Itthon » Közélet

A romló város: a park becsülete

A tavalyi parkfelújítás szépségei ezekben a napfényes májusi napokban láthatók. De nem tudtuk nem észrevenni a rongálást, a pad alatti szemetet és a kutyaszart.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Itthon_Kozelet/park1705
Itthon_Kozelet/park1705
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2011. május 17., 14:25
8 hozzászólás. 

Hétköznap délután gyerekzsivaj hallatszik, nyugdíjasok üldögélnek a padokon, hátrább szerelmespárok turbékolnak, a vendéglőből zeneszó hallatszik, a Nagy-Küküllő vize csobog – idilli kép Székelyudvarhely városi parkjáról, a tavaly ősszel felújított Sétatérről, ahol egyre zöldebb a pázsit, egyre több fát fogadnak örökbe a városlakók és egyre jobb ott tartózkodni. Azonban egyre többet lehet értetlenkedni azon is, hogy amink van, azt sem tudjuk megbecsülni.

Itthon_Kozelet/park1705/cikkbe

Statisztika és számok következnek. A park felújításának összértéke – a tavaly november 4-i átadáskor elhangzottak szerint – 1,7 millió lej volt, ebből Székelyudvarhely önrésze 800 ezer lej. Az összegből 125 méter díszkerítést, 710 méter védőkerítést, 80 új padot, 47 lámpát, 90 kukát, 5 kutat és közel 8 ezer négyzetméter térkövet (a szürke térkövet udvarhelyi keresztszemes minták díszítik) kapott az egykori Sétatér, továbbá 11 ezer dísznövényt (őshonos fajt) ültettek el a Küküllő partján.

„A park szép lett, jó lett, most már csak jól kell bánni vele. Sok kellemes sétát mindenkinek!" írta még aznap egyik kedves olvasónk hozzászólásában. S a második mondatában ott van a figyelmeztetés: csak jól kell bánni vele – mert az olvasó is tudta, s még nagyon sokan tudják, hogy vannak olyan városlakók, akik nem képesek bánni semmivel sem, s ezt helyettük azok bánják meg, akik képesek.

Több mint tíz fát törtek ki

A park felújítását, illetve utólagos fejlesztését, „karbantartását" végző cég kertészmérnöke, Jakab Árpád érdeklődésünkre elmondta, hogy az átadás óta több mint tíz, de kevesebb, mint húsz, újonnan ültetett facsemetét törtek ki ismeretlenek. Amióta elindult a Fogadj örökbe egy fát mozgalom, feltételezhetően csökkent ezeknek a száma – azt azért el tudom képzelni, hogy mit érezhet az a tulajdonos, akinek a fáját kitörik. Valószínűleg megpróbál utánajárni és visszhangot szerezni annak, ami a gondjaira bízott, örökbefogadott fával történt. Jakab azt is hozzáfűzte, hogy a cégük által vállalt jótállás a vandalizmusra nem vonatkozik: ha például egy fa kiszárad, azt kicserélik, de a kitört és újraültetett facsemete ára már a polgármesteri hivatal kasszáját terheli.

Itthon_Kozelet/park1705/cikkbe

Jakab kérdésünkre elmondta, hogy a park pázsitja sajnos nem egyenletesen fejlődik – vannak olyan részek (pl. a fahídtól a játszótérig), ahol alig nőtt ki a fű, nem lett összefüggő a gyepszőnyeg. A fűmagot is később szórták el és nem úgy nőtt, ahogy azt elképzelték - ezeket a részeket természetesen újragyepesítik, ez folyamatban is van. Ami az ivókat illeti, a kis kutak egyikéről már letörtek egy fém alkatrészt, ráadásul ugyanez nem is működik.

De nem köpi a vizet Elek apó kútja sem: még a parkfelújítás előtt elkészített és átadott, Kányádi Sándor költő ötletéből származó díszes kő nem tesz eleget eredeti funkciójának – hiába nyomjuk lábbal a fémgombot, nem jön a víz. Az előtte levő füves területet a park újításakor jobbnak látták letérkövezni, mert akkora volt a sár, hogy a sétányokra is jutott belőle. Most se víz, se sár.

Kutyaszar a plakett tövében

Ha már az örökbefogadott fáknál járunk: van olyan, az örökbefogadó nevét, illetve a csemete nevét tartalmazó kis fakocka, aminek a tövébe mértani pontossággal trágyázott egy arra járó kutya. Jelentős mennyiségű szemét nincsen, de nem lehet nem észrevenni az eldobott tréningfelsőt, a műanyagpalackokat, a széttépett szórólapokat és a cigaretta csikkeket.

Itthon_Kozelet/park1705/cikkbe

Az egyik pad alatt gyerekrágta almadarabokat és kb. 4-5 cigarettacsikket fedeztünk fel – bátorkodunk feltételezni, hogy apu vagy anyu sétált a gyerkőccel, s mialatt a kiscsávó megevett egy almát (nem egészen, mert sok maradt belőle), apu elnyomott pár cigit, aztán továbbálltak. Kérdés, hogy a kiscsávó majdani kiscsávója így fog-e tenni?

Megtudtuk azt is, hogy a város központi részén biztonsági járőrözést végző cég emberei a parkot is meg szokták látogatni – jelenlétüknek van eredménye, mert azóta lényegesen kisebb a kár a sétatéren, mint előtte. De valahogy úgy lenne rendjén, ha nem a járőr vigyázna a sétatéri park épségére: miért nem tud természetes lenni az, hogy amink van, azt meg is becsüljük..?

Amire szintén büszkék lehetünk

A Sétateret 1903-ban adták át, a megnyitás Szakács Zoltán polgármester nevéhez fűződik – „sétatérügyi bizottság" alakult, melynek feladata a park rendezése, szépítése, új sétányok, virággruppok kialakítása, új fasorok ültetése volt. A sétatéri fákat a múlt század elejének városi főkertésze, az 1867-ben született szlovák származású Frcska (Frecska) Sámuel ültette. A városi kertészet területe a sétatéren, a játszótér helyén létesült, a mostani vendéglő akkori épületének egyik szárnyában volt a városi főkertész szolgálati lakása.

Később kilépett a városi kertészet kötelékéből, ezután vásárolta meg a ma utódai tulajdonában levő kertészet területét a Nagyküküllő partján – itt építette fel a ma is álló melegházat. Ezelőtt viszont létrehozta a városi parkot (a sétateret), illetve a központi parkot is. Vofkori György helytörténész így ír a sétatér létesítéséről a Székelyudvarhely – Várostörténet képekben című könyvében: „1907 tavaszán háromszáznál több lombfát ültettek be (s azok) egy-kettő kivételével mind életképesek".



8 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
bodega
2011-05-17 15:48:03
Az egyik strand melletti pad alatt nem 4-5, hanem talán 40-50 csikk is hányódik, a kukától 2,70 méterre!!!!!!!!!!!! Azzal kellene megetetni az egészet, aki maga alá dobta!!!!!!!
avatar
kocske
2011-05-17 17:12:02
ugy oszinten...mire szamitottatok???
avatar
szidoniaa
2011-05-17 17:54:22
``ugy oszinten...mire szamitottatok???``

Kedves Kocske!

Ez neked ennyire nyilvanvalo? Akkor mar ki se irjuk, mert ez termeszetes?! Ezekutan valoszinusithetem te is a szemetelok es rongalok taborat erosited..DE HOGY MEG IRJ EGY ILYEN HOZZASZOLAST IS? sajnalatra melto!
avatar
zterex1
2011-05-18 06:10:46
A baj ott kezdődik, hogy nem vagyunk egyformák. Ha nem tesznek minden pad mellé legalább 1 évre őrt, akkor a bunkó emberek nem fognak maguktól megváltozni. Ez tény.
A kutyaszarnak is lenne megoldása: a kutyasétáltatás szigorításával vagy betiltásával a parkban és a kóbor kutyák felszámolásával.
Sokaknak a közvagyon nem érték, ez a régi rendszer sajnálatos öröksége.
avatar
lala
2011-05-18 10:00:59
Sajnos az emberek többsége csak panaszkodik, siránkozik, de tenni, semmit nem tesz, hogy a környezete egy kissé jobban nézzen ki. A legelemibb dolog az lenne, hogy amit mások létrehoztak azt értékeljük és megbecsüljük. Az igénytelenség, sőt rosszindulat, mindenhol tettenérhető: úgy a központi parkban, mint a lakótelepek zöldövezeteiben.
A közre nem úgy tekintenek, mint közös vagyonra, hanem, mint senki tulajdonára. Ezen, úgy tűnik, csak drákói intézkedésekkkel lehet változtatni. Ideje lenne elkezdeni!
avatar
lala
2011-05-18 10:15:39
A Lakatosok utca elején pár éve aszfaltoztak és rendezték a patak melleti területet. Sajnos arra nem figyeltek, hogy az utca patak melletti oldalán járdát is kialakitsanak. Azóta a gyalogosok és biciklisek a zöldövezeten közlekednek, amely egyre fogy, mert esős idő esetén bennebb és bennebb ösvenyelnek. Jó lenne, ha a Polgármesteri Hivatal erre felfigyelne, és változtatna rajta, egy járda kialakitásával.
Nem teljesen ide tartozik, de mégis, mikor változtatják meg az 1918 december 1 utca nevét? Tudomásom szerint Bukarestben sincs Március 15 utca.
avatar
Steve0081
2011-05-18 11:25:15
Sajnálatos módon sokan nem tudnak ügyelni arra amink van,főleg,ha nem is ők rendezik.Én nem fogadtam örökbe egyetlen facsemetét se,mivel akkor túl sok kéztöréssel érkeznének be a városi kórház sürgősségi osztályára,ott abban a helyben törném el a kezét annak,aki megrongálja a csemetét.A baj,hogy olyankor én lennék a hibás,mert megtámadtam szegény,kicsi arany@@aró kölykét a figyelmetlen,s ilyen dolgokra meg nem tanító szülőnek.Így most durvának meg radikálisnak érezhető a szöveg,de manapság előbb a szülőket kellene megtanítani bizonyos dolgokra,aztán a gyerekeket,mivel a gyerekek a szülőktől látják,a nemtörődömséget,meg az érdektelenséget.
avatar
Barbar
2011-05-19 08:26:02
a piac mellett
Elkeserítő ami ebben a városban folyik, az emberek nemtörődömsége. Számomra érthetetlen, hogy tudtak a piac mellett, a Küküllő partjára ültetett csemeték annyira zavarni egy "embert", hogy mindegyiket letörje. Teljesen egyetértek azzal aki az egyik letört csemetére táblát akasztott, üzenve az elkövetőnek. Néhány rongálót már ideje lenne felelősségre vonni, mert egyébként soha nem lesz vége az ilyen vandalizmusnak. De mit is képzelek én, egy csemete gyilkosát elkapni amikor megoldatlan emberöléses esetek gyűlnek megyénkben a rendőrségeken. Szomorú...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."