Itthon » Oktatás

A telefonnal együtt a kedved is elveszik a tanulástól?

Főleg az idősebb diákok hiányolják nagyon, de többen rájöttek arra, okostelefon nélkül is van élet az iskolában.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Biró Mihály

Utcára került az iskola (videó)

Levelek hulltak, grafikák, festmények lobogtak a...
allatvilagnapkikep

Állat volt a napiban

Gyanútlanul mentem a Csillagvár Napköziotthonba és ez...
Tudasz01

Tudászban ki a jó?

Egész Székelyföld itt lesz a történelmi vetélkedő...

diakok-telefon22
A telefonnal együtt a kedved is elveszik a tanulástól? fotó: Simó Veronika
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2018. február 06., 16:43
0 hozzászólás. 

Nem tarthatják maguknál okostelefonjaikat a diákok, jelentette be Facebook-oldalán Liviu Pop – azóta leváltott tanügyminiszter – január 9-én, miután a diákokkal való konzultálás nélkül módosította az iskolai szabályzatot az oktatási minisztérium.

A szabályozás két hete életbe lépett, viszont úgy tűnik, az átállás nem egyszerű, a Hargita megyei tanfelügyelőség is csupán második félévtől fogja ellenőrizni, hogy a tanintézetek betartják-e az előírást.

Az udvarhelyi iskolákba járó diákokat, és szüleiket kérdeztük,

egyetértenek-e az előírással és az ő iskolájukban lépett-e már életbe az ezt szabályozó intézkedés. Az is érdekelt minket, mit gondolnak, melyik az az ideális kor egy gyereknek, amikor okos készüléket kaphat, és már jó dolgokra is használja ezt.

„Simán" – vágta rá két srác a Peda előtt, amikor kérdeztem tőlük, hogy van-e okostelefonjuk. A Benedek Elek Pedagógiai Líceum hatodikos diákjaitól, Fodor-Nagy Bencétől és Tornai Zsolttól megtudtam, hogy eddig sem használhattak órán telefont, ott lapulhatott a zsebükben, vagy a táskában, de kizárólag kikapcsolva.

diakok-telefon01

Egyikük kapásból vágta rá, hogy igen, ellenőrizték is ezt a tanárok, a másikuk pedig épp az ellenkezőjét mondta, végül kiegyeztek abban, hogy tanárfüggő, az osztályfőnökük például megnézte, van-e náluk telefon. Bence szerint nem szükségszerű, hogy összeszedjék a telefonokat, Zsolt tréfálkozott kicsit és azt mondta, márpedig az, mert ha szünetben egy játékot nem tud befejezni, akkor egész órán azon kell gondolkoznia.

Élet a telefonon túl

Gedő Dénes első osztályos gyermeke szintén a Pedában tanul, a gyerkőcnek még nincs okostelefonja, bár a gyermekét váró szülő szerint már jobban ért a technológiai eszközökhöz, mint ő.

Helyesnek tartja a szabályozást, szerinte az iskolába tanulni jönnek a gyerekek, a világhálónak otthon a helye. Úgy gondolja, ha egy gyerek okostelefonozik órán, nem azért teszi, hogy hatékonyabban oldja a matek példákat. Arról, hogy mi az ideális kor, amikor egy gyerek egy ilyen készüléket kaphat, úgy vélekedik, mindegy, csak a használatát mértékkel kell neki megengedni.

diakok-telefon02

Nagy Endre, az Orbán Balázs Általános Iskola aligazgatója kérésünkre elmondta, ők már elejébe mentek a problémának, év elejétől kitiltották a telefonokat az iskola területéről. Megtudtuk tőle, hogy a diákok szüleinek kilencvenöt százaléka is egyetértett azzal, hogy a diákoknál ne legyen okostelefon az iskolában.

„Nem megfelelő oldalak nézése közben kaptuk őket szünetekben, fotózták egymást, a kollégákat, ezért közösen meghoztuk ezt a döntést, így láttuk jónak" – magyarázta, miért látták szükségesnek a lépés megtételét. Az aligazgató azt is elmondta, kivétel a szabály alól az iskola tizenhat ingázója, ők hozhatnak telefont, de le kell rakniuk a tanáriban az erre a célra kialakított szekrényben, és tanítás után vehetik őket vissza.

Nagy Endre szerint egy középiskolában nagyobb lenne az ellenállás, az elején próbálkoztak ugyan, hogy kikapcsolva lehessen náluk, de ezt pillanatok alatt áthágnák. Az iskola vezetősége szúrópróbaszerűen néha ellenőriz egy-két diákot, és akinél telefont kapnak, elveszik azt, és a szüleinek adják vissza. Az aligazgató szerint több diák is belátta, hogy jó döntés volt kitiltani az iskolából a telefonokat, „mondták, hogy van idejük játszani, beszélgetni egymással, megállapították, hogy telefon nélkül is van élet".

A Pedában is van olyan osztály,

amelyben már bevezették, hogy a gyerekeknek egész napra ki kell tenniük a telefonjaikat a katedrára, tudtuk meg Varga Mátyás ötödikes tanulótól. Ő azon kevés diákok egyike, akik szerint ez az intézkedés nagyon helyes, ezelőtt több alkalom is volt, hogy a tanároknak el kellett venniük egy diáktól a telefont.

Neki körülbelül 2-3 éve van okostelefonja, évfolyamtársának is, aki meg is mutatta nekünk a popper nevezetű tartót a telefonja hátlapján, amely segít, hogy ne ejtse ki a kezéből a készüléket.

diakok-telefon07

A Peda kilencedikes diákja, Orbán Bence előző iskolájába, amely közel volt otthonához, nem tartotta fontosnak, hogy telefont vigyen, most ő is hord, szünetekben használja is, viszont órán tiltják. Általában elveszik az eszközt, vagy kirakják azt, aki használja.

A refiben is használhatják szünetben telefonjaikat a folyosón a diákok, és a kilencedikes Sándor Gréta szerint ez így helyes. Az nem bántja őt, ha órán összeszedik, csak ne egész napra tegyék ezt. A két kilencedikesnek ötödik óta van okostelefonja, hogy azelőtt kapjon valaki, azt korainak gondolják, mert nem biztos, hogy egy ennél kisebb gyerek okos dolgokra fogja használni azt.

Az ötödikes kor valóban vízválasztó

ebben a tekintetben, Vajna Éva, Gál Beáta és Benedek Zsuzsa a Kós Károly Szakközépiskola tizedikes diákjai is körülbelül ekkor kaptak telefont, de bevallották, korainak tartják, „hülyeségekre használhatják" – mondta egyikük, Beáta hozzátette, a mai világban már így nőnek fel a legkisebb gyerekek is. Éva szerint szükségszerű az az intézkedés, hogy összeszedjék a telefonokat, de ettől még kellemetlen lesz, pláne, hogy gazdasági osztályba járnak, és ha engedték, számoláshoz telefont használtak. Úgy gondolják, az ő iskolájukban komolyan fogják venni ezt az intézkedést.

diakok-telefon14

„Egyetértek vele, azért jönnek az iskolába, hogy tanuljanak" – mondta a Palló előtt váró édesanya, Bartos Ildikó, akinek lánya hatodik osztályos tanuló az iskolában, és amikor ötödiket kezdett, már akkor is összeszedték a telefonokat, a diákok csak tanítás után kapták vissza az eszközöket.

Az édesanya szerint a lánya is kibékült ezzel. Ő ötödikes korában vett telefont gyermekének, és azért tartotta fontosnak, hogy tudjanak kapcsolatba lépni vele, mert nem Székelyudvarhelyen laknak.

Hogy a Pallóban működik az intézményes „telefon-összeszedős rendszer" az általános iskolásoknál, azt a hatodikos Petra is bizonyította, ő is úgy emlékszik már tavaly is a nap elején összeszedték a telefonokat, amiket az órák után kaphattak vissza.

Kicsit szomorúak miatta,

de meg lehet szokni, amúgy is, amikor szünetben telefonálniuk kell, akkor kivehetik a telefonos dobozból. Neki már régóta, körülbelül első osztály óta van okostelefonja, amelyet szinte kizárólag telefonálásra használ.

diakok-telefon20

Szomorú lenne Varga Hunor is, a Gimi tizenegyedikes tanulója is, viszont férfiasan bevallotta, lehet, hogy hasznukra válna az iskolai telefonmentesség. „Majd kiderül minden" – fogalmazott. Elmondta, a sulijukban nem történt erre egyelőre intézkedés, hordják az iskolába a telefonjaikat, sőt a padon tartják őket, ritkán használják is, vagy engedéllyel, vagy a tanár tudta nélkül.

Laczkó Györgyöt, az iskola igazgatóját is megkérdeztük a témában. „A kicsiknél már rég alkalmazzuk, a szülőkkel is egyeztetve volt, hogy gyerekeik leteszik, és nem használják telefonjaikat az iskolában. A középiskolában még nem, úgy érzem, ott már átesnénk a ló másik oldalára. Az biztos, hogy órán nem kell használni, de még előfordulhat az is, hogy valamire kell" – mondta.

Egyetért azzal, hogy órán a telefon használata tilos, de úgy gondolja, ez így éppen elég is lenne. A középiskolában nehéz lesz kivitelezni az igazgató szerint a szabályozást, egyelőre nem került szóba, főleg, hogy nem sokára elkezdődnek a felújítási munkálatok. „Vándorlás lesz, termeket kell felszabadítanunk, nem lesz ez egy olyan év, ahol ez minden osztályban kivitelezhető lenne, most mi egy speciális helyzetben vagyunk" – magyarázta.

Facebook, Instagram, esemesezés

Sándor Beáta Réka és Gudor Tímea az Eötvös József Szakközépiskola tizenegyedikes, állategészségügyi szakos tanulói elmondták, ők reggel nem, viszont van olyan óra, amelyik előtt leteszik a telefonjaikat, a tanáraik szigorúságától függ. Némelyiknél ki kell tenniük a készülékeket a katedrára, vagy bele kell tenniük egy dobozba.

diakok-telefon18

„Facebook, Instagram, esemesezés" – sorolta Timi, hogy mire használják a telefonjaikat leginkább, órákon is, és miért szükséges az, hogy ne legyenek náluk a készülékek. Volt szó az intézményes szigorításról, amely talán második félévtől fog életbe lépni.

Egy picit mást mesélt nekünk a kilencedikes Pap Zsolt, az ő telefonjaikat körülbelül két hete már a nap elején összeszedik egy dobozba kikapcsolva és csak a tanórák után kapják vissza, szünetekben sem használhatják ezeket. Ezelőtt azért elő-előkerült órákon. Nem tudja, hogy ez iskolaszinten, vagy csak az ő osztályukban működik így, de az érintett diákok közül ez senkinek nem tetszik.

diakok-telefon23

Van, aki már megtanulta kijátszani a rendszert, két telefont visz, és az egyiket adja le. „Elveszik a kedvünk a tanulástól is" – mondja végszóként Zsolt, aki ötödikes korában kapott telefont, de szerinte egy diák kilencedikes korára érik meg annyira, hogy jó dolgokra használja a készülékét.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."