A köcsög udvarhelyi egyetemista egy napja

Többet van Udvarhelyen, mint Kolozsváron – mégis az utóbbival kérkedik. Egyetemista, nem is akármilyen. Nagy ember lesz belőle.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

A köcsög udvarhelyi egyetemista egy napja
A köcsög udvarhelyi egyetemista egy napja
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. május 10., 12:53
6 hozzászólás. 

A középiskolát is nagyon nehezen végezte el, a kegyelem taknyán átcsúszva érettségizett, s felvételiznie nem, csak iratkoznia kellett. Aztán októbertől „felkerült" Kohoólozsvárra (ahogy ott mondják), beköltözött egy számozott bentlakásba, ki se pakolt, rohant kocsmázni. És milyen az ember... Az első kolozsvári néhány nap után hazajön és automatikusan Ursus sört rendel a Gében – nem mintha az Ursus-szal baj lenne, csak addig évekig csíkit vagy Hargitát ivott úgy, hogy az üveg száját teljesen betette a szájába.

Egyetemista

Aztán beindult az egyetem és a jövés-menés. Azt kapásból nem tudja megmondani, hogy az egyetemnek egyik másik terme ("lókációja") hol van, de hogy melyik kocsmában legolcsóbb a sör, azt egyből vágja.

A délutáni pesti busszal felmegy Kolozsvárra, de egyszer kocsmába siet. Egy sörre, de kilenc lesz belőle – habár a tandíjjal még mindig el van maradva, nem is kevéssel, de a sör fontosabb. Aznap nem jut el a bentlakásba, egyik havernak a haverjánál alszik, a konyhaasztalnál még elszopogatnak egy flakonos sört otthoni szilvapálinkával.

Reggel természetesen elalszik,

nem jut el kurzusra, helyette borzas fejjel kocsma, kávé, cigi, közben lefénymásoltat egy olyan kurzust (még van otthonról hozott pénze), amin eddig még egyszer sem volt. Délre bevánszorog a suliba, átvillan az agyán, hogy ballagás után levesz egy csempét a folyosóról, mert az az ő tandíjából (is) feszül, belépótolt. Tizenkettőtől beül szemináriumra, de minden kínai neki, frusztrálódik a teremben, utána vissza a kocsmába.

A majdani vizsgán a tanárt nem ismeri meg. Bekönyörgi magát valahogy "procseszverbál" nélkül, meghúzzák, bánatát kocsmában önti ki,

"soviniszták a tanárok"

– telózik haza megkeseredett, de rá nagyon büszke szüleinek. Lassan a gatyájuk is rámegy az egyetemre, de muszáj csinálni, kétszer esznek egy nap. Az öt éves egyetemet kb. hét év alatt végzi el, de az államvizsga még akkor is várat magára legalább két évet. Vizsga után megkeresi a tanárt, "kontesztál", ha bejön, akkor milyen bunkó és gyenge a tanár, ha pedig nem, akkor "a rendszer áldozata vajok, bazeg".

Suli után kiballag az intribe (végre), kotorászik a hűtőben, megeszi a másét, úgysem veszik észre Dănuț meg a többiek – különben is, Dănuț amúgy kapja be, mert: 1. Dinamo-szurkoló, utálja a CéeFfeRr-t, 2. ő is lopja a kaját, 3. mindig a tusolóban veri, 4. lóg 14 lejjel a sörfesztivál óta. Az a kurva pénz...

Pár éve még írott cd-kkel seftelt,

de most az ukrán csempészcigi a menő. Úgy tervezi, hogy az esti vonattal haza is megy, "ejiszenn" jobb otthon a Mokkába' – kiballag a káemmdéessz-irodába, ott kerül ingyenkávé és – internet, stoppoljonlájn, senki nem megy ma haza, bazmeg, marad a vonat. Vissza a kocsmába, de az egy sörből megint több lesz, lekési a délutáni vonatot, marad az éjszakai, Segesváron ébred. Egyébként vonattal nem jár sokat, s főleg csak olyankor, amikor haverokkal jönnek, néhány palack keserű sörrel, eltelik valahogy.

Egyetemista

Kohoólozsvár, te kincses..! Matyi-szobor, matyifasza, Hányinger utca, Studház, Klinicsilor, Monostor, Csipáriu, Szóra előtt. Buli itt, buli ott, tökmindegy, hogy most elektró a klubban vagy magyar nosztalgia a Bulgában. No meg csajok, akiknek be lehet szólni pisilés után. Ez az élet, ami "bé van jőve".

Ott is maradna (minek?), nem is (ide is minek?), végül mégis hazakerül Udvarhelyre.

Meló egyelőre nincs, csak sok duma, hogy így lesz, meg hogy úgy lesz, lóg a szülei nyakán. Meg a Facebook-on. Okoskodik, megoszt, kommenttel, néha trollkodik. Itthon van, de vágyik vissza: hétvégén házibuli lesz a Mărăști-i „kártierben", ott lehet osztani a világ dolgait, hogy alapjáraton mindenki egy köcsög, "nem menyek haza Udvarhejjre, bazeg!", s hogy ez az egész élet egy nagy bullshit úgy, ahogy van.

A jövőnk záloga. Néhány év múlva valószínűleg minimum önkormányzati képviselő lesz. Székelyudvarhelyen.



6 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
freelancer
2012-05-10 17:32:43
Nagyszerű cikk !
10.50, ahogy mi annak idején diákosan mondtuk ! Amúgy sajnos, nem csak a Kolozsvárra járóra érvényes mindez, egyre több, részeg, kóválygó fiatalt látni a városban, az oktatási intézmények inkább csak "party"-megbeszélő helyek, a tanulást, TUDÁST messze felülbírálja a DIPLOMA. Ez legelsősorban a SZÜLŐK hibája, de természetesen, a diáké is.

Nagyszerű, több ilyen rávilágításra volna szükség ahhoz, hogy az érettségiken és államvizsgákon, egyáltalán bármiféle vizsgán ne pénzzel vagy - a cikk írási stílusát követve - MILALUDUMNYEZÓ -val menjen át a diák.
Az itteni diák, mert a nem itteni, nem innen származó, nem erősen érdekel.
:!:
avatar
persze
2012-05-11 08:32:56
...hej azok az evek...nagyon jo a cikk. Gatula Zolinak!!!
avatar
kicsinyisztor
2012-06-08 00:12:10
Kedves cikk írónk és előttem szólók,

Nagyon szép cikk csak az a baj vele hogy nagyon általánosítasz. Vannak ilyenek ez tény, de egy kicsit elmentél egyfelé ezzel a cikkel. Úgy érződik mintha irigykednél az mai egyetemistákra :)) nem tudsz önfeledten berúgni? Vagy kívánod a segesvári ébredést?

U.i.: Jobb lenne ha építő jellegű cikkeket írnál és reális dolgokról.
avatar
halfordkw
2012-06-09 09:33:24
menymá
Akinek nem inge, ne vegye magára. Persze, hogy nem minden egyetemista ilyen, de pont elég fut ebből a kategóriából. Akik lejáratják a felsőoktatást, elfecsérelnek éveket az életükből, kizsigerelik a legtöbbször jobb sorsa érdemes szüleiket, nem tanulnak meg szinte semmit, nemhogy a felsőoktatás, de még a középiskola alatt sem... és azután még nekik áll feljebb.
A stilus meg nagyon jó, mindig szétröhögöm magam ezeken (lehet nem fogom, mikor rólam fog szólni, de eddig azt nem találtam meg)
avatar
kicsinyisztor
2012-06-10 00:05:00
Van az a mondás hogy ,,annyira hülye amennyire hagyják neki,,. Ha a kedves szülei engedik akkor nem a kölyökkel van a baj. persze hogy csinálja mert ezt látja otthon hogy apu minden nap szétcsúszván jön haza, és ha ez nem tetszik anyunak akkor kap egy pofont, persze hogy a gyermek is alkoholista lesz :))
avatar
kanal
2012-07-07 21:13:58
ezert jon a sok paraszt kolozsvarra, ''egyetemre'', hogy hozza es terjessze a proletar kulturat, ami semmivel se jobb, mint a moldvai csobane... sajnos mar az egyetemi professzorok kozott is alkotnak egy reteget.
ma mar nincs olyan kocsma, amelyben a szomszed asztaltol nem arrol hallanal torteneteket, h ki milyen szeszes italt fogyasztott a tegnap es melyik utcat disziti a hanyasa, vagy melyik kurzust/vizsgat hagytak ki v milyen kocsogok a romanok meg a kolozsvariak. fo tema a csovesseg. elobb-utobb minden kocsma egyetemista cimket kap majd kopkodove valik az igenytelensegtol.
az alberletekrol inkabb ne is beszeljunk, azokat ugy lelakjak, mint roma testvereink a szocialis lakasokat.

szoval az egesz egyetemistaskodas helyett inkabb kapalni kene, hogy a parasztsagnak a jo oldala keruljon az asztalra.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."