Országos » Gazdaság

A multiknak tejeltünk

A külföldi tőkéjű cégek keresnek a legjobban Romániában, a leggazdagabb hazaiak között viszont magyar érdekeltségű is van.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
penzpenzpenz

Kifizeti neked az állam a kamatot

Nem csak fiataloknak lesz elérhető az új kedvezményes...
buszallomas

Ha csütörtökön buszozol az országban, erre figyelj!

Tüntetéssel fenyegetőznek a fuvarozók, ha nem kapják...
ANAF

Adókedvezménnyel kecsegtet az ANAF

Karácsonyra és Húsvétra is marad pénzük azoknak,...

A Renault tulajdonában lévő Dacia produkálta a legnagyobb bevételt
A Renault tulajdonában lévő Dacia produkálta a legnagyobb bevételt
szerkesztoÍRTA: UH.RO/MASZOL
2016. június 13., 16:27
0 hozzászólás. 

A harmadik legnagyobb belföldi kézben levő vállalatnak erdélyi magyar vállalkozó, a nagyváradi Teszári Zoltán a főrészvényese – derül ki a Maszol portál által összegzett adatokból.

Sok kocsi mellé sok benzin kellett

A pénzügyminisztérium adatai szerint még mindig a külföldi tőke uralja a román gazdaságot, és a hazai kézben levő legnagyobb cégek is eltörpülnek a multinacionális vállalatok mellett. A különbség jelentős, hiszen míg a tíz legnagyobb külföldi tulajdonban levő vállalat tavalyi forgalma 22 milliárd euró volt, addig a belföldi tőkéjű tíz legnagyobb vállalkozás összesített forgalma az 5 milliárd eurót sem érte el.

Az ország első számú cége az Automobile Dacia, a Renault tulajdonában levő részvénytársaság tavalyi árbevétele 4,3 milliárd euró volt. A dobogóra az osztrák OMV Petrom Marketing (3,3 milliárd euró) és az OMV Petrom (3,08 milliárd euró) fért még fel.

Az első tízbe még a kazah tulajdonú Rompetrol Rafinare (2,2 milliárd euró), a Rompetrol Downstream (1,8 milliárd euró) és az orosz Lukoil Románia (1,2 milliárd euró), a Kaufland (2 milliárd euró), a British American Tobacco Trading (1,6 milliárd euró), a Carrefour (1,1 milliárd euró) és az E.ON Energie (1,09 milliárd euró) jutott be.

Barkácsáruház és távközlés a csúcson

A hazai tulajdonú legnagyobb vállalat a barkácsáruházakat működtető Dedeman, amelynek 2015-ös forgalma 982 millió euró volt. 720 millió eurós forgalommal ezt követi az üzemanyagokban utazó Tinmar Ind, majd a nagyváradi Teszári Zoltán cége, az RCS&RDS következik, 608 millióval.

A legnagyobbak között ott van még az elektrotechnikai, elektronikai és IT-termékeket forgalmazó Altex, az üzemanyag-forgalmazó Oscar Downstream, a Farmexim és a Fildas Trading gyógyszeripari cégek, az építőanyagokkal kereskedő Arabesque, a mezőgazdasággal foglalkozó Brisegroup és a Țiriac Auto.

Noha egyelőre mintegy 100 millióval van lemaradva a multik tizedik helyezettjétől, idén a Dedeman az elemzők szerint beléphet az eurómilliárdosok közé. A két toplistán szereplő cégek árbevételeinek tavalyi alakulása azt vetíti előre, hogy a hazaiak, ha lassan is, de közelítenek a multikhoz – írja a Maszol.

Az elemzők szerint a román gazdaság egyik gyenge pontja, hogy kevés hazai tőkéjű vállalkozás terjeszkedne külföldön. Tavaly az idehaza bejegyzett vállalkozások együttes forgalma mintegy 250 milliárd euró volt, aminek 48 százalékát a belföldi tőke termelte meg.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."