Itthon » Közélet

Égett a Nagy-Küküllő partja

Gomolygó füstre, égő növényzetre lehettek figyelmesek a terelőút közelében járók csütörtökön reggel – a vízügyi hivatal rutinmunkát végzett.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Itthon_Kozelet/kukullotuz1003
Itthon_Kozelet/kukullotuz1003
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2011. március 10., 15:11
5 hozzászólás. 

A folyóparti tarlóégetést a vízügyi hivatal majd minden év tavaszán elvégzi – ezen pedig minden évben felháborodnak a közelben lakók, illetve a környezetvédők. Csütörtökön reggel több helyen kapott lángra a Fások utcájával nagyjából párhuzamos partszakasz, információink szerint a vízügy négy szakembere végezte a munkát. Ambrus László ökológus, az Agora munkacsoport tagja honlapunk kérdésére elmondta, tudomása szerint a törvény tiltja az ilyen tarlóégetést – a tűz, a füst levegőszennyezést, illetve a kisebb állatok (rovarok, rágcsálók) elpusztulását okozhatja.

Itthon_Kozelet/kukullotuz1003

Honlapunk érdeklődésére a vízügyi hivatal részéről azt közölték, hogy ez a munkálat benne van a vízügy ún. technológiájában, pontosabban a „defrişarea şi adunarea materialelor şi arderea regulată" lenne az a bizonyos passzus, ami alapján elégetik a folyópart száraz növényzetét, illetve az ott felgyűlt hulladékot. Szigorúan lakott területen kívül lehet ezt végezni, felügyelet alatt – néhány évvel ezelőtt sajnos történt egy olyan eset, amikor a matricagyár előtti fahíd egyik jégtörője lángra kapott emiatt.

Itthon_Kozelet/kukullotuz1003

Megtudtuk azt is, hogy a vízügyeseknek a tavaly július-augusztusi áradások, árvizek miatt nem volt idejük és emberük másodszorra is lekaszálni a növényzetet, s ezért kellett most ehhez a módszerhez folyamodjanak. „Évente egyszer van ilyen, s nem mellékesen azt a rengeteg szemetet is elégetjük, amit egész évben egyesek a folyó partjára hordanak" – közölték honlapunkkal a vízügy illetékesei.




5 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
pandietele
2011-03-10 15:36:25
LUSTA EMBER TŰZZEL KASZÁL !
„defrişarea şi adunarea materialelor şi arderea regulată"
..ezt, gyenge román tudásom szerint, azt jelentené, hogy: az anyagok ki(le)vágása, összegyűjtése és szabályozott (ellenőrzött) elégetése.
Ezzel szemben a helyszínen levő négy SZAKEMBER benzinlámpával és fáklyákkal végigperzselte az egész partszakaszt.
Nem volt szó sem kaszálásról, sem pedig az ágak levágásáról s főleg nem az összegyűjtés utáni kupacokban való égetésről.
Úgy hazudnak a Vízügyesek, mintha könyvből olvasnák. Én ott voltam reggel és láttam. Azt is néztem, hogy nem-e ejtettek bele egy olajas traktort is a vízbe...de nem.
Egy szó mint száz:
LUSTA EMBER TŰZZEL KASZÁL !
avatar
enisitt
2011-03-10 17:46:37
s nekik miert nem illegalis? s ha en felgyujtanam a mezon a teruletem rogton kapnam a buntetest, nem mintha azt akarnam hogy leegessem, csak ilyenkor mert nem buntetik meg a vizugyet, lehetoleg ugy hogy legkozlebb ne unjak levagni s osszegyujteni. Vagy egymast nem buntetik a hivatalok
avatar
zterex1
2011-03-10 21:53:20
A Vízügyesek az Éltetőkút utcában is megjárhatnák magukat. Ott is szükség lenne egy kis égetésre...
avatar
PETman
2011-03-11 08:36:24
Honnan veszik a bátorságot, hogy a "szakik" kezébe nyomják a benzinégőket és kifüstölik vele a lakosságot!? Nem beszélve arról, hogy ezzel a partradobott szemetet is égetik, s a partmenti florát, faunát pusztítják. Kicsit olyan háborús hangulata van az egésznek. S ezek után még mossák kezeiket a Vízügyesek, hogy szakszerűen cselekdtek. Hol van ilyenkor a környezetvédelem!?
avatar
blazsek
2011-03-11 09:33:31
"Hótt lón patkó..." a cikk ellenére, ma újra meggyújtották a száraz füvet és nádat. Ezek nagyívben lesz.rják, hogy szennyezik a levegőt. És mi csak állunk és megengedjük, hogy a hivatalok úgy magyarázzák a törvényt, ahogyan akarják. Hol a tanács "nyelve" a zöltpárti képviselő? Már régen ki kellett volna mennie. Vagy csak a nagyapja szomszédságában írtott erdőt féli? Gondolni sem akarok arra, hogy ott volt valami zöld érdeke...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."