszió, ami ilyenkor jön elő. Jobb lenne kigyógyulni az önértékelési problémákból és normálisan viselkedni a meccseken. A fanatikus szurkoló nem egyenlő a vandál és idegbeteg szurkolóval.
avatar
Magor
2011-10-20 21:56:47
Az álomról pedig, hogy civilizált szurkolás legyen, le lehet tenni,majd ha olyan körülmények lesznek, mint egy német bajnokin, akkor lehet...de addig nincs miért neheztelni a megfáradt szurkolókra:) Meglovagolva a "kedves" cikk"író" román sajtóhoz méltó irományát...olyan az ország, mint a szurkolók... egy nagy szégyen..:)
avatar
Revenger
2011-10-20 22:04:47
re:
Szomorú, hogy egyeseknek körülmények kellenek ahhoz, hogy civilizáltan viselkedjenek :)
Nem tudtam, hogy németéknél fűtött, masszirozó bőrfotelekben szurkolnak. Ők biztos rájöttek, hogy ha nem így lenne, akkor mindenki üvültözne másokkal és gyerekeket meg nőket fenyítenének be :)
Az utolsó mondattal viszont egyetértek. Az ország néhe egy nagy szégyen. Ez esetben az országnak ezen része volt az a nagy szégyen. De amíg ilyen felfogású emberek léteznek, ez nem is fog változni.

avatar
Magor
Az álomról pedig, hogy civilizált szurkolás legyen, le lehet tenni,majd ha olyan körülmények lesznek, mint egy német bajnokin, akkor lehet...de addig nincs miért neheztelni a megfáradt szurkolókra:) Meglovagolva a "kedves" cikk"író" román sajtóhoz méltó irományát...olyan az ország, mint a szurkolók... egy nagy szégyen..:)
avatar
Magor
2011-10-20 22:17:46
re: re:
Hát ahogy a példa is mutatja, ebben a fantasztikus országban a körülmények teszik az embert civilizáltá vagy sem. Sajnos az utóbbiak túl vannak reprezentálva:) Na de Hajrá Udvarhely!
avatar
Revenger
2011-10-21 10:24:12
A körülményeket az ember teremti meg magának. Amilyen az ember, olyanok az életkörülményei is. Pont ezen kellene változtatni. Csak bizonyos emberek lassan fejlődnek mindenféle szempontból.
avatar
Magor
2011-10-21 11:51:11
Ideális esetben igen, csak attól messze vagyunk...
avatar
hunilaszlo
2011-10-21 13:13:00
eeez meg belefer;) a szegyen nem ez hanem egy dinamo-steaua,steaua-rapid, u-cfr ''szurkoloi derbyk'' azok a szegyenek ebben az orszagban!en orvendetesnek tartom hogy udvarhelyen valaki ennyire szivere veszi a sportot hogy kepes erte kiallni akar ilyen modon is...;)
avatar
vuk
2011-10-21 13:15:09
re:
avatar
fa
A Székely Medvék még azóta sem kértek elnézést... :angry:

De igen,elnezest kertek a csapattol es a vezetoktol,toled miert kellett volna?
avatar
vuk
2011-10-21 13:59:54
Csongor,van egy par eszrevetelem az irasoddal kapcsolatosan,ha meg nem sertelek!Eloszor is,nem rossz az irasod,de szerintem rossz idopontot valasztottal a kozzetetelehez es remelem a cimet nem gondoltad komolyan.Van egy olyan erzesem,hogy ezt az okosan,szepen korulirt cikket zarojelben a szekelymedveknek cimezted,ezzel nem is lenne baj,de miert nem tetted kozze az ominozus Tg Jiu-i meccs utan?Igy utolag semmi varazsa nincs,de hogy az orszag szegyenei?Amig minden szep es jo volt,nem tortent reszunkrol tevedes(lasd a Tg.Jiu-i merkozes),miert nem irtal egy szep cikket az uvarhelyi kozonsegrol,szurkolokrol pl."Az orszag legszebb szurkolotabora"cimmel?Talan azert,mert te is a cirkuszt keresed mint a Bukaresti ujsagirok?Ejnye-bejnye...
avatar
fa
2011-10-21 16:04:53
re: re:
avatar
vuk
[quote=fa]A Székely Medvék még azóta sem kértek elnézést... :angry:

De igen,elnezest kertek a csapattol es a vezetoktol,toled miert kellett volna?[/quote]

Arrol volt szo,hogy nyilt level,blablabla,...elnezes,...Ne elnezest kerjenek, hanem bocsanatot,....mert abban a nyilt levelben semmi "bocsanat" nincs kerve,...ja es az "elnezest kerunk" kifejezest sem talalom!!!

http://uh.ro/sport/kezilabda/7097-medvek-bekultek-keziberlet-valthato
avatar
vuk
2011-10-21 21:18:49
Na akkor mégegyszer,mert látom szarul állsz a szövegelemzéssel!A közleményben ez állt:"a Székelyudvarhelyi KC vezetőségével kielemeztük az elmúlt szezonban elkövetett hibákat",vagyis ebbe bele tartozik az is,hogy Benedek Csabán keresztül személyes találkozás alkalmával elnézést kértünk a csapattól,mivel ellenük fordultunk és ugyanakkor igéretet tettünk,amint a közleményben elhangzott"hogy a Tg.Jiu-i meccshez hasonló magatartásunk többet nem fog előfordulni!Tőled és a veled egy hullámhosszon gondolkodó emberektől mi nem kell és nem is fogunk bocsánatot kérni,mert nincs amiért.Remélem elég világos voltam és megértetted a mondanivalómat!
avatar
fa
2011-10-22 09:55:34
Na akkor mégegyszer,...a cikkben kire gondolt a "sportszereto" szo alatt a cikkiro...??

A megfelemlitett holgyeknek es gyerekeknek irtatok bocsanatkero levelet??
avatar
vuk
2011-10-22 19:06:04
re:
[quote=fa]Na akkor mégegyszer,...a cikkben kire gondolt a "sportszereto" szo alatt a cikkiro...??

A megfelemlitett holgyeknek es gyerekeknek irtatok bocsanatkero levelet??
[/quote

A következőben amikor bejelentkezel,a nickedet javítsd ki fa"fejü"-re,mert te tényleg egy sötét ember vagy!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."