Elmentem fenyőt venni

Nagy legyen és tömött, ne hullassa a levelét és ne kerüljön sokba. De a szomszéd fájánál mindenképp szebb legyen.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

fenyo1412
fenyo1412
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2011. december 14., 13:39
5 hozzászólás. 

Mindjárt itt a nap, amit férfiember nem kívánhat magának. A nap, amikor békésen leülnél a tévé elé megszusszanni, de máris emlékeztetnek, hogy nemes feladatod van. Glóriaként világosodik meg benned a tudat, hogy bizony-bizony ma az angyalkodás egyik, s nem feltétlenül legszebb része jutott neked.

fenyo1412

Ásítozva vonszolod ki magad a sarokra, hogy beszerezz valami tűlevelűt. Az ajtóban még kapsz néhány instrukciót: osztán szép legyen, olyan jó tömött, ezüst, s magas is, de ne foglaljon sok helyet s a csúcsdísz is férjen fel, s ne hullassa a levelét, s bírja jó sokáig, s ha lehet, az a jó fajta külföldi fa legyen, amilyen volt a múltkor komáéknál. Ja, és aztán olcsó legyen. Kavarog a fejedben a sok infó, már azt sem tudod mit is kell venni, amikor csodálkozva bambulsz a sarkon, hogy sehol egy rohadt faárus.

 

Szívod a fogad s értetlenkedve nézel körbe

Aztán bevillan, hogy az uh-n olvastál valamit, hogy nem lehet mindenhol fát venni. Na, ez a fenyőfaprojektet még harminc perccel megdobja, mert le kell baktatnod a Juniorig: csak a parkolóban lehet fát árusítani.

Maradsz a tréninggatyában, amiben a sarokig léptél ki, nem éri meg visszafordulni, hogy farmerra cseréld. Persze menet közben minden volt osztálytársad rádköszön, aki az ünnepekre jött haza „Németből" a puccos kocsijával. Ó, hogy már lennék otthon, gondolod magadban. Mindjárt de,

még hátra van a cigánykodás a faárussal.

 

Megpillantod az ideális fát s már csapnád is a hónod alá, amikor észreveszed, hogy a törzse köré tekert papírszalagon nem a kivágás dátuma, hanem az ára van feltüntetve. Kínosan kotorászol a pénzes zsebedben. Megnézed, mennyi van nálad és arra az összegre kérsz egy fát. Kihoznak egy letört ágat. Jelzed, hogy nem koszorúnak kell, majd némi huzavona után kiegyeztek egy alacsonyabb, de tömzsi fában. Ha már nem a legnagyobb, legalább jó dufla legyen. Legalább az egyik oldala, a másik amúgy is a fal felől lesz. Hazafele nyugtatod magad:

ha a kávézó asztalra tesszük, máris mellig ér

 

Így már nem is olyan kicsi, sőt a gyereknél kétszer nagyobb. Egy valakit már meggyőztél, hogy igazi „besztbáj" vétel volt, de tudod, a neheze még hátravan. Kirakod az erkélyre a fát, közben a gyereket oltod: ezt azért kell, hogy az Angyal tudja elvinni, feldíszíteni.

Az asszony hátulról finoman megjegyzi, hogy tedd a párkányra a fát, nehogy az Angyal összekeverje a muskátlival, s tévedésből azt vigye el. Ez az a pont, amikor megfogadod: soha többet favásár. Vagyis még egyszer: amikor elmész a Kauflandba és megveszed az összeszerelhető, mindig zöld, levelét nem hullató, állítható magasságú, kellően dúsítható tökéletes fát. Amit majd az ünnepek után szétszerelsz és elteszed jövőre.

Egyelőre a küldetés teljesítve, de már valahogy a frissen sütött próbabejgli sem esik jól. Összeroskadva ülsz le a kanapéra és érzed, hogy itt még nincs vége.



5 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
robertschwartz
2011-12-14 16:07:15
Csak három kérdésem lenne a kedvenc portálom még kedvenceb ujságirójához. 1) Nem vette észre hogy a fenét (cigányokat) sem érdekli a Hivatal rendelkezése a fenyőfák árusitásának helyéről? 2) Szerinte az egyes pontban említett dolog figyelembe nem vételének nyugodt büntetlensége nem a Hivatal és polgármester cinkosságát jelzi valahol a cigányokkal? 3) Senkit sem hallottam panaszkodni hogy most a cigányok nem tartják be a rendelkezéseket: ez azt jelenti hogy vitéz székely honfitársainknál még egy fenyőfányit sem ér a multkori agresszió miatti lárma?
avatar
boti
2011-12-14 16:22:56
A polgármesteri hivatal közleménye, amelyben a fenyőfák árusítását szabályozza, csak a közterületekre vonatkozik. Ha valaki megfelel a fa árusításához szükséges jogi követelményeknek, az megteheti magánterületen is. Hogy a kapualjból árusítók jogilag alkalmasak-e erre, azt a megfelelő állami ellenőrző szerveknek (egészségügy, pénzügy, rendőrség, stb.) kell ellenőriznie.
avatar
kameleon
2011-12-14 17:20:54
Teljesen reális :)Gratula az írójának. :)
avatar
Rocky
2011-12-15 12:10:07
Egy dolog, amivel nem értek egyet: mekkora egy óriási , megterhelő feladat egy férfinak megvenni a fenyőfát mig az asszony takarit, süt, főz, bevásárol az ünnepekre a családnak. Persze minek is segiteni neki bármiben is mikor kifekhet a tévé elé és arra vár, hogy mindent az asszony végezzen el.
avatar
babo88
2011-12-15 12:13:53
Tetszik..:D

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."