Országos » Gazdaság

Indokolatlanul emelkedtek az üzemanyagárak

Az olajvállalatok "indokolatlanul" növelték az üzemanyagok árát 2010 folyamán - állapította meg egy román kormányzati jelentés, amely Emil Boc miniszterelnök asztalára került.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
penzpenzpenz

Kifizeti neked az állam a kamatot

Nem csak fiataloknak lesz elérhető az új kedvezményes...
buszallomas

Ha csütörtökön buszozol az országban, erre figyelj!

Tüntetéssel fenyegetőznek a fuvarozók, ha nem kapják...
ANAF

Adókedvezménnyel kecsegtet az ANAF

Karácsonyra és Húsvétra is marad pénzük azoknak,...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. január 28., 08:32
1 hozzászólás. 


A dokumentum - amelyet a Mediafax hírügynökség idéz - megállapítja, hogy az üzemanyagárak emelkedésének mértékét sem a kőolaj nemzetközi ára, sem a valutaárfolyam, sem a román állam által kiszabott illetékek nem tették szükségessé – tájékoztat a manna.ro. A jelentés szerint valamennyi vállalat jelentős veszteségről számolt be tavalyi pénzügyi beszámolóiban, csakhogy a kormányzati jelentés készítői szerint nyereségnek kellett volna képződnie.

A jelentés rámutat, hogy az olajvállalatok kiadásai - vagyis a termelési és forgalmazási költségeik - az előző évhez képest csaknem változatlanok maradtak, leszámítva az általuk befizetendő áfát és a jövedéki adót, ezek ugyanis növekedtek. Az árak emelésének mértéke azonban meghaladta ezen adók növekedését. Ilyen körülmények között az olajvállalatoknak jóval magasabb nyereségre kellett volna szert tenniük, így több társasági adót kellett volna befizetniük az államkasszába - állapítja meg a jelentés.

A jelentés arra is kitér, hogy 2010 folyamán az olajvállalatok többször növelték az üzemanyag árát, de ezek az emelkedések mindig egyszerre történtek, ráadásul szinte valamennyi olajvállalat egyformán drágított.

A dokumentum felhívja a figyelmet több ellentmondásra. Utal arra, hogy az olaj nemzetközi ára 2009-ben megkétszereződött, de abban az esztendőben Romániában csak 0,50 lejjel nőtt a benzinár. Tavaly a töltőállomásoknál a benzin literenkénti ára 1 lejjel drágult annak ellenére, hogy a nemzetközi olajár 2010-ben jóval kisebb mértékben emelkedett, mint tavalyelőtt.

Romániában tavaly az európai átlagon felül, 24,4 százalékkal, illetve 27,4 százalékkal drágult a benzin és a gázolaj, ami a gépkocsivezetők elégedetlenségét váltotta ki. Ennek hatására januárban több napos benzinbojkottot hirdettek a fogyasztók, a megmozdulásnak azonban korlátozott sikere volt. Több nagyvárosban is két-három tucatnyi ember többször összegyűlt, nagyon kevés üzemanyagot tankoltak, és rengeteg apró fémpénzzel fizettek, hogy minél hosszabb ideig bénítsák meg egy-egy töltőállomás működését.

Emil Boc miniszterelnök korábban felszólította a román versenytanácsot, ellenőrizze a romániai üzemanyagpiacot, emellett az országos adó- és pénzügyi hatóságtól elemzést kért az olajvállalatok nyereségének alakulásáról.

A román üzemanyagpiacon a legjelentősebb vállalatnak számít a Petrom, a Rompetrol, a Lukoil, a Mol és az OMV.


1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
madis
2011-01-28 20:35:14
Hát ez fasza!! Bár tudja a kormány hogy a drágítás nem volt kóser, mégsem tesz semmi ellenlépést(tudom is én,drágítás korlátozás meghatározott ideig,árleszállítás v. t@k@m tudja bármi büntető intézkedést ami egyúttal az állampolgárnak is hasznos)Arról nem is beszélve, hogy az államkasszát is megröviditették.Ne fizessd ki az áramszolgáltatást, lekapcsolnak, ne fizess adót, legközelebb majd a kamatot is fizetheted és még sorolhatnám....

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."