Szombaton a víz az úr

Forró, kemény sugárban spriccelt a fürdő falára. Elég izgatottak lettünk tőle, majd leforrázódtunk.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

velemeny
velemeny
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2011. október 27., 09:30
3 hozzászólás. 

Szombat délelőtt saját otthonunkban csodálhattuk azt, amiért mások izlandi utazásaikon euró ezreket fizetnek. Mi még nem kaptuk meg a számlát.

A fürdőszobai gejzír előjele a csöpögő csap, mely az elzárására tett kísérlet hatására előbb búgó hangot hallat, mintha a felső szomszédra jött volna rá a fúrhatnék.

velemeny

Aztán a méregdrága csapról, amit azért vettünk meg, hogy biztosan tartós legyen, kiderül, hogy csupán két menet tartja a helyén, s a csöpögés elállítására tett enyhén erőszakos nyomásra kifordul a helyéről, utat adva az elemi erőknek.

Murphy a megmondhatója, hogy ilyenkor vendég is van, aki zuhanyozni szeretne. Amúgy hálistennek, mert a gejzír elállításán fáradozó csuromvizes szülők ordító gyermekét lefoglalja.

Murphy tehet arról is, hogy a vízóra alatti csapról, amely elvileg rövid idő alatt megoldhatta volna a problémát, ilyenkor derül ki, hogy bekrepált. Azaz elfordításával a gejzír ereje csak csökken, épp nem ütközik neki a szemközti falnak, hogy onnan a padlócsempére zúduljon. Zubog türelmesen a kádba,

szaunát varázsolva a lakásból.

 

Első utunk adminisztrátor 1-hez vezet, hogy zárja el a tömbház főcsapját. Új lakókként a pincében életünkben nem jártunk, kulcsunk sincs hozzá. Adminisztrátor 1 városon kívül tartózkodik. Adminisztrátor 2 készségesen áll rendelkezésünkre, de ő sem tudja, melyik a vízcsap, amelynek elzárásával megszüntethető a kéretlen szauna lakásunkban. A csapot nyomás alatt visszaszerelni nem tudjuk ugyanis. Mindenesetre a fűtést elzárta.

Átmegyünk gyerekbe s felhívjuk apukát, most mit csináljunk? Hívjuk fel adminisztrátor 1-et. Adminisztrátor 1 utasításokat ad adminisztrátor 2-nek, aki még egy csapot elfordít, de a víz továbbra is zubog.

 

Apuka tanácsára egy sörrevalóval szaladunk

a közeli kazánházhoz, jöjjön be már valaki, segítsen elzárni a főcsapot. Kazánházban szakértelem semmi, sörrevaló megmarad, gazdagodunk egy telefonszámmal, a vízszolgáltató szervizcsapatának főnökét kellene elérnünk. Ácákcseszát, azt mondja a telefonja.

Ismerősünk lagziba készül, de ad egy vízszerelő telefonszámot. Vízszerelő1 félóra-másfél óra múlva tud kijönni. Már egy órája ömlik a melegvíz a kádba, de még egy félórát kibírunk. Közben a lépcsőházban megkeressük a vízszolgáltató számát, hogy küldjenek már valakit, aki elzárja a főcsapot, tárcsázzuk ezerszer, de nem veszik fel.

Körbetelefonáljuk ismerőseinket, egyiküknek akad egy vízszerelő ismerőse, negyedóra múlva kijön. Közben hazaér adminisztrátor1, aki jól célzott mozdulattal elzárja a főcsapot. Vízszerelő2 visszateszi a csapot. Kicsit fordítva, de legalább elzárja a vizet.

Konklúzió: legyenek ismerőseid, akiknek van vízszerelő ismerősük.

A jó vízszerelő kritériumai:

1. nem felejti el betenni a szifont, és így nem ázik el az alsó szomszédasszony
2. nem robban szét a vécé tömítése az első lehúzás után
3. nem folyik a fűtőtest a rendszer feltöltésekor
4. nem forog visszafele egyik vízóra sem
5. a gáz sem szivárog
6. a víz elzárható a vízórák előtti csaptól
7. nem találod egy üres sörösüveg mellett horkolva a lakásod padlóján

 

Mindezt ellenőrizd le,

mielőtt szakember pajtás benyújtaná a számlát. Továbbá tanuld meg elzárni a főcsapokat a pincében.

És sose számíts azoknak a segítségére, akiket azért fizetnek a te adódból, felvegyék a telefont, ha bajban vagy.

Számíthatsz azokra, akik szombaton is kijönnek, és még sok pénzt sem kérnek.



3 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
mekkmester
2011-10-27 11:25:08
Konklúzió B: Legyen háznál legalább egy félcolos dugó, és esetleg egy olcsófajta csőfogókulcs (igazi gagyit lehet kapni a K betűs áruházban is, vészhelyzetben megteszi). Becsavarod a lyukba, és máris minimalizéltad a vízfolyást (ja, ha tudsz kenderrel tömíteni, akkor teljesen el is tudod állítani a folyást). Persze, ha a csap leszakad és nem kiesik, akkor a dugóval nem sokat érsz...
Konklúzió C: időszakosan, mondjuk kéthavonta egyszer zárd el a vízóra előtti csapot, így remélhetőleg nem kövesedik le, és vészhelyzetben könnyedén elzárod. Na, ez az, amit én sem csinálok meg soha, pedig semmibe sem kerülne.....
avatar
enisitt
2011-10-27 11:48:55
Ha de nincs egy elzaro a bejovo vizcsovon? A vizora elott szokott lenni, szerintem az ajanlott barmikor tortenhet hasonlo
avatar
molter
2011-10-27 11:52:13
Meg egy konkluzio: vegezz el egy ket hetes bentlakasos tovabbkepzot belso szerelesek temakoreben...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."