A romló város: mindennapos a rongálás

Valami elkészül vagy el fog készülni, aztán „rendeltetésszerűen" megrongálják. Miért van ez? Két példa: Szabók Grund és Rózsa utca.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

Megrongált Rózsa utcai tábla
Megrongált Rózsa utcai tábla
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2011. november 15., 16:32
11 hozzászólás. 

Ha ebben a városban valaki vagy valakik elkészítenek, felújítanak, jobbá tesznek valamit, valaki(k) jönnek, és ott hagyják rajta a negatív értelemben vett kezük nyomát. Lehet az park, lehet az facsemete, lehet az akármi, előbb-utóbb lesz „valami" vele.

Ha csak a városi park felújítását nézzük, alig történt meg a várva várta felújítás, egyesek már törtek, illetve loptak el facsemetét, illetve festékkel „feldíszítették" a sétateret.

De naponta hallani a város más részein kitört csemetékről és más típusú rongálásról. Mindezekből az következik, hogy sajnos azt sem tudjuk megbecsülni, amink van. És ez borzasztóan idegesítő.

 

Fog, mint a zöld festék

Ha úgy vesszük, nem nagy dolog, de egyeseknek mégis. A Rózsa utca több hónapos felújítása a végéhez közeledik, felkerült a koptatóréteg, megépült az új híd, felkerültek a vonalak az úttestre, illetve melléje a forgalomirányító táblák. Néhány napja pedig a táblákra valami.

Az új aszfalt végénél valaki kipróbálhatta a zöld, illetve lila festéket kibocsátó festékszóróját. Olvasóink jelzése nyomán mentünk a helyszínre, s szomorúan konstatáltuk, hogy (valószínűleg) festékszóróval valaki bemázolt egy szeméttárolót, egy postaládát és egy közlekedési táblát.

itthon_kozelet/rongalas1511

Fotó: Kakasy Botond

Valaki ilyen késztetést érez, amikor új dolgot lát: veszi a zöld festékszórót és egyszerűen bemázolja a táblát. Aztán szedje le, akinek érdeke, a lényeg az, hogy ő megtette, amit akart. Csak úgy, viccből, hadd lássuk, milyen lesz. Hát ez lett: a tábla így néz ki, hadd szemlélje gyönyörrel az, aki elkövette.

 

A másik „apróság"

A Bethlen-lakótelepi új sportbázis még nincs is elkészülve, de egyesek még azt sem bírják kivárni, hogy kész legyen, már „kipróbálják". Elkezdték felszerelni a sportszereket, de a festékesekhez hasonló módon gondolkodók már „hozzámatattak" bizonyos dolgokhoz és meg is lett az eredménye. Mint ahogyan az említett cikk után a hozzászólók már eleve hangot adtak aggodalmuknak, láss csodát: összejött.

itthon_kozelet/rongalas1511

A felállított, majdani sporteszköz egyik tartóvasát valaki méltóztatott letörni és otthagyni a helyszínen – mondhatjuk, hogy ez a jobbik eset, mintsem ha az ócskavas telepen lenne már az elem.

Nem célunk kígyót-békát kiáltani ismeretlen tettesekre. Azt viszont nézzék el nekünk, hogy nem tudunk az ilyen dolgok mellett elmenni azzal, hogy így megy ez, mert ez így szokott lenni. S ameddig ilyeneket látunk a környezetünkben, addig továbbra is azt valljuk, hogy romló városban élünk.



11 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
kszl
2011-11-15 17:18:28
az igen nem tisztelt elkövetőt kellene pont a jelzőtábla mellé kalodába zárni, és őt is pont ilyen zöld festékkel mebázolni...
avatar
olvaso
2011-11-15 18:34:51
Bizony-bizony nagyon is jo otlet volt a kaloda a varos kozpontban.

Ha lehetne most is felallitani egy ilyent, en is belepotolnek.
avatar
Egy a sokból
2011-11-16 09:20:11
Másik példa a Kis Szent Teréz templom mögötti kicsi játszótér, a Bethlen negyedi nagy játszótér és gondolom sok más hasonló létesítmény is.

A fa csúzdából kitörnek, a padok. hinták léceit eltörik, a hinták köteleit elégetik, ellopják, stb. olyan szinten, hogy a kisgyerekek számára már egyenesen veszélyesek lesznek a játékok!

Megoldás lenne kamerák felszerelése!!!
avatar
Laces
2011-11-16 09:57:58
uh.ro nem akartok még több kamerát felszerelni? mennyibe kerül? Én szívesen belepótolnák.
avatar
Milan Yorgi
2011-11-16 10:54:53
En is potolnek!
A szabok ground -ot azt tudja mindenki , h az ott kozlekedo ocskavasat gyujto romak javara irhato a rongalas! Kinek kellene egy szal olyan vas..meg mire? :unsure:
Normalis ember festett vasazathoz miert nyulna hozza? Csak az aki nem tud olvasni, nem? Nem mentem egesz kozel de voltak valami figyelmeztetok ki voltak fuggesztve.
avatar
talaldkivagyok
2011-11-16 13:14:16
Ez valóban bosszantó dolog, jó lenne valahogy változtatni rajta de sajnos nehéz ügy. Ha pedig a másik oldalról nézzük, akkor úgy is tünhet mintha az elkeseredett, tehetetlen, sorsukat már jobbra fordítani nem tudó emberek dühének levezetése lenne. És akkor már nem is csodálkozunk annyira, hisz manapság egyre több a fiatalkorú munkanélküli, a munkából elbocsátott középkorú stb. stb. akiknek bizony nagyon megkeseredett az életük.
avatar
Optimus
2011-11-16 19:08:26
Hat igen ... hol vannak ilyenkor a rend orei ? soha nincs egy mikor kellene egy... karoba kellene huzni oket eghytol egyig akik rongalnak ... nefelj ostorral kikotve vagy 10 kapnanak ... tobbet nem rongalna senki ... degat ezt nem lehet ... igy inkabb szenvedunk a sok okor kocsog miatt ...
avatar
Steve0081
2011-11-16 23:27:02
A rend őrei ott vannak,ahol világítás is van.Nem mernek bemerészkedni a sötét helyekre.Mind tudjuk a sötét helyeken történik a legtöbb társadalom elleni vétség.Akkor vagyunk nagyok,mikor a rendőrautóból igazoltatunk.4- en vagyunk benne,de akkor sem merünk bemenni a sötét helyekre.Mit akarunk elérni,kérni,mikor a tolvaj tettest magunk visszük a rendőrségre,s akkor sem akarják letartóztatni.Ilyen esetben az a helyénvaló -sajnos kevesen vagyunk,akik megteszik- ,hogy ott helybe móresre tanítani,azt aki lop,csal,vagy hasonló tetteket visz véghez...Nem a rendőrségre vinni,mert akkor elengedik,s röhög a markába. Ott abba a helybe megüsse a sötétség...,legalább 8 napon túli gyógyuló sérüléssel...,s egyre többen meggondolnák,hogy megtegyék-e azt a hülyeséget,ami a fejükbe jár. Ébredjünk fel Udvarhelyiek..,le a csalással,lopással,bűnözéssel.Tegyünk ellene,ha a rend őrei nem képesek rá!!!
avatar
szba
2011-11-17 08:43:38
hogy ilyen gyakori a rongálás, az azt jelzi, hogy barbár, paraszt a jellemző többség ebben a kisvárosban.

amúgy, ha nem tetszett valakinek, hogy csak 20-al közlekedhet egy adott helyen, akkor írja meg a megfelelő szervnek a véleményét és várjon türelemmel. szerintem aki ekkora paraszt, hogy festéssel reagál, annak nem kéne jogosítvány járjon.
avatar
Egy a sokból
2011-11-17 12:16:54
re:
avatar
talaldkivagyok
Ez valóban bosszantó dolog, jó lenne valahogy változtatni rajta de sajnos nehéz ügy. Ha pedig a másik oldalról nézzük, akkor úgy is tünhet mintha az elkeseredett, tehetetlen, sorsukat már jobbra fordítani nem tudó emberek dühének levezetése lenne. És akkor már nem is csodálkozunk annyira, hisz manapság egyre több a fiatalkorú munkanélküli, a munkából elbocsátott középkorú stb. stb. akiknek bizony nagyon megkeseredett az életük.


Szerintem sokan vannak/vagyunk elkeseredett helyzetben. Arra gondoltál, hogy mi lenne ha mindenki úgy vezetné le a dühét, elkeseredését, hogy rongálja a közvagyont, netán magánvagyont. Képzeld magad abba a helyzetbe, hogy hintázik a gyereked, majd hirtelen leszakad a hinta, a gyerek jól megüti magát, a szájából dől a vér, stb. csak azért mert egy "elkeseredett" ember megvagdosta a hinta köteleit. Akkor is ennyire megértő lennél? Kétlem!
avatar
talaldkivagyok
2011-11-18 11:51:42
re: re:
Pardon, sehol sem írtam, hogy egyetértek a rongálókkal. Én is elítélem az ilyenfajta dühlevezetést és a huligánkodást. Csupán csak az okairól kezdtem el hangosan gondolkodni szíves engedelmeddel. Ugyanis sokszor a bajok okának orvoslása illetve megszüntetése célravezetőbb mint bármi más.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."