Gazdaság » Gazda

Egy Igazi Sajt született

Hogyan készül? Miért finom? És egyáltalán, ki az, aki ezt készíti? Demeter Adolf sajtmester szinte minden titokba beavat.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotók: Dávid Anna Júlia

Nem azért fogtunk össze, hogy elvegetáljunk

A Keresztúri szövetkezet sikere az összefogáson áll...
Deák Dénes fotó: Dávid Anna Júlia

Reggel úgyis kezdem elölről

Deák Dénes házában a lábtörlőn is bocik mosolyognak,...
vasseva4

Sok paradicsom odalett, de még így is van, mit venni a piacon

A tavaszi szárazság és a nyári esőzések megviselték...

fotók: Egyed Ufó Zoltán
fotók: Egyed Ufó Zoltán
szerkesztoÍRTA: SZÁSZ ATTILA (X)
2017. július 03., 17:54
0 hozzászólás. 

460x276-hirdetes

A csíkszépvízi tejszövetkezet folyamatosan új és változatos termékekkel rukkol elő: a korábban megismert fűszeres sajtok mellé most a világ méltán legnépszerűbb sajttípusát, a Goudát is elhozták.

Mesélnél nekünk arról, hogyan lett belőled sajtmester?

Volt egy pályázati lehetőség itt, Csíkszépvízen, a Csengő tejszövetkezetnél, és úgy gondoltam, hogy érdemes lenne belevágni mert a tejtermékeket is szeretem, és így itthon is tudok dolgozni. A pályázatot szerencsésen megnyertem, így ezután fél év külföldi élet következett.

DSC09447

A hat hónap alatt Magyarországon hat különböző sajtmesternél tanultam, többek között Kiss Ferencnél vagy éppen Etyeken Hegedűs Imrénél, majd a tanulmányi félév lejárta után egyből el is kezdtem itt dolgozni.

Mi volt az első tevékenységed, feladatod itt Csíkszépvízen?

Mint minden kezdőre, így először rám is az apróbb feladatokat bízták: sajtcsomagolás, -forgatás és hasonlók.

Aztán apránként elkezdtem megszokni az üzemi feldolgozást, hiszen a tanulás alatt legfeljebb napi 1000-1200 liter tejet dolgoztunk fel – ezzel szemben itt nem csak a mennyiség, de ezzel együtt a felelősség is nagyobb, hiszen például ma is hatezer liter tejjel dolgoztunk.

Volt itt elődöd, akitől tanulhattál?

Igen, Ferencz Szilárd, aki a cég indulása óta itt van, és ő már közel harminc éve dolgozik a szakmában. Mondhatni, hogy bár a féléves tanfolyamon el lehetett sajátítani az alapokat, a tapasztalatokat javarészt itt szereztem.

DSC09458

A magyarországi üzemekben 4-5 óra alatt végeztünk a gyártással, itt azért a napi 8 óra munka megvan.

Miből áll egy sajtmester munkája? Hogy telik egy napod?

Ez egy hosszú folyamat, aminek az első fázisa a friss tej pasztőrözése, majd jön a tejkultúrákkal való kezelés.

Utána következik a szárítás, hogy a megfelelő savasságot elérje, majd az oltás, a vágás, az utómelegítés, a szárítás, az előpréselés és a préselés, minden fázis a maga megszabott időtartamával, és ez természetesen minden sajt esetében egy picit más.

DSC09744

A legújabb, Egy Igazi Sajt néven boltba kerülő, Gouda típusú sajtunk például teljesen eltér a többitől, hiszen sokkal tovább kell szárítani. Az elkészítéséhez felhasznált tejnek alacsonyabb a zsírtartalma, mint például a Csengő sajt esetén, de mégis lágyabb lesz, hiszen kérgesítjük, így nem tud kiszáradni a belseje.

Az is a te feladatod, hogy új ötleteket hozz, új sajtokat vezess be?

Igen, volt például próbálkozásunk Camembert típusú sajttal is, aztán jöttek a fűszeres sajtok, amik mondhatom, hogy beváltak, keresik őket. Van egy gyúrt, füstölt, Parenyicánk is, és most érkezik a Gouda.

DSC09598

Folyamatosan gondolkodunk és kísérletezgetünk, egy magyarországi ismerősöm szerint például kiváló a termékskálánk, csak egy lágy sajt hiányzik róla – most ezt kell kitalálnunk, hogy legyen egy friss sajtunk is.

A Gouda, a világ legnépszerűbb sajtja, miben tér el a többitől?

Más a tésztája, hiszen nagyobb lyukak vannak benne, ízvilága édeskés, a színe pedig sárgás. Minimum 100 napig érleljük, és nem vákuumfóliában, hanem szabadon, így jobban tud szellőzni.

DSC09664

A legidősebb Goudánk lassan 200 napos, de ez egyáltalán nem probléma, hiszen csak jobb lesz – hosszas érlelés után sem lesz csípős.

Próbáltuk már rántott sajtként és szendvicsbe is, mindig bejött, de mi kimondottan szeretjük sör mellé – egészen hihetetlen milyen jól talál az édeskés íz a keserűvel.

DSC09701

Mindenképpen prémium sajt, és ezért is nevezhetjük Igazi Sajtnak, hiszen a Csengő szövetkezetnek minden bizonnyal ez az eddigi legjobb sajtja.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."