Itthon » Közélet

Drakulával is találkoznának az élményvonaton utazók

Nagypénteken másodszor érkezik városunkba a  Hargita Expressz nevet viselő nosztalgiavonat. Van, aki szerint Erdélyben még lovas kocsin közlekedünk.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

_I6R1T7fs2FI_TbXwlBhcLMI/AAAAAAAAHKg/2XftbbHVPcI/s640
_I6R1T7fs2FI_TbXwlBhcLMI/AAAAAAAAHKg/2XftbbHVPcI/s640
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2012. március 26., 10:28
0 hozzászólás. 

A tavalyi premiert követően immár második alkalommal szervez a húsvéti vonatos élményutazást a MÁV Nosztalgia Kft. partnerségben a székelyudvarhelyi Hotel Küküllővel. A Hargita Expressz névre keresztelt szerelvény április 6-án, Nagypénteken a budapesti Nyugati pályaudvarról indul 6 óra 43 perckor és a Szolnok – Békéscsaba – Segesvár útvonalon haladva körülbelül 18 óra előtt pár perccel fut be a székelyudvarhelyi végállomásra.

_I6R1T7fs2FI_TbXwyaCDhtI/AAAAAAAAHL0/2n4kK3wMmMc/s640

Fotók: Kakasy Botond/archív

Az április 6-9. között három éjszakát és négy napot magába foglaló élményutazás részleteiről Szigeti András, a MÁV Nosztalgia Kft. értékesítési vezetője és a nosztalgiavonat házigazdája és Somogyi Zoltán, a Juventus Rádió műsorvezetője számoltak be.


 

Újdonságokkal is előrukkolnak

Kedvcsinálóként a tavalyi programok mellett újdonságokkal is bővítették az egyébként opcionálisan választható kínálatot. Így például a szombaton nem csak Székelyudvarhelyen tehetnek városnéző sétát és Farkaslakára látogathatnak el a vendégek, de Zetelakára is, ahol a székely hagyományos húsvéti készülődésből, a kenyérsütés rituáléjának bemutatásától a tojásfestésig kapnak ízelítőt.

Lesz népviseleti bemutató, és akinek kedve tartja, még kürtőskalácsot is süthet. Vasárnap egy marosvásárhelyi látogatással bővítették a kínálatot: a városnézést követően a parajdi sóbánya borgalériájában lehet elkölteni a zenés-táncos mulatsággal fűszerezett vacsorát.


 

Kellemest a hasznossal

Cél: a vendég jól érezze magát és a szervezőknek megérje valamint a régióbeli vendéglátók is „jól lakjanak" – a húsvéti élményutazás mindhárom fél számára hasznos voltát László János vállalkozó foglalta össze. Kiemelte, az esemény a régió eseménye, céljuk, hogy a pünkösdi csíksomlyói búcsújáráshoz hasonlóan a húsvéti élményutazást is olyanná fejlesszék, hogy a régióbeli szálláshelyek mind beteljenek.

_I6R1T7fs2FI_TbXwogQvhaI/AAAAAAAAHK4/kGqS7b9tWiU/s640

Véleménye szerint a tavalyi bevezető év sikeres volt, de ahhoz, hogy valóban sikeres és jövedelmező legyen a magyarországi és a régióbeli vállalkozóknak is az esemény, fontos egy bizonyos vendégszámot elérni.

A MÁV Nosztalgia Kft. képviselője megerősítette: a szervezők már most készülnek a 2013-as élményutazás megszervezésére és már 15 különböző erdélyi utazási iroda jelezte, hogy szívesen bekapcsolódik a húsvéti programba.


 

Erdélynek nem csak múltja, jelene is van

Az élményvonaton az utasokat hasznos tanácsokkal és információkkal is ellátó házigazda, utaskísérő Somogyi Zoltán rádiós szerint az idegenforgalom fejlesztése szempontjából is fontos a húsvéti élményutazás, de rendkívül lényeges, hogy az idelátogatók az Erdéllyel kapcsolatos sztereotípiák helyett, a hagyományőrzés mellett a 21. századi Erdély életébe is bepillantást nyerjenek.


 

Van, aki Drakulával találkozna, mások a medvétől félnek

A Somogyi által emlegetett hamismítosz leépítésére Szigeti András szerint is szükség van. Ő elárulta: az utasok közül páran meglepő kérdésekkel is előálltak. Volt, aki arra volt kíváncsi, hogy lehet-e találkozni Drakulával, mások a szabadon kószáló medvéktől tartanak, míg egyesek abban a tévhitben élnek, hogy Erdélyben még lovas kocsin közlekednek az emberek.

_I6R1T7fs2FI_TbXws_gdyYI/AAAAAAAAHLU/UO0Tnzq6UvY/s640

Az „eltévedt" utasoknak szakképzett idegenvezetők segítenek a valós információk megszerzésében. A vonaton Somogyi Zoltán, Székelyföldön Miklós Zoltán múzeumigazgató, Török Tamás és Mihály István kalauzolják a vendégeket.


 

Hazaérkezik a Hargita Expressz

„A tavaly felavatott Hargita kocsi most már idézőjelesen hazaérkezik" – fogalmazott Szigeti, aki szerint örvendetes, hogy a tavalyi utasokból már többen is jelentkeztek az erdélyi élményutazásra. Az esemény időseknek és fiataloknak egyaránt szól, jól példázza ezt, hogy tavaly a legifjabb utas 2, a legidősebb 96 éves volt.

Idén már Kölnből és Hamburgból is jelentkeztek. Mint mondta, eddig 80-an vannak az utas listán, ez a szám megegyezik a tavaly ilyenkor jegyzettel. Aggodalomra nincs ok, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy sokan utolsó percig kivárnak, így nem hiú a remény, hogy az április elsejei határidőig a rendelkezésre álló további 120-150 helynek is lesz gazdája – nyilatkozott optimistán Szigeti.

A Hagyományőrző Húsvét Székelyföldön címmel meghirdetett élményutazás részletes programja, az árak és más, részletes információk megtalálhatók a www.mavnosztalgia.hu és a www.kukullo.ro honlapokon.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."