Focikaszinó

Olyan a futball, mint a kaszinó – vagy mégsem ennyire? Pénzt lehet keresni vele, anélkül, hogy labdába rúgnánk? Igen. Sőt, annak is szurkolnak, akivel nyerni lehet.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

szines
szines
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. március 12., 18:59
7 hozzászólás. 

Leülök meccset nézni nyilvános helyen, az izgalomtól felpattanok, amikor kedvenc csapatom kihagy egy helyzetet. „Fogadás?" – mosolyog rám egy ismerős. „Nem, hanem a kedvenc csapatom..." – mutatok a mezemen a címerre. S csendben elgurul a gyógyszerem. Nem az ismerős miatt, dehogy. Hanem a kérdés miatt.

Mert egyre többször hallok ilyeneket: „A francba, megint kikapott az Inter, megint buktam rajta!", „Köcsög Liverpool kikapott, vesztettem rajta vagy ötven lejt!", „Céronáldó miatt elment vagy száz lejem, me nem rúgta bé a helyzetet!" Igen, egyre több ilyet hallani, amikor valaki vagy valakik egy csapatot nem a történelme, példamutatása, játéka miatt szeretnek, hanem azért, mert

lehet velük nyerni.

 

Pénzt, mégpedig munka nélkül. Mert csak beülünk a fogadóirodába, ott megy a meccs, mennek a szorzók, az oddsok, aztán kapjuk interneten az infókat, s tudjuk, hogy hová kell nyúlni. S nyúljuk a zsét.

szines

Megkockáztatom azt is, hogy vannak olyanok, akik a magyar válogatott balsikerére fogadnak egy-egy vb- vagy eb-selejtezőn, s így a meccs alatt – bármilyen hihetetlen – de ellenük szurkolnak. A pénz miatt. Megkockáztatom azt is, hogy vannak olyan játékosok, akik élvonalbeli klubokban vagy hazájuk válogatottjában a csapatuk ellen fogadnak, s a mérkőzésen tesznek is azért, hogy indirekt módon komoly pénz üsse a markukat. No nem a klubtól vagy a válogatottól jön az a pénz, dehogy. De a klub vagy a válogatott színeiben lő mellé egy tizenegyest vagy éppen hoz össze az ellenfélnek egyet, hagy ki százszázalékos ziccert vagy fejel „véletlenül" öngólt. Nem voltunk formában - mondja a vesztes meccs után a haját tépő edzőnek, majd cinkosul összekacsint a kollégával, aki szintén benne volt a „zsugában"... Mint ahogy összekacsintanak alacsonyabb osztályú bajnokságokban, ahol nemcsak a kapus és a két középső védő, de rajtuk kívül az edző és a tulajdonos is vastagon benne volt egy vagy két eladott meccsben. Mennyi tudna mesélni jónéhány futballista, ha nem félne..! S hát még mennyi játékvezető.

Néhány évvel ezelőtt, amikor először hallhattuk az „ázsiai fogadási maffia", vagy „az olasz futballbotrány" szóösszetételeket, el nem tudtuk képzelni, hogy idáig fajulnak a dolgok: hogy – persze százszázalékosan semmit nem lehet bizonyítani – válogatott vb-meccseket is képesek egyesek manipulálni, hogy csak azért játszanak le bizonyos barátságos meccseket, hogy azon valakik jót kaszáljanak, s hogy Bajnokok Ligája meccsen is megy a „zsuga".

Istenem, hol vannak azok az ilyen szempontból szép nyolcvanas évek, amikor

egy ebédért s egy asztal sörért

adtak le egy-egy megyei rangadót, vagy azért, hogy egyik vagy másik csapat jusson fel vagy essen ki! Ahhoz képest, hogy manapság mik folynak nagyban, tényleg smafu volt az egész. A mai foci tiszta kaszinó, csakhogy csalásra beprogramozott gépekkel, s olyan háttérrel, hogy a világszerte évek óta folyó nyomozás is csak nagyon nehezen, nagyon lassan tudja összerakni ennek az ördögi kirakósnak az elemeit. Ma, amikor edzőket, játékosokat vesznek őrizetbe nemcsak Magyarországon, hanem Európa szerte, amikor olyan tragédiák árnyékolják be a labdarúgást, mint a néhány napja történt eset, amikor újságcikkek és könyvek ezrei, illetve tucatjai foglalkoznak a jelenséggel, akkor egyesek ilyen elgondolás alapján szurkolnak. És nem azt vallják, mint Bill Shankly, a Liverpool legendás edzője: „Egyesek szerint a futball élet és halál kérdése. Ezzel nem értek egyet. Annál sokkal, de sokkal fontosabb."

Vagy nem szurkolnak. Számomra ez a legszomorúbb: az, hogy odakerültünk, hogy azok, akik szívből szurkolunk egy-egy futballcsapatnak évek vagy évtizedek óta, néhanapján azért kell magyarázkodnunk, illetve hülyén éreznünk magunkat, mert nem fogadtunk, nem fogadunk, hanem csak egyszerűen drukkolunk ugyanannak a csapatnak. És nem azért idegeskedünk, hogy még egy gólt KAPJON a csapatunk, hanem azért, hogy még egyet RÚGJON vagy még kettőt! Mert az igazi szurkoló a saját csapatának szurkol, nem pedig annak, hogy a fogadóiroda előtt boldog, röhögő kiscsibészeket lásson, olyanokat, akik éppen egy román bajnokin nyert pénzösszeget indulnak elmulatni.

Hadd bízzunk mégis. Abban, hogy többségben, mégpedig óriási többségben vannak az igazi Fradi-szívek, a scouserek, a madridisták, vagy bármilyen csapat szurkolói, akik soha nem járnak egyedül és akiknek a csapat az első: akik valóban a FOCInak, ennek a csodálatos játéknak szurkolnak. És nem annak, hogy néhány elvetemült gazember képes legyen beleavatkozni a több évtizede felejthetetlen élményeket adó futballba. Ebbe a szent játékba.



7 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
zolinho
2012-03-13 08:46:11
Udvozlom a cikket es most az 1x a vulgaris kifejezes is tetszik(kocsogliverpool+inter), mivel h kiskorom ota ManchesterUnited a kedvenc csapatom.
Az a velemenyem, h amig bvin, meg bet365 es ehez hasonlo giga-mega fogadasi oldalak tamogatnak 1-1 focicsapatot euromiliokkal, addig nem is varhatjuk el, h tiszta jatek legyen, amig bajnoksagok szponzorai(lasd unibet magyar bajnoksag), addig nincs is amin csodalkozni, h 1 spanyol kozepcsapat(AtleticBilbao) a felelmetes OldTraffordon tud megverni egy ManUtd-t...
Azt aki ebbol el, 12kor felkel, lemegy a fogado irodaba es rakosgatja a meccseket, azt melysegesen elitelem, de egy vb-eb alkalmaval sztem 1-2 szelvenyt meg lehet jatszani-aranyszabaly, h kedvenc csapat meccsere nem tesz az igazi szurkolo :) Hajra foci, hajra Fradi ;)
avatar
Tamas
2012-03-13 09:02:28
Df
Hozzászólásodból ítélve(vulgáris szavak:köcsög Liverpool)te sem lehetsz más mint aki egész nap ül a kanapén s arra vár h milyen meccseket rakjon meg...Én mondom ezt,mint Liverpool szurkoló,itt most nem arról van szó h köcsög Liverpool.Megnézném a te nagy mencseszteredet mikor lesznek hasonló szurkolói,mint a Liverpoolnak...Köcsög mencseszter...
avatar
zolinho
2012-03-13 10:30:21
Alltalaban nem szoktam felvenni a kesztyut idiotakkal(okos enged elvet jobban szeretem) es magyarazkodni is nehezemre esik.
De megjegyeznem, h nem en kocsogoztem a csapatodat, csak a cikkbol ideztem be es ha ertelmes lennel, szamodra is kiderulne, h a cikkirot es az UH.ro-t fricskaztam vele.
A kanapen ulesro csak annyit, h minden foking nap bejarok Szeredaba(5:45kor kelek es 18:00-ra erek haza legjobb esetben) es hidd el, h nem a jobb oddsokert jarok at a Hargitan ;)
Harmadsorban en a cikkhez szoltam hozza, amit te osszeirkaltal az a tematol olyan tavol all mint Kiszel Tunde az ertelemtol...
u.i.:ossze kell szedjetek a fantasztikus szurkolotaborotokat, h ledolgozzatok azt a 28!!! pontot ami jelenleg a ket csapat kozott van :)))
avatar
Pizsi
2012-03-13 14:45:16
Nekem is kedvencem a Manchaster United mikor Howard Webb is pályára lép a keretében :P:P Nem egy csapat elleni nyereséget intézte el Webb Úr az Unitednek ugy hogy itt a spórt fogadás mellett nagy gondok vannak a birókal is nem csak itt körzeti szinten hanem sajnos Profi ligákban :(( és rossz nézni mikor a kedvenc csapatodat megveri a bíró.....
avatar
Tamas
2012-03-13 18:12:20
sa
Zolinnyóó...1.Akkor ezalatt értsem azt,hogy a MU mellett a Liverpool a másik kedvenc csapatod? :)) Te is valami nagy divatdrukker lehetsz...2.Nem vagyok kíváncsi,s szerintem még sokan nem kíváncsiak arra,hogy te éppenséggel mikor kelsz fel,hova mész,mit csinálsz stb. Az ilyen cuccokat írd a naplódba,vagy ahova akarod.3.u.i.:Amit összeírkáltál te annak mi köze van a"Focikaszinó" címhez? Akárhogy is olvasom,az én véleményem közelebb áll a cikkhez,mint a tiéd.És még egy utóirat: Az ilyen ledolgozásos,huszonakárhánypontos dumát hagyd az NSO-ra vagy más sportoldalakra,ott szoktak a tízévesek ezeken veszekedni...:) (még sok dologba beleköthetnék,de inkább nem teszem-okos enged,szamár szenved elvet jobban szeretem-holnap reggelre neked jó 5:45-kor kelést,szevassz zolinnyóóóóóóóóóóóóó :))))))))
avatar
Tamas
2012-03-13 18:13:47
sa
Jaj,elfelejtettem,jó utat... :whistle: :whistle: B) B)
avatar
zolinho
2012-03-14 13:38:18
Se erom, se energiam megint reagalni mindarra, amit osszeirkaltal, csak annyit tudok tanacsolni, h FIGYELMESEN!!!!! olvasd el a cikket(meggyozodesem, h a kepnel a zoldhasukkal nem jutottal tovabb), utana a hozzaszolasomat(amibe belekotottel...jobban mondva az idezet ''kocsogliverpoolba''), majd olvasd el, h te mirol irtal(mert fogadasrol vajmi keveset).
Ha ez sikerult(pihenj meg, mert elfaradhattal) es meg mindig ez az allaspontod: ''Akárhogy is olvasom,az én véleményem közelebb áll a cikkhez,mint a tiéd.''...akkor vmi nem okes nalad...az ilyen cowboyokat szokta leghamarabb ledobni a lo...es meg szajba is rugni ;)
Mindenkito lelnezest, aki onhibajan kivul kenytelen volt elolvasni ezeket a szemlyeskedeseket...Meg1x hajra Foci, hajra Fradi :)

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."