Országos » Gazdaság

A lakosság verte adósságba Romániát, nem a bankok

A jegybank kormányzójának nem ez az első moralizáló-leckéztető nyilatkozata az utóbbi időszakban.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
penzpenzpenz

Kifizeti neked az állam a kamatot

Nem csak fiataloknak lesz elérhető az új kedvezményes...
buszallomas

Ha csütörtökön buszozol az országban, erre figyelj!

Tüntetéssel fenyegetőznek a fuvarozók, ha nem kapják...
ANAF

Adókedvezménnyel kecsegtet az ANAF

Karácsonyra és Húsvétra is marad pénzük azoknak,...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2010. november 25., 12:05
0 hozzászólás. 


A lakosság verte adósságba Romániát, nem a kereskedelmi bankok, amelyek külföldi forrásokat mozgósítottak, hogy ki tudják szolgálni a finanszírozási igényt, jelentette ki Mugur Isărescu, a Román Nemzeti Bank kormányzója - írja a manna.ro.

"3,7 millió adós nem rendelkezik garanciával a fogyasztási hitelére. A válaszom egyértelmű: az eladósodás döntése demokratikus volt (...). Pusztán 2007 és 2009 között egymillió új autót vásároltak 17 milliárd euró értékben, és ezt figyelembe kell vennünk, ha azt kérdezzük, ki verte adósságba Romániát. A bankok közvetítettek, mondhatni csábítottak (...), de nem ők vettek fel kölcsönt, hogy eladósítsák Romániát, hanem maguk a románok vették fel a hiteleket" - mondta Isărescu a FinMedia szervezte Bankfórum konferencián.

A jegybanki kormányzó szerint a bankok által külföldről becsatornázott 22 milliárd euró nagyrészét hitelezésre fordították. "Ha durván akarnék fogalmazni, akkor a szinte 90 milliárdos küladósságból csak 22 milliárdot lehetne a kereskedelmi bankok nyakába varrni" - jegyezte meg a kormányzó.

Isărescu elmondta, a cégek és a lakosság tartozása 310 milliárd lejre rúg, ennek kétharmadát hazai bankok biztosították, 9 százalékát nem banki pénzintézetek, 24 százalékát pedig külföldi hitelezők. Az utóbbi években 4,5 millió személy vett fel hitelt, azaz az aktív lakosság fele.

Az október 31-én 89 milliárd eurós küladósságból 17,6 milliárd rövid lejáratú kölcsön, a többi közép- és hosszú távú. Mintegy 40 milliárd eurót tesz ki a reálgazdaság által felvett hitel, ennek hetven százalékát a nem termelő szektorok vették fel, vázolta a statisztikákat Isărescu.

A küladósságból 18,5 milliárd számít állami adósságnak, amelyből 1,2 milliárd rövid, 17,3 milliárd euró pedig középtávon jár le. Ebbe beleszámították az IMF-kölcsönből a jegybankhoz került 9 milliárd eurót is. Isărescu úgy véli, Románia küladóssága kezelhető, a valutatartalék akár bőnek is mondható, ha nem vesszük figyelembe azt a szerepét, hogy biztosítsa Románia hitelességét a külföld szemében.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."