A köcsög tápos turista egy napja

Busszal jön, busszal megy. Ámul-bámul, könnyezik, szerencsétlenkedik. Édeserdélyittvagyunk. A köcsög tápos turista egy napja.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

A köcsög tápos turista egy napja
A köcsög tápos turista egy napja
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. március 29., 10:30
74 hozzászólás. 

Korondon ébred. Ott megáll a busz. Ott, ahol még forinttal is vásárolhat, s meg is jegyzi, hogy ez így tiszta Magyarország, és hogy valamikor az övék volt ez is. Vesz ezt meg azt, de csak a buszban veszi észre, hogy a portékán Made in China-feliratos a címke. Sebaj, letépi.

tapos_turista0329

Bőszen kortyolgatja a nyomokban áfonyát is tartalmazó „afinátát", illetve a kereskedők által szilvapálinkának álcázott ócska szeszt. Mert mit tudja ő, hogy mi a jó... Hangoskodni kezd, édeserdélyezik, Farkaslakán az út mellett a fűbe pisil, majd Tamási sírjánál keresztet vet. Mikor negyvened magával délelőtt Udvarhelyen

a Patkóban leszáll a buszról,

gyomra korog, de rögtön nekilát a városházát és a templomokat fotózni, nemzetiszínű szalagot akaszt Csaba királyfi szobrára. Csak otthon veszi észre, hogy a fotózás idején gyakorlatilag már be volt rúgva. Kopaszodó, idősödő fején napszemüveg. Az aprópénzt nagystílűen odaadja az emlékezés parkjában szolgálatos koldusgyereknek, majd tőle kérdezi meg, hogy hol van itt a pénzváltó, és hol lehet harapni valamit.

Szandálban, mezítláb slattyog, pocakján „hasitasi", nagymagyarországos vagy hatvannégyvármegyés póló feszül a belén, ezt spéci erre az utazásra vette egy pesti boltban.

Spórol a gyomrán, beéri egy kicsi kürtőkaláccsal a Kossuthban – azt is megpróbálja lealkudni. „Nálunk otthon olcsóbb" – ezzel a megjegyzéssel be is fejezi a költekezést Udvarhelyen. Tátja a száját, böfög, bámul a Vasszékelyre, mint borjú az új kapura, s közben az itteni idegenvezetőt (aki már nagyon ideges a köcsög tápos buszsofőr miatt, aki sokszor járt „lent" Erdélyben és azt hiszi, hogy mindent jobban tud nála) idióta megjegyzésekkel fárasztja.

„Milyen szép itt nálatok, Erdélyben!"

Vagy „Milyen szépen beszélnek itt magyarul!". Vagy: „székelytesvérem", esetleg „ez is a miénk volt egykor!" Bután vihog, amikor először hallja, hogy „Székely szarta a magyart!" Azt hiszi, hogy itt még minden úgy van, mint a hetvenes években, amikor nagybátyja egyik ismerőse erre járt egy 1300-as Zsigulival. Csucsát keveri Csicsóval. Van egy elképzelése a székely menyecskékről is (szívesen elkapna egyet-kettőt közülük, habár tudja, hogy állítólag nagyon nehéz...).

Amikor betér egy kocsmába csíki sört inni, meglepődik, hogy a csajok nem rakott szoknyát viselnek már, hanem szűk farmert és Converse-csukát, mint a pestiek. Szóba elegyedik, de kiröhögik, letáposozzák. Valahol beír egy vendégkönyvbe, de már nem emlékszik, hogy hol járt. Hallotta, hogy ebben a városban régebb

tiszteletbeli székelynek is felavathatták volna,

csupán némi pénz kellett a csillagösvényes üdvösséghez, göröngyös úton. Mire kiér a busz Homoródra, már seggrészeg. Az áfonyapálinkás üveg megmelegszik az ülésen. A borvízkútnál fedezi fel, hogy a székelyeknél a földből folyik a szódavíz.

Vagy szikvíz, ahogy a mellette ülő hasonszőrű pofázza. „Ez is a miénk volt!" - harsogja. Sűrűn megy a csonkamagyarországozás, a vesszentrianonozás. Belefelejt, hogy pár évvel ezelőtt még a szocikra, Pesten meg Demszkyre szavazott. Különben is, nincs a homlokára írva.

Hintó-, vagy szekérút az Ilona völgyébe. Útközben szilvapálinkával felváltva issza (az áfonya közben elfogyott) a borvizet, hallgatja a szekeres medvés történeteit. „De ide ugye nem jön..?" – érdeklődik holtsápadtan két csuklás között.

Miután megnyugszik és elfogy a szilvapálinkának csúfolt lötty is, teleszájjal zsidózik, gyurcsányozik, románozik, kommunistázik, orbánozik, cigányozik, jobbikozik, köcsögözik, könnyezik. Alig tud visszamászni a buszba.

Este egy Csík-környéki takaros falusi vendégfogadóban túrós puliszkát kap vacsorára. Kenyérrel nyakalja, szilvóriummal öblíti. Éjfél után a házigazda szőrös nyakába sírja, hogy annakidején december ötödikén igennel szavazott, s hogy mindent vissza. Hamisan

rázendít a székely himnuszra,

de csak az elejét és a végét kornyikálja, azt is hibásan. Arca vörös, izzadt, nyakán kidagadnak az erek. Hajnalban alsógatyában, papucsban tántorog a fabudihoz hányni. A láncra kötött kutya megugatja. Frászt kap, ijedtében rálép egy fosznideszkára, kő van alatta, hanyatt vágódik. Turulmadaras pólója tele lesz nyúlbogyóval. Reggel semmire nem emlékszik, csak a szagból érzi, hogy valami nincs rendben.

Pofátlanul szendvicset pakoltat a házigazda feleségével, irány a csíksomlyói búcsú. Útközben beveszi a pálinkát és a maszlagot, hogy annakidején az unitáriusok megtámadták a csíki katolikusokat. Alig tud kikapaszkodni a nyeregbe, folyik a víz róla, zihál. Elbőgi magát párszor a himnusz alatt, ernyő alatt fohászkodik, s hetvenhetedszer hagyja el a száját, hogy „édeserdélyittvagyunk".

Vasárnap estére hazaviszi a busz Pestre. Másnapos, végighortyogja az utat. Hétfőn fáradtan, könnybe lábadt szemmel kezdi a mesét az irodában: „Gyerekek, lent voltam Erdélyben..."



74 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
pippo
2012-03-29 11:47:17
Király a cikk Zoltán! Meg kell írni az igazságot még máskor is !Gratulálok !
avatar
patika
2012-03-29 12:05:37
Azért mindenkit nem kell leköcsögözni....
avatar
kszl
2012-03-29 12:41:30
Mindenkire nem igaz ez. Nagyon sokan szívből jönnek ide.

Másrészt nem kell azért ennyire általánosítani...

De az ilyen "geci" petikékre én is haragszok NEM-el szavaznak és ide pofátlankodnak. Nos rájuk igaz ez a cikk.
avatar
vogul
2012-03-29 13:03:51
Azért remélem, hogy az érintettek is a humoros oldaláról fogják fel ezt a cikket (így is íródott, nem?). Mert tápos ide, tápos oda, azért még egyetlen idelátogató frátyét sem láttam sírni a meghatottságtól senki vállán, még részegen sem. De azt hallottam viszont, hogy ők vannak itt kétezer éve ...
Úgyhogy lehet választani szövetségest, szimpatizánst. Kinek-kinek gusztusa szerint.
avatar
kszl
2012-03-29 13:05:24
re:
avatar
vogul
Azért remélem, hogy az érintettek is a humoros oldaláról fogják fel ezt a cikket (így is íródott, nem?). Mert tápos ide, tápos oda, azért még egyetlen idelátogató frátyét sem láttam sírni a meghatottságtól senki vállán, még részegen sem. De azt hallottam viszont, hogy ők vannak itt kétezer éve ...
Úgyhogy lehet választani szövetségest, szimpatizánst. Kinek-kinek gusztusa szerint.

És be is tudják vajon bizonyítani? :evil:
Mert a dákó-római elméletet senki nem ossza, csak ők...
avatar
szattilasz
2012-03-29 13:18:48
Nem, ezt nem képletesen kell érteni.
avatar
szattilasz
2012-03-29 13:18:54
Ezt az egyet nem.
avatar
tápos
2012-03-29 13:27:39
Két dolog jut eszembe. Egyszer Szovátán egy képeslapárussal beszéltem. Céloztam arra, hogy a rományok nem mindig okék az üzletben. Erre csak annyit mondott:

"A magyarok is huncutok!"

A szarás, székelyek és magyarok kapcsolatáról pedig a következő vicc:

- Miért vannak egyáltalán a csángók?
- Hogy a székelyek is le tudjanak nézni valakit!
avatar
balogh_odon_potyike
2012-03-29 13:35:03
Hat tudjatok kinek a kocsog nem ingere nem veszi magara, de a legtobb az. ( Csak dugdd ki az orrod picit a nagy Magyarorszag-ra. Maris leromanoznak vicces nem? Hat ne jojjenek ide sirni es azt hangoztatni, hogy hajdan ez is meg az is az ovek volt. Sajnos nagyon szomoru, hogy pontosan ugy van ahogy meg lett irva a fentiekben ( Persze tisztelet a kivetel. Ami manapsag nagyon ritka ) Vicces a fenti dolog, de ha belegondolsz egy picit ... . Szegyen es gyalazat. Jjjja es engem szemelyszerint nem erdekel, hogy oooook NEM-el szavaztak LESZAROM mert en jol elek itt a nagy Romaniaban, Erdelyben, es buszke vagyok arra, hogy SZEKELY lehetek.
avatar
vogul
2012-03-29 13:36:08
A hajdú-bihariak í-zve beszélnek, a szabolcs-szatmáriak ó-zva, a zalaiak majdnem úgy, ahogy mi, vannak köztük okostojások, nagybölcsek, önteltek (ezért a székely sem kell a szomszédba menjen), de mindez nem ok arra, hogy kiutáljuk egymást. És főleg azért a fránya politikáért nem!
avatar
eir
2012-03-29 16:09:46
Ez vicces egyszer, vicces kétszer, de mostmár aztán több éve ugyanezek a poénok, ugyanezek a támadási pontok, én már rohadtul unom.

Talán egy pillanatra nem máson kellene röhögni, hanem talán magunkon, mert mi is eléggé nevetségesek tudunk lenni.
avatar
szasza
2012-03-29 16:14:13
re:
Szoktunk magunkon is ;) http://uh.ro/jegyzet/8948-a-kocsog-uhapontros-egy-napja

avatar
eir
Ez vicces egyszer, vicces kétszer, de mostmár aztán több éve ugyanezek a poénok, ugyanezek a támadási pontok, én már rohadtul unom.

Talán egy pillanatra nem máson kellene röhögni, hanem talán magunkon, mert mi is eléggé nevetségesek tudunk lenni.
avatar
Pityuka
2012-03-30 11:32:57
Hát azon is érdemes lenne egy kicsit elgondolkodni kedves Katona Zoltán, hogy ha a sok köcsög és még ráadásul tápos turista nem jönne Udvarhelyre, akkor viszont ki látogatna el ide? Ki lakna a Gondűzőben, ki enne a Gizinél, ki vásárolna a Népművészeti boltban, ki lakna Ivóban nyáron, ki tankolna a környéken pluszban, és még sorolhatnám is tovább. Egész biztos csomó negatív tapasztalat van, de nem kevés embernek ad megélhetést a sok köcsög és még ráadásul tápos magyarországi turista. turista.
avatar
Jno05
2012-03-30 13:42:30
Na ez több a soknál. lehet, hogy viccnek szánta a szerző, viszont sokan nem annak értékelik. Én sem. Tisztelt szerző! Ha a nagy pocakú pesti hungarista nem menne le hozzátok, akkor mi a tökömből tartaná fent magát a kürtöskalácsos meg a szállodátok. Ha mennek az a baj, ha nem az a baj. Mert ha tájatokra sem néz az anyaországi, akkor nagy felháborodással megjegyzitek, hogy elfelejtettek megy cserben hagytak azok a piszkos disznók.
Ha megyünk akkor meg mindent szétpisilő részegeskedő hordáknak tituláljátok az anyaországit. A kutya sem menne hozzátok ha nem éreznénk, hogy szerettek minket. De szerettek és mi is. De ezt a kis pöcst aki ezt írta megnyúznám. Mi alapon sorolod be az embereket. Tudod mit? Ha majd el esz a fene erre is akkor majd írok én is egy pár dolgot. A címe pedig az lesz! A vidéki parasztgyerek ámult mikor mozgólépcsőt látott. Ti hogyan éreznétek magatokat ha ilyeneket olvasnátok, tudván, hogy nem igaz a dolog. Hisz mindenhol van mozgólépcső.
avatar
Lehelcy
2012-03-30 14:30:14
Van amit fel lehet fogni humorosan, és van amit nem, nos ez az utóbbiba tartozik. Akármilyen király cikk is te szerinted Pippó, de hidd el nem mindenki osztja a véleményed. Szerintem nagyon is durvára sikerült, arról nem is beszélve, hogy akár mennyire is tisztelem a cikk íróját K.Z.-t de ezzel túl messzire ment. Most nem védeni akarom a határon túliakat, de azon jó lenne elgondolkozni, hogy miért tart ott az ország ahol most van? Verjük a mellünket, hogy miccsa székelyek vagyunk, és közben észre sem vesszük, hogy mi sem vagyunk különbek mind mások.
Nekem pl személy szerint nagyon sok barátom van kint, és akár hiszitek akár nem, egyikük sem köcsögebb mint ti vagy akár én. Szívesen járnak ide, és nem bőgni jönnek, és nem duhajkodni, stb.. pusztán azért mert szeretik itt, és évente akár kétszer is jönnek.
De miről is hablájak, nincsenek sem útjaink, sem turizmus, sem semmink, csak az a nagy székely pofánk.
És az olyanok mind te Pippo meg a többi köcsög azokkal van a legnagyobb probléma
avatar
Lehelcy
2012-03-30 14:35:35
@Jno05.
Igazad van,Én személy szerint szégyenlem magam amikor ilyen írásokat olvasok, a szülővárosom egyik internetes portálján. És abban is igazad van, hogy ha jösztök az is baj, ha nem jösztök az is baj, pedig az itteniek már végre felfoghatnák, hogy a legtöbb túrista és a legtöbb pénzt a mai Magyarország területéről érkezik, és ennek egy picit hálásnak kéne lennünk.

Ha ez a cikk most elkerülne a Magyar Nemzethez ebből nem kis botrány lenne.

Szerintem a mimimum, hogy ezt a cikket leszedik innen a UH.rol és kérnek egy elnézést.
avatar
nocsak
2012-03-30 15:15:41
A "hogyan üzzük el a városunkba látogatókat" tárgyból jelest kapnátok, és majd ha egy szál magyar sem látogat hozzátok, akkor talán elgondolkoztok, hogy Udvarhely nem a világ középpontja, hanem a világ seggjuka, amelyik címet meg is érdemlitek.

A cikknek egy részével akár egyet is értek, utálatos, ahogyan a korondiak csak forintban beszélnek, és, hogy a szar pálinkát sok pénzért adják a balga turistáknak. Turizmust nem így kell csinálni, ha valaki nem ért hozzá, akkor menjen nyugatra gyorstalpalóra, s ha nem, akkor ne csodálkozzon, hogy a turisták száma évről évre csökken.
avatar
Jno05
2012-03-30 15:37:18
Próbáltam egy picit azonosulni ezzel a gyerekkel aki ezt a kis monológot írta.
Akkor kezdem!

A Regáti vatrás köcsög turista egy napja. 1. rész

Korondon ébred. Ott megáll a a kék dacia a hátsó szélvédőjén trikolorral. Ott, ahol még ismerik a lejt is vásárolhat, s meg is jegyzi, hogy ez így tiszta Románia, és hogy ez az övék és az is marad az ősi jogon. az övék volt ez is. Vesz ezt meg azt, de csak a dáciában veszi észre, hogy a portékán Made in China-feliratos a címke. Sebaj, letépi.
Bőszen kortyolgatja a nyomokban áfonyát is tartalmazó „afinátát", illetve a kereskedők által szilvapálinkának álcázott ócska szeszt. Mert mit tudja ő, hogy mi a jó... Hangoskodni kezd, édeserdélyezik,bozgorozik. Farkaslakán az út mellett a fűbe pisil, majd Tamási sírjánál köp egyet és megkérdezi, hogy ez meg ki a franc lehetett. Mikor negyvened magával délelőtt Udvarhelyen
a Patkóban kiszáll a daciából,

avatar
Jno05
2012-03-30 15:36:52
A többi rész folyt köv. Ezekután eldönthetitek, hogy kit látnátok szívesebben Édes Erdélyben. A pesti köcsögöt vagy a regáti vatrást.
avatar
ger23
2012-03-30 18:30:45
Nagyon jo... Grat :evil:
avatar
ferike
2012-03-30 20:53:42
Öruljetek,hogy jönnek és költik a pénzüket,amugy meg szar ez a cikk úgy ahogy van... Köcsög
avatar
zsuzsibabus
2012-03-31 00:14:12
ez annyira lerágott és szükségtelen volt
avatar
pek
2012-03-31 00:49:14
Zoltika megint köcsögözik, így lehet népszerűtlenné tenni egy, Zoltika beavatkozása előtt olvasmányos weblapot.
avatar
ferike
2012-04-02 22:23:43
Hozzászólnék én is ehhez a gusztustalan jó cikkhez korondi létemre és mielőtt bárki félreértene kihangsúlyozom,hogy nem vagyok sem kereskedő sem panzió tulajdonos. Nem értem,hogy miért baj az ,ha a kedves turistának a forintját vagy akár euróját akár helyben is beváltják vagy elfogadják? A szilvapálinka az szilvapálinka és nem ócska szesz,az afinata az lehet szar,de az bolti cucc. Az,hogy a megvásárolt cuccon azt irja,hogy made in china azert nem a korondi árus a hibás!!! Ő nem tehet róla,hogy a kedves turistát nem az agyagbol készült kerámia érdekli,hanem épp egy kínai szélcsengő,ez már a turista dolga és nem az eladóé(szerintem).
A kereskedő és nemcsak a korondi próbál azt árulni amit jobban vesznek ,hát sajnos ilyenek vagyunk,hogy többre nézünk egy giccset mint egy szép korondi kerámiát. Én azt mondom,hogy örüljünk annak,hogy jönnek és itt költik el azt a kevéske pénzüket mert mindenkinek jó ez nemcsak a kereskedőknek. Ez egy amolyan láncreakció ,ha nem megy ez nem kell amaz stb
avatar
Mehike79
2012-04-03 08:21:46
Kedves K.Z

(Bár ez túl udvarias megszólítás egy ilyen cikk után.)
Én se korondi se udvarhelyi lakós nem vagyok azaz nem vagyok érdekelt abban,hogy jönnek vagy sem a turisták de ennek ellenére örülök ha turistát látok hiszen ez a vidék gazdasági fellendüléséhez járul hozzá még akkor is ha tápos és ha kínai bóvlit vásárol a korondi árusoktól...nem beszélve arról,hogy sok helyi család megélhetéséhez járul hozzá a "köcsög tápos turista"....de ezeket nem tartom fontosnak ecsetelni. Úgy gondolom a cikk szerzője ezen írásával szegénységi bizonyitványáról tesz bizonyosságot, mert humorosnak nem humoros, még április 1-i tréfának is durva lenne. Inkább "köcsög tápos" hemzsegjen a városban mint román akikkel sajnálatos módon egyre több üzletben illetve utcán találkozok. 2003-2007 között ott tartozkodásom 4 éve alatt talán 1x hallottam román szót...
avatar
jocoka
2012-04-03 11:40:33
AZ a gond,hogy még mindig nem szedték le.
De végül is egy ''romló városnak'' illik ha van egy romló internetes portálja is.
avatar
Toth Tamas
2012-04-05 18:12:51
hozzászólás
Köcsög leggazdagabb székely a köcsög dunatévében mutogatja magát ahogy a köcsög munkatársaival a köcsögösködéssel összetarhált milliárdjaiból erdélyi tájakat vesz....ala natur!...a tájat....hegyestül minden....köcsög módon közösségi attitüd.......laktam együtt hollandban...ilyen erdélyi.......nyomulós.....szóval szartátok ti nem a magyart hanem a képetekre a pökhendi zománcot ami miatt saját magatokkal ke.....tek a többit meg tükörnek akarjátok használni hozzá.
avatar
vasrobi
2012-04-05 20:39:07
Nem ertek valamit emberek...
Epp olvasom itt a hozzaszolasokat es azon torom a fejem,hogy mert az agyagi felet osszatok a dolgoknak?Itt mind azzal jon a banda,hogy a penzt hozzak meg a palinkat visszik stb st stb.
Maga az eszme meg a barati kapcsolatok alig kerul szoba...kerdem en,hogy lassan erdek lesz a csiksomlyoi kegytemplom,hargitai fenyves erdo?
El van butitva Szekely meg Magyar...
avatar
ooloo
2012-04-06 09:03:05
Van annak egy diszkrét bája hogy egy ilyen ócska cikk fölött ott virít a reklám, hogy Geszti Székelyudvarhelyen...
Mert van az a pénz...

Legalja.
avatar
Béci
2012-04-11 22:02:35
ej
aláírom, hogy egy része tirpák paraszt, de köztünk is akadnak vadbarmok, lássuk be.

ők is elnéznek nekünk jó pár dolgot (pl. a lelkes takarító néniket, akik lassan ellepik az országot), mi meg tartjuk a markunkat, amikor jön a támogatás.
én nem vagyok ilyen képmutató, nem írnék ilyen cikket. Inkább jól orrba vágnám a szarrágót, hogy viselkedjen már rendesen :D :D :D :D
avatar
Halford
2012-04-12 21:49:42
Szomorú
Az előttem szólók jó része már leírta, mi a baj ezzel a cikkel. Nekem főleg az a problémám vele, hogy sok, úgymond értelmiségi csak sztereotípiákban gondolkodik, előítéletes, és kocsmaszinten általánosít (mint most én az értelmiségiekről :P). Ez az írás, akárcsak a "parasztbuszos", kitűnő példa erre. Sajnos nap mint nap tapasztalom ezt a más csoportok, közösségek iránti megvetést a környezetemben, amióta hazaköltöztem Székelyföldre, de előtte Kolozsváron valami ehhez hasonlót tapasztaltam. Nem kell Magyarországig menni, a Partiumban vagy Közép-Erdélyben - sőt már Marosvásárhelyen is! - jelenség, hogy az ottani magyarok lenézik a székelyt, és nem unják még a góbézós poénokat. A székely lenéz másokat, mások lenézik a székelyt... Értem én, hogy ezek amolyan törzsi villongások, mindenki a saját közösségét érzi jobbnak, netán felsőbbrendűnek, és sokszor csak poénszinten folyik ez, de hát tanult embereknek felül kellene emelkedniük ezen a primitív gondolkodáson - Székelyföldön is,...
avatar
lajosfia
2012-04-13 09:50:19
Egyetlen firkászt sem jogosít fel senki és semmi arra, hogy másokat lenézzen, és csupán jópofaságból bárkin is nyargalásszon. Tavaly közel 60 év után teljesült a vágyunk, és megláthattuk az elszakadt hazát. Vendéglőben, előttünk pisilt maga alá a helyi "öntudatos hibátlan" székely. Tudatom veled hatásvadász Katona Zoli, hogy nem ilyennek tartom az otthoniakat.
avatar
chryszabal
2012-04-19 01:37:55
rohadt büdös románok vagytok, és úgy is fogtok megdögleni!!!

magyar az, aki a születési anyakönyve alapján MO. határain belül született!!!

csak szeretnétek MO.hoz tartozni,de csak lélekben

ti lesztek a mindig elnyomottak , holott ez ennek a büdös székely rétgnek ez igenis megfelel aviki szopása hozta meg számotokra a felemelkedést, mi meg SZÜLETETT magyarok (a születési dátum szerinti határokhoz ragaszkodva) rohadjunk és vesszünk éhen, a ti felemkedéstekhez (szavazói jog megadása)kapcsolódik a MI halálos ítéletünk.

egy liberális két családos APA hozzászólása..........


(ne ide válaszolj ha, kifogásod van mert ezt az oldalt nem nyitom meg többet) e-mail cimem:chryszbal@gmail.com ide várom az észrevteleitek
avatar
misike
2012-04-19 08:03:53
Na tessék, köcsög UH,köcsög cikk,köcsög cikkíró.Megérte?
Attól függetlenül,hogy a fenti hozzászoló saját magát minősíti.
avatar
mzolee
2012-04-19 11:43:38
re:
avatar
ooloo
Van annak egy diszkrét bája hogy egy ilyen ócska cikk fölött ott virít a reklám, hogy Geszti Székelyudvarhelyen...
Mert van az a pénz...

Legalja.


Ez nagyon jo :)
avatar
Csicsó
2012-05-29 16:10:27
Hali, nagyon szomoruan olvastam a cikket es egyik-masik hozzaszolast szinten. EN magyarorszagi vagyok, tehat ugy gondolom a cikkiro szemeben szinten egy kocsog turista.
Ez gaz emberek, nagyon nagy gaz. Nem tagadom, sok hoborgo, trianonozo hulye van idehaza, de az nagyon rosszul esik, h az ilyenek alapjan minden anyaorszagit egy kalap ala vesztek. Ketszer voltam barati tarsasaggal Erdelyben Udvarhely kornyeken, de egyreszt soha nem viselkedtem igy, Korondon elmentem a falu vegere es ott vettem egy bizonyos csaladnal keramiat, akik beinvitaltak hatra a muhelybe is, palinkaert direkt elmentem mind a ketszer Oroszhegyre. Az en tarsasagomban senki nem visel 64 varmegyes polot es nem hoborog senki trianonon. Sajnalom, hogy ti ezt gondoljatok minden itthoni magyarrol. Mindig kulturaltan viselkdetem odakinn, minden tiszteletet megadva nektek. Es most ti verig sertetek engem es meg nagyon sokunkat. De ha ennyire a penzre hegyezitek ki, akkor ne adjatok ki a vendeghazaitokat Ivoban magyaroknak
avatar
Csicsó
2012-05-29 16:13:31
ne adjatok el nekunk palinkat es alljatok ra a roman vevokre. Idehaza folyamatosan szembesulok a szethuzassal, gyulolkodessel es askalodassal. Ti voltatok az utolsok, akikrol ezt gondoltam volna. De ugy latom, a magyar az mindenhol magyar es most ne menjunk bele olyan reszletekbe, hogy szekely, jasz vagy kun esetleg paloc. Van egy magyarra nagyon jellemzo tulajdonsag, illetve tobb. Irigyseg, utalkozas es gonoszsag. Ezutan a cikk utan arra jottem ra, h bennetek ugyanugy megvannak ezek. Sajnalom....tiszta szivembol. Es azt is, hogy a cikkben leirtakat gondoljatok kozvetve rolam es a barataimrol.
avatar
Priscilla
2012-05-29 16:37:38
Kedves Csicsó! Nem szabad ezen megsértődni, nem általánosítás, de ne gondolja senki, hogy Erdélybe csak azok a magyar emberek utaznak, akik tökéletesen tudnak viselkedni bárhol a világban.. Nem mellesleg azt nem vette észre senki, hogy a vendégeket átverő vendéglátóval sem bánik éppen kesztyűs tollal! a szerző :)) Az bezzeg nem is fáj annyira, ugye?:)
avatar
Csicsó
2012-05-29 16:37:40
re:
te aztan tenyleg nagy liberalis vagy (egy magyarorszagi magyar)
avatar
Csicsó
2012-05-29 16:41:06
re:
avatar
Priscilla
Kedves Csicsó! Nem szabad ezen megsértődni, nem általánosítás, de ne gondolja senki, hogy Erdélybe csak azok a magyar emberek utaznak, akik tökéletesen tudnak viselkedni bárhol a világban.. Nem mellesleg azt nem vette észre senki, hogy a vendégeket átverő vendéglátóval sem bánik éppen kesztyűs tollal! a szerző :)) Az bezzeg nem is fáj annyira, ugye?:)


Koszi a valaszt, hat azert en sertonek erzem. De eszrevettem es valoban az nem faj :) nekem az a resz faj, ami rolam szol. Neked az, ami rolad, igy megy ez. Nincs ebben semmi kulonos, sztem ez igy termeszetes. En azert bizom abban, hogy a cikkben szereplo tipusbol es a cikket iro tipusbol van kevesebb. Felek nem fogunk egyeterteni 100 %-osan :)
avatar
Priscilla
2012-05-29 16:54:09
Nekem sem szabad megsértődni, hogy húsz éve románoznak engem... ha meghallják, hogy székely vagyok akkor azt hiszik hogy Gábor a családnevem :) Azt gondolják, hogy titokban zoknit árulok, de minimum parfümöt, munkahelyeket "lopok" a magyarok elől évek óta, minimum egy rokonom idejött lopni a rendszerváltás után, nem láttam vajat, fürdőszobát és telefont a Ceausescu éra alatt! :) Ez sem általánosítás, mégis biztos van valami alapja ... :))
avatar
Priscilla
2012-05-29 17:00:05
Én azt gondolom, hogy kevés van a cikkben szereplő fajtából, mindkét félben. De van, magam is vittem oda, kettőt is... Reméltem is titokban, hogy megkancsukálják valahol este, de nem jött össze.:D Nevessünk rajtuk, és kész. Ha mész Erdélybe írj előtte nekem! :D

avatar
chimie
2012-05-29 17:27:57
a köcsögturista is egy remek alkalom, hogy változzon a klasszikus Erdély-kép. Ha nem verték át, nézték le és sértegették, másnak is ajánlani fogja, hogy menjen oda.

nincs a világon olyan, hogy valahol a sok turista közé ne jusson köcsög is, de ezeket is meg kell tanulni kiszolgálni. méghozzá mosolyogva, mert a turizmus is munka, bocs.




avatar
Amfora
2012-05-29 17:31:01
Elképesztő amikor a sértettség és az indulat elvakítja az írástudót. Provokatív hangvételű írásnál leragadni annak provokatív hangvételén enyhén szólva felszínesség, és ezzel kenegetni megsebzett lelkünket érzelmi maszturbáció.

Számomra egyszerűnek tűnik, ami miatt itt liheg a szerző: hisz az épp e felszínesség, a tartalom nélküliség, a tartalom nélküli magyarkodás mint az identitás visszaigazolása a turistának.

Ez nyilván az érdemi párbeszéd hiányából fakad - de vajon a buszos utakkal Székelyföldön végigrohanó baráti hordákon - akik épp kiszabadultak a mindennapjaik nyomorából - érdemes ezt számon kérni. Vagy érdemes ezt számon kérni a vendéglátókon?

Mint buszos hordák tagja azt gondolom igen, számon kell kérni az egymás felé való befogadás igényét. A lenézést csak a megértés (a másik élethelyzetének ismerete) válthatja fel, csak a megértés teremthet egységet, csak arra építve lehet - a felszín alatt megbúvó - értéket teremteni.



avatar
Csicsó
2012-05-29 17:31:26
re:
avatar
Priscilla
Én azt gondolom, hogy kevés van a cikkben szereplő fajtából, mindkét félben. De van, magam is vittem oda, kettőt is... Reméltem is titokban, hogy megkancsukálják valahol este, de nem jött össze.:D Nevessünk rajtuk, és kész. Ha mész Erdélybe írj előtte nekem! :D



Irni fogok, de hova? :) en csak azert regeltem be, hogy el tudjam mondani a velemenyem, nem tudom leszek-e meg itt :) Amugy attol nekem is kinyilik a bicska a zsebemben, amikor egy erdelyi magyart, szekelyt (ez most hogy is van pontosan? :)) leromanoznak. Az egyik szomszedomat folyamatosan javitgatom ki. En pedig nem gondolom azt, hogy lopod a munkahelyetsot orulok neki. Attol meg a hanyinger fogott el, amikor az erdelyi jelentkezoket a tehetseg kutatokon elkezdtek oltani, olyan dolgokkal, amiket te is irtal. vannak koztunk szarhaziak sajnos, de nem mindenki az. Szoval, koszi.Ha Budapesten vagy, be is dobhatunk egy sort akar, vagy megkinallak a sajat szilvammal, ami van olyan jo, mint az oros...
avatar
Csicsó
2012-05-29 17:35:15
zhegyi :)
avatar
Csicsó
2012-05-29 17:36:35
re:
avatar
Priscilla
Én azt gondolom, hogy kevés van a cikkben szereplő fajtából, mindkét félben. De van, magam is vittem oda, kettőt is... Reméltem is titokban, hogy megkancsukálják valahol este, de nem jött össze.:D Nevessünk rajtuk, és kész. Ha mész Erdélybe írj előtte nekem! :D



megkancsukálják, bevallom, ennek utana kellett neznem, de nagyon jo :)
avatar
Priscilla
2012-05-29 17:48:14
Ha a fb.-ról találtál a cikkre akkor egyszerű lesz. :) Pont ezt mondtam, szarházi mindenhol van, itt is, ott is. Ezek az emberek viszont szerintem nem is szarháziak, csak fáradt, elcsigázott emberek, akik tudnak, vagy nem tudnak viselkedni, ilyen-olyan problémákkal, akár jóindulattal is, tapintattal vagy anélkül utaznak, világot látnak, van köztük ilyen is, van köztük olyan aki a tulajdonos szemével látja, van aki fentről, van aki meg csak szimplán nem tudja hogy nézze. :)) A vendéglátóknál úgyszintén, van aki szeretettel lát, van aki a pénzt lesi, van aki hülyének néz mindenkit, van aki az ingét is neked adná... Amit én láttam, hogy sajnos kárára, de sok minden megváltozott az utóbbi két évtizedben...
Megyek én, szeretem a szilvát is meg az árpát is :D Köszönöm! :)
avatar
watson
2012-05-29 17:55:53
re:
Facebookon? Ott is terjed? Hol?
avatar
Priscilla
Ha a fb.-ról találtál a cikkre akkor egyszerű lesz. :)
avatar
Priscilla
2012-05-29 18:04:49
Belinkelte egy szervezet...
avatar
Adata
2012-05-29 19:24:01
Hernyo
Na, ez a Mernyo Ferirol lett irva. Nahat!
Egy koponyegforgato kocsog. Pias es gyanus politkultos szemely.
avatar
watson
2012-05-29 19:39:36
re:
Miféle szervezet? Csaknem a szekuritáté? :D
avatar
Priscilla
Belinkelte egy szervezet...
avatar
kocsogtaposturista
2012-05-29 19:53:51
Erdély lenyűgöző, szépek a tájak, jó fejek az emberek, kifogástalan a vendéglátás, finomak az ételek-italok. Bármikor szívesen megyek. Az írás meg tökéletesen telibetalált egy elterjedt jelenséget.
avatar
Priscilla
2012-05-29 20:06:20
:DD
avatar
watson
2012-05-29 20:10:50
re:
De viccen kívül, ki linkelte? :)
avatar
Priscilla
:DD
avatar
Koppány
2012-05-29 20:27:35
Ne bántsuk egymást, kérlek benneteket!

Zoltán cikke vitára alkalmas, de szerintem vicces is. Kismagyarországon élek, ott is születtem, felénk prolinak hívják azt a jelenséget, amit leírt. És jó, hogy úgy tudta leírni, hogy lehet rajta nevetni is.
Jelenleg - amikor ezt a hozzászólást írom - 866 embernek tetszik a Facebookon, köztük Demszky Gábor korábbi sajtófőnökének.
avatar
Priscilla
2012-05-29 20:31:08
Millások. :) Magyar szeku :D
avatar
Macibb
2012-05-29 20:35:53
Tápos
Sziasztok!

Egy kérdés (igen, csak ezért regisztráltam :) miután jó messziről szólok hozzá (a lakhelyemtől pont annyi kilométer Székelyudvarhely, mint Livorno):

Mit jelent a "tápos" ebben a szövegösszefüggésben?

Köszi előre is!
avatar
Priscilla
2012-05-29 20:37:10
re:
avatar
Koppány
Ne bántsuk egymást, kérlek benneteket!

Zoltán cikke vitára alkalmas, de szerintem vicces is. Kismagyarországon élek, ott is születtem, felénk prolinak hívják azt a jelenséget, amit leírt. És jó, hogy úgy tudta leírni, hogy lehet rajta nevetni is.
Jelenleg - amikor ezt a hozzászólást írom - 866 embernek tetszik a Facebookon, köztük Demszky Gábor korábbi sajtófőnökének.



Van humorérzékük? :))
avatar
Priscilla
2012-05-29 20:50:27
re: Tápos
avatar
Macibb
Sziasztok!

Egy kérdés (igen, csak ezért regisztráltam :) miután jó messziről szólok hozzá (a lakhelyemtől pont annyi kilométer Székelyudvarhely, mint Livorno):

Mit jelent a "tápos" ebben a szövegösszefüggésben?

Köszi előre is!


Anyatej helyett nem köményest szívott, tudja mi az a kétcentes, a túróspuliszkát kenyérrel eszi, és nem tud felmászni a szénásszekérre .... :D
avatar
suttano
2012-05-29 21:17:49
Bocs, Zoltán. Én már párszor megfordultam Erdélyben és találkoztam olyan "kemény" székely gyerekekkel, akik tök részegen sírva kérdezték (mintha tudnám a választ), hogy ők most Magyarok vagy románok?
Aztán történt olyan, hogy a házigazdánk (szintén erős és okos székely ember) megszervezte a Hargitára történő feljutásunkat, állítva, hogy másképpen nem lehet feljutni. Egy lepusztult traktorral mentünk fel, 20 euróért egy órán keresztül, persze közben rájöttünk, hogy kocsival is fel lehet menni ingyen.
Száz szónak is egy a vége, köcsögök vannak itt Magyarországon is, és ott nálatok Erdélyben is. Nem gondolom, hogy tisztességes dolog leköcsögözni a nálatok megforduló összes magyar turistát. Vagy úgy gondolod, hogy a Székely különbül viselkedik Magyarországon?
avatar
Macibb
2012-05-29 22:08:37
re: re: Tápos
@Priscilla

Köszönöm, ma is okosabb lettem :)
avatar
Csicsó
2012-05-30 10:20:29
masodik nekifutasra mar nekem is vicces, igaza volt egy korabbi hozzaszolonak, o a PROLI. Fuggetlenul attol, hogy lehiggadva mar erzem a pikirt humort a cikkbol, az altalanositas meg mindig nem szep dolog. Jelezhette volna az iro, hogy o egy bizonyos tipusrol kivan ertekezni es nem az osszes magyar turistarol. UFF
avatar
zomby
2012-05-30 10:28:23
Érdemes a többi köcsögbe is beleolvasni, mielőtt akasztjátok a szerzőt. Például ebbe: http://uh.ro/velemeny/9270-a-kocsog-szekely-vendegmunkas-egy-napja

De a hozzászólások fölött a kapcsolódóknál megtaláljátok a sorozat többi részét is. Úgy kicsit teljesebb lesz a kép. Persze van általánosítás, és felnagyítás, de így működik a karikatúra :)
avatar
blackbird
2012-05-30 10:36:55
re:
avatar
Csicsó
masodik nekifutasra mar nekem is vicces, igaza volt egy korabbi hozzaszolonak, o a PROLI. Fuggetlenul attol, hogy lehiggadva mar erzem a pikirt humort a cikkbol, az altalanositas meg mindig nem szep dolog. Jelezhette volna az iro, hogy o egy bizonyos tipusrol kivan ertekezni es nem az osszes magyar turistarol. UFF

Szerintem nem az osszes turistarol beszel, hanem A KOCSOGROL. Akinek nem inge ne vegye magara (szekely kocsmai verzio: akinek nincs inge, ne vegye fel :)) ).
avatar
Csicsó
2012-05-30 11:05:44
re:
avatar
zomby
Érdemes a többi köcsögbe is beleolvasni, mielőtt akasztjátok a szerzőt. Például ebbe: http://uh.ro/velemeny/9270-a-kocsog-szekely-vendegmunkas-egy-napja

De a hozzászólások fölött a kapcsolódóknál megtaláljátok a sorozat többi részét is. Úgy kicsit teljesebb lesz a kép. Persze van általánosítás, és felnagyítás, de így működik a karikatúra :)


ayert a vegen csak a magyar a hibás a cikkben. Sajnálom, h van alapja annak a dumának, h a székely magyarban válik románná. Szégyellem magam mindenki helyett
avatar
görcs
2012-05-30 13:07:26
re: az vagy te
Kuruc.infó díjat Katonának! És húzzuk karóba! Majd hamvasszuk el! A nemzet ezt a szennyet nem tűrheti zokszó nélkül :P

avatar
ferenczattila
Te meg egy fusztralt, bunko,idiota, segfej vagy,hogy ilyeneket irkalsz a sajat nemzetedrol .Egyszer magad korul nezz szet Te semmihazi mert a tapos szo jelenteset vagy ertelmet nem erted de azert batran sertegetsz vele egy egesz nemzetet. Azt viszont en ki merem jelenteni,hogy te egy genetikai selejt vagy ! Ja es ajanlom figyelmedben Parászka Borókat a manna.ro szenny uisagirojat szerintem nagyon jol egyeznetek >
avatar
Vak Ond
2012-05-31 21:22:38
Csak így tovább! Én is egy köcsög , tápos turista vagyok, de az írás kifejezetten találó. Nyilván nem azokra vonatkozik, akik a természeti szépségek, a kulturális értékek és a zemberek miatt mennek hozzátok látogatóba, hanem a felszínes, primitív rétegre, amely elég jelentős masszát képez itthon is. Nem kell szemérmesnek lenni, az esetleges aprópénzért a büszkeségeteket csorbulni hagyni. Nálunk csak azok fognak az íráson megsértődni, akikről szól. A pontosan körülírt konformista percemberekről, akik ténylegesen a primitívség körülírt fázisában vannak.
Azért engedtessék meg egy történelmi pontosítás a felmerült népszavazással kapcsolatban.
Nem tudom, mennyire árulok el titkot, ha ismertetem , hogy az állampolgársággal kapcsolatos játék, aminek Ti csak elszenvedő áldozatai voltatok csak egy politikai zsarolásos érdekharc volt diktátorunk részéről. Akkor is leszart Titeket és most is. Ti csak egy potenciális szavazógépként szerepeltek a rendszerében, amibe meghatározottan kevés zseton bed
avatar
Vak Ond
2012-05-31 21:12:16
Akkor is leszart Titeket és most is. Ti csak egy potenciális szavazógépként szerepeltek a rendszerében, amibe meghatározottan kevés zseton bedobásával konkrét eredményeket vár el. Amikor ez az eredmény bizonytalan volt, ha jól emlékszem 2001-ben, akkor megtagadott benneteket! Akkor ezt a kettős-állampolgársági kérdést sárba tiporta. Azt válaszolta konkrétan, hogy "Nem időszerű erről beszélni!". És ne legyen kétségetek, ha fordul a kocka, és a magyarországi demokratikus erők is mozgósítanak, hogy minél többen vegyétek fel az állampolgárságot, és menjetek szavazni a demokrácia és az európaiság megvédése érdekében, akkor akadályozni fogja megint a folyamatot. Nézzétek Szlovákiát, oda nem járkál serényen a léhűtőivel, mert nem érdemes, nem veszik fel az állampolgárságunkat, így azzal nem tud szavazatokat vásárolni. Benneteket is kilóra vesz meg érdekből, nem másért.
avatar
Vak Ond
2012-05-31 21:27:44
Láthatjátok, hogy az RMDSZ-t utálja, mert nem fekszik le neki és nem hajlandó eladni a lelkét (a sátánnak), ezért Tőkést nyomja, pénzeli, uszítás megy minden érdekeivel szembeni fellépő ügyében.
Viszatérve a szavazásra. Az nem rólatok szólt, és pont ezért a legtöbben vérző szívvel vagy nemmel szavaztak, vagy bojkottálták azt. Nem volt jó alternatíva. orbán a népszavazással demonstrálni akarta a támogatottságát, és abban bukott meg. Természetesen az ellenzéke is a bojkottra, vagy a "nem"-re törekedett az előbbi okok miatt. Ilyenkor persze előkerültek minden jogos és jogtalan érvek is az anyaország szociális hálójával kapcsolatban....
Minden "NEM" és bojkottált szavazat nevében itt és most kérek bocsánatot! És orbán nevében is, aki csak felhasznál benneteket!
Különben boldogabb életet kívánok nektek, mint a mai anyaországban és demokráciát, európaiságot! Soha se legyen részetek többé diktatúrába! Mi már visszazuhanunk. Ha nem segít a környezetünk , akkor hosszú időre.
avatar
Vak Ond
2012-06-01 02:05:34
re:
]rohadt büdös románok és .. megdögleni!!!
magyar az, MO. határain belül született!!!
csak szeretnétek MO tartozni elnyomottak, a büdös székely, SZÜLETETT magyarok rohadjunk és vesszünk éhen, a ti felemkedéstekhez MI halálos ítéletünk.

egy liberális két családos APA hozzászólása.
.....
Na abban biztosak lehettek, hogy ez a fószer nem liberális, csak őket akarja lejáratni.
Megpróbáltam a szavakat törölni, de úgy fröcsögött, hogy lehetetlen volt.A liberálisok elfogadóak, toleránsak, nem kapják fel a vizet, főleg, ha egy balfas hungaristát figuráznak ki. A liberális felfogással nem jön össze az a viselkedés, habitus, öltözködés ami le lett írva. A szövegen pedig csak az tud kiakadni és nem sírni, vagy röhögni, aki magára ismert.
A beíró csak egy provokátor, "ami" csak össze akarja ugrasztani az anyaországiakat veletek! (De leginkább gyűlöletet kelteni bennetek a Mo-i demokratikus oldallal szemben, hogy választásokkor a fasiszta diktatúrát támogassátok.(kurucinfos inkább!)
avatar
sz.
2012-06-01 14:09:51
köcsögözés helyett
Kedves Zoltán! Világos, hogy a bennünk gyülemlő komplexust meg frusztráltságot ki kell beszélni valamiképpen, hiszen nem kellemes dolog bozgorból románná válni Nagylakon túl, de ez az írás meglehetősen erőltetett és méltatlan. Valójában azokba rúgsz egyet, akik még egyáltalán ellátogatnak Székelyföldre, és ezáltal egy kevéske pénzt hoznak az ottani vendéglátóknak. Az ilyesfajta köcsögtáposok már nem nagyon mennek arrafelé, ezek az idők már nagyjából elmúltak, akik annyira elszántak, hogy 12 órás buszozást, autózást bevállaljanak, azok visszatérő vendégek, és/vagy olyanok, akiket valamilyen érzelmi szál köt szűkebb hazádhoz. Én már ezt a néhány éve divatos tápozást is fölösleges indulatátvitelnek tartom. És ha pl. szövegedet nézzük: amikor az ócska szeszt adják el szilvapálinkának nevezve, vajon ki a köcsög? A tápos, vagy az őt átverő eladó? Méltatlan ez az egész, kedves Zoltán, egy olyan bizánci környezetben, ahol egy egyszerű újratemetés is politikai haszonszerzés prédájává válik.
avatar
Almondo
2016-05-29 23:44:41
Irok ide,bar negy evvel ezelotti cikk,de most is aktualis az eszrevetelem!lehet senki nem olvassa el,de ha igen gondolkozzatok el kicsit!ezert regisztraltam aztan lepek is!en pesten elek(kocsog budapesti vagyok)egyszer sem voltam szekelyfoldon,sem a gerinctelen romania barmely magyar teruleten,de tervezem.nem akarom bo lere ereszteni!mindig magyarkent gondolok az ott kint elokre es mindig is buszke voltam erdelyre es a szekelyekre!mind magyarok vagyunk egy szemet mocsok hanyattatott tortenelmi idoszakba!a cel pedig,hogy egymas ellen forditsanak minket!nem csak veletek,itt ebben a megmaradt picsanyi orszagban is!nem kene hagyni!nincs bajom a zsidokkal egy reszukkel,de mikor egy ilyen cikkett egy ilyen embernek az oldalan olvasok,aki pajzskent lobogtatja ezt es teszi ki buszken a frusztralt lelket kompenzalva az eleg szomoru!biztos vannak olyan emberek koztunk,akik kilatogatnak oda,akirol a cikk irodott,de ha melyebben megnezzuk,lehet o is azert ilyen,mert sikeresen vegrehajtottak
avatar
Almondo
2016-05-29 23:46:05
Joreszt ezzel a neppel amit akartak!mindig is fostak tolunk es nem veletlenul szedtek ennyire aljasul szet,mint orszagosan mind lelkileg,szoval fogadjuk el es ne bantsuk egymast!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."