A PSD a jegybank kormányzóhelyettését javasolja miniszterelnöknek

Liviu Voineát, a jegybank kormányzóhelyettesét javasolják miniszterelnöknek a szociáldemokraták.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

LiviuVoinea
Liviu Voinea
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. november 10., 07:09
0 hozzászólás. 

Johannis hétfőn újabb egyeztetéseket kezdett a parlamenti pártokkal az új kormány megalakítása érdekében, azt követően, hogy a múlt heti első konzultációsorozat alkalmával egyik párt sem nevezett meg kormányfőjelöltet.

Liviu Dragnea pártelnök, miután a PSD küldöttsége találkozott Klaus Johannis államfővel közölte, az államfő egy szakértői kormány kinevezésére hajlik, és a pártokkal való egyeztetések második fordulója után, kedden meg is nevezi, kit bíz meg kormányalakítással. A pártelnök úgy vélte: Voinea mind a szakértelem, mind a feddhetetlenség szempontjából megfelelő jelölt a miniszterelnöki posztra.

A 37 éves közgazdász végzettségű Liviu Voinea a Hotnews.ro portál szerint a progresszív adózás híve és egyik szerzője volt a 2012-es választásokon győztes Szociálliberális Szövetség (USL) kormányprogramjának. A pénzügyi szakember a szerdán lemondott Victor Ponta miniszterelnök második kormányában néhány hónapig költségvetéssel megbízott tárca nélküli miniszter volt.

Hétfő este az államfő a jobbközép ellenzék fő erejét képező Nemzeti Liberális Párt (PNL) küldöttségével is egyeztetett. Távozáskor Alina Gorghiu, a párt társelnöke megerősítette, hogy Johannis technokrata kormányfőt és technokrata minisztereket akar, és ebben a PNL támogatja őt. Hozzáfűzte: a PNL továbbra is az előrehozott választásokat tartja a legtisztességesebb válasznak a politikusok legitimitását megkérdőjelező társadalmi elégedetlenségre, de a választások előrehozásához nem sikerült megszereznie a többi párt támogatását.

A PNL szerint - amelynek éléről tavaly államfővé választották Johannist - egy szakértői kormány kinevezése önmagában nem old meg semmit, ha a közigazgatás második, harmadik vonalában tisztségben maradnak a politikai alapon kinevezett vezetők. Gorghiu úgy vélte: ha nem sikerül "lecsatolni a politikát a közigazgatásról", valójában a PSD fog tovább kormányozni, és esély sincs arra, hogy bekövetkezzenek a tüntetők által követelt gyökeres változások a közéletben.

A kormányalakítás érdekében meghirdetett egyeztetések kedden a kisebb pártokkal és nemzeti kisebbségek képviselőivel folytatódnak az elnöki hivatalban.

mti0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."