A romló város: a bosszúság-gödrök

Az embernek néha az az érzése, hogy a rossz utak soha nem tűnnek el Székelyudvarhelyről. Elég a Szabók utcájában vagy a Kuvarban szétnézni.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

Romló utcák
Romló utcák
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. április 24., 10:01
0 hozzászólás. 

Az Építők, illetve a Szabók utcája Székelyudvarhely mostohagyerekei, ami az aszfaltot illeti. Nemcsak ebből a szempontból rosszak, hanem a parkolás miatt is – itt valahogy úgy szokták meg az emberek, hogy teljesen természetes az, ha úgy parkolnak a járdára, hogy azt teljes szélességében elfoglalják.

A járda hagyján, de maga az úttest katasztrofális: gödör gödör hátán, főleg a Szabókban, s mindez úgy, hogy az egykori aszfaltréteg teljesen letöredezett a felületről, gyakorlatilag a betonalapon mennek az autók. Már ha ezt menésnek lehet nevezni, mert bizonyos szakaszokon még a kerékpárt is nagyon igénybe veszi.

itthon_kozelet/utcak0424

Az utca kanyarulatánál (itt lesz párhuzamos a vízlevezető árokkal), illetve kicsit lentebb még több a gödör, még sűrűbben vannak az autópróbáló lyukak. Errefelé ez egy kicsit természetesnek tűnik, a lakók hangját sajnos nem nagyon hallották meg, vagy csak egyszerűen az a gond, hogy az utca félreesik. Nincsen sem a város, sem a Bethlen-lakótelep központi részén – alig száz méter választja el a mezőtől, igazi periféria. Pedig itt is sokan laknak, hiszen szorosan egymás mellé épült tömbházak állnak itt is.

itthon_kozelet/utcak0424

A Kuvar utcát tavaly aszfaltoztatta le a polgármesteri hivatal, s nemcsak ezt – a többi, mellette levő utca (Csere, Domb, Imecs László) is aszfaltszőnyeget kapott s már nem néz úgy ki, mintha egy faluban járkálna az ember, nyáron porban, ősszel-tavasszal sárban. Ám bármennyire is hangsúlyozzák, hogy ezeket a felújított utcákat nem szabad feltörni, néha muszáj.

itthon_kozelet/utcak0424

Amikor a gázvállalat vagy a vízszolgáltató beavatkozást végez, ez az esetek nagy többségénél azzal jár, hogy feltörik, felássák az új utat. Talán nem is ezzel lenne baj, hanem inkább azzal, hogy a helyreállítás valahogy soha nem tud úgy sikerülni, hogy az ember elhiggye: visszaállították a régit. Mindig kialakul egy mélyedés, egy egyenetlenség az aszfaltburkolaton, mint ahogy azt több helyen meg is mutattuk.

A felújított új részeken is vannak már gondok, a járdák aszfaltja megrepedezett, töredezett. Nem beszélve arról, hogy a Kuvar utca alsó része nem kapott aszfaltot, s az egyik legforgalmasabb részen katasztrofális képet mutat. Kavics, aszfalttöredék, pocsolya, gödör, minden van itt – az erre járó autók vezetőjének ajánlott a lassítás, az óvatosság, ha nem akarnak egyet „koppani" a Kuvarban.

itthon_kozelet/utcak0424

A polgármesteri hivatalban érdeklődve megtudtuk, hogy az újonnan elkészített, felújított utcák (pl. Rózsa, Kuvar, stb) kisebb-nagyobb hibáit a munkát elvégző cégeknek kötelességü kijavítani. Bálint Attila sajtószóvivő portálunknak elmondta, hogy amennyiben van ilyen, ezt természetesen elvégzik a cégek, csak az időjárás legyen megfelelő.

A gödrös, aszfaltozatlan, javításra szoruló utcák újraaszfaltozásával kapcsolatban elmondta, hogy a tavasz és a nyár folyamán mindenképpen lesznek ilyen munkálatok is, de az még egyelőre nincs eldöntve, hogy melyik utcák élveznek prioritást és, hogy milyen sorendben, illetve hány utcát aszfaltoznak újra.

Egyelőre a gödrök maradnak, a jó idő is várat magára. A romló város gödrei mélyülnek, bosszúságot okozva mindenkinek, aki áthajt rajtuk.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."