A romló város: a híd, ami nem köt össze

Van egy híd a Küküllőn – illetve volt, mert három éve le van zárva. A híd, ami nem köt össze, hanem összeroppant a gondok alatt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

Omladozó fahíd
Omladozó fahíd
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2011. december 06., 16:03
0 hozzászólás. 

Az, hogy valami szégyenfolt, talán nem is lenne akkora baj, ha hamar intézkednének és eltüntetnék. Ezzel a híddal azonban nem ez a helyzet.

Valamikor naponta keltek át emberek ezrei ezen a fahídon, hiszen a Bethlen-lakótelepről itt lehetett a leghamarabb megközelíteni az ipari övezetet: a Tehnoutilaj, a Cérnagyár és a Matricagyár állnak itt sorban, s az idejáró dolgozók nagy része a fahidat használta átkelő gyanánt a Nagy-Küküllőn. A rendszerváltás után azonban

egyre több embert építettek le

ezekből a gyárakból, s ezzel arányosan romlott a híd állapota is – habár egyre kevesebben használták, egyre rosszabb, rozogább lett. 1997-ben aztán egy átfogó javítás még egyben tartotta, de ez nem jelenti azt, hogy a gyárakba több embert vettek volna fel, sőt, ellenkezőleg.

A híd tartószerkezete fenyőfából van, a felújításkor fából készült jégtörőket is építettek elé – ezek közül az egyik 2007-ben kigyulladt, megrongálódott. Akárcsak idén, a vízügy akkor is sajátságos takarítási módszerét alkalmazta, mégpedig a lánggal való tisztítás technikáját. Ennek nyoma ma is jól látszik.

itthon_kozelet/fahid0612

Fotó: Kakasy Botond

Utólag visszatekintve, talán jobb lett volna (a hídnak), hogyha leég az egész, mert legalább nem kellene nézni nap mint nap.

A felújítástól számítva tehát eltelt még tíz év, a híd pedig annyira tönkrement, hogy balesetveszélyessége miatt 2008-ban az önkormányzat úgy döntött, hogy lezárja. Eleinte csak egy tábla jelezte, hogy veszélyes az átkelés a fahídon és ezért van lezárva, később azonban rákerült a mai napig ott levő rács is. Közben a deszkák meglazultak, korhadtak, annyira, hogy bármelyik eltörhetett volna egyetlen ember súlya alatt.

itthon_kozelet/fahid0612

Alig hatvan-hetven méterrel mellette egy másik híd, az alternatíva: ezen egykoron nyersanyagot, illetve készterméket szállítottak az ipari övezetből, illetve oda – a gyalogosok ezt használják a fahíd végső lezárása óta. Vonat nem megy már itt, de ez is balesetveszélyes: esős időben csúszóssá válnak a vaslemezek, a síneket tartó gerendák korhadtak, rosszak.

A vashíd azonban nem a polgármesteri hivatal ügykezelésébe tartozik, évek óta nem hasz-nálják szerelvények, csupán a gyalogosok kelnek át rajta – egyre nagyobb veszélynek kitéve magukat. Nem árt az odafigyelés.

itthon_kozelet/fahid0612

Ami a mostani állapotokat illeti, egy nagyobb áradás valószínűleg még jobban megrongálná a fahidat. Hullámos, mindkét végén (a Fások, illetve a Nicolae Bălcescu utca felől) be van szakadva, még a közelében állni sem jó.

Nem beszélve arról, hogy a környéke is szemetes, egyenesen katasztrófaövezetnek számít. Ideális az olyan városlakók számára, akik a háztartási szemetüktől úgy szoktak megszabadulni, hogy autóba teszik, majd „kivetik" a Küküllő partján – őket meg nem veti ki a város magából.

 

Mitől függ a függőhíd?

Az attól függ, hogy honnan nézzük – tartja a mondás. Csoma Zsigmond, a polgármesteri hivatal beruházási osztályvezetője elmondta kérdésünkre: az önkormányzattól.

„Gyerekcipőben jár még az ügy, de a tanulmány elkészült, a következő ülés napirendjére kerül, s ha elfogadják, illetve pénzt is szavaznak meg rá, akkor jövő tavasszal elkészülhet" – mondta Csoma. Nem fa-, hanem fémszerkezetű hidat építenének a mostani helyére, teljesen más felépítésű, ún. függőhíd lenne.

Még egy telet (minimum) ki kell bírnia a hídnak. No meg egy esetleges jégzajlást. S ha nem omlik össze, akkor lebontják és újat építenek helyette. Ha pedig nem, akkor köszöni szépen, romlik tovább.


címkék: hid fahid romlo varos

0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."