Itthon » Gazdaság

Nem fenékig tejfel az ügynökélet

Kertészmérnöknek tanult, de könnyen belerázódott a szakmába. Gyerekkori bizniszét, a focistás matricákat tejtermékekre cserélte.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
inku23

Felnőtteknek belépni tilos!

A konyha minimál, a terasz olaszos, a lift pedig román....
DSC 3550 a

Minden, amit a sertéspestisről tudni kell

Hogyan terjed, mik a tünetei, miért veszélyes és mit...
Villany2

Nem lesz villany egy udvarhelyszéki településen

A villanyt csütörtökön reggel veszik el. Kattints és...

dezsicsaba01
Dézsi Csaba, fotó: Egyed Ufó Zoltán
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2018. június 12., 17:12
0 hozzászólás. 

Dézsi Csaba korán kel, reggel nyolckor kezdődik a munkaprogramja a Keresztúri ügynökeként. A gyár irodájában kezdi meg napját a papírmunkával, ellenőrzi, milyen kintlévőségeik vannak, van-e ezek között valamiből sok, vagy lejárt termék, amit be kell gyűjteni. Ha igen, akkor szól az aktuális zóna ügynökének, hogy tegye meg.

Rangidősként Csaba a többi ügynök felügyelőjeként is tevékenykedik, amellett, hogy neki is megvannak a saját területei, Vásárhelyre jár, és Udvarhelyen a nagyobb üzletek tartoznak hozzá. A hét öt napjából négyet tölt úton, egyet pedig az irodában, amikor a számokkal van elfoglalva, adatokat elemez.

Szabadidejében tanfolyamokra jár, és a könyveket bújja, hogy folyamatosan fejlessze magát.

Mi egy udvarhelyi munkanapjára kísérjük el.

Néhány nagyobb egységben külön ember foglalkozik azzal, hogy Csaba érkezéséig összeállítsa, miből mennyire van szükség a következő szállításnál. Ez megkönnyíti ügynökünk dolgát, a legtöbb helyen mégis ő az, akinek össze kell számolnia, miből mennyi fogyott, mennyit érdemes hozniuk.

dezsicsaba03

A számokat az autóba visszapattanva egy Excel táblázatba vezeti be, sőt a többi ügynök által bediktált rendeléseket is. Ezek mind hozzá futnak be, és ez sem véletlen, hiszen hogy minél kevesebb terméket kelljen visszahívniuk, Csaba elég komoly piackutatást végez minden nap. Tudnia kell, melyik körzetben mennyi fogy egy bizonyos termékből adott időszakban. A tejfogyasztás mértéke évszakfüggő is, a nyári melegben például látványosan megcsappan.

Az ügynöknek azt is tudnia kell, hogy mikori termék van az üzletek polcain, a szavatossági időket is komolyan kell vennie, elég ritkán tesznek be a kosárba a vásárlók olyan tejet, ami két nap múlva lejár.

Hogy minden gördülékenyen menjen, folyamatosan beszélget az eladókkal arról, milyen változások vannak, mi megy, mi nem annyira, mik a problémák.

Mindegyik üzletet ismeri, hatalmas felelősség az övé, ugyanis a visszahívott, elromlott termék kárba vész, a megsemmisítőben végzi.

dezsicsaba06

Az üzleteinek végigjárása után szúrópróbaszerűen leellenőrzi a kollégák polcait, megnézi, szépen elrendezték-e azokat, látványos helyen van-e az áru. A polcrendezés miatt is fontos, hogy jó legyen a kapcsolat az eladókkal, ebben ők is hatalmas segítségére lehetnek a cégnek.

A jó viszony kulcskérdés

Dézsi szerint a viszony a kulcsa mindennek, hiszen nagyon sokat tudnak egymáson segíteni az eladókkal. „Mindig türelmesnek kell lenni az emberekkel, nehéz, mindenki másfajta, mindenkinek vannak rossz napjai, elég nagy figyelmet kell arra fordítani, hogy jó viszonyt ápolj az emberekkel, nem mindig csak az áruról van szó" – mesél a szakma legnagyobb kihívásáról. Ő az ügyfelei nagy részével baráti kapcsolatban áll, az egyik üzletvezető például a gyerekeiről mesél neki.

dezsicsaba04

Nem csak az üzletvezetőkkel, a többi környéken dolgozó ügynökkel is jó kapcsolatot ápol.

Mindig vannak problémás kliensek is, és jó, ha az ember meg tud kérdezni egy tíz éve ügynökként dolgozó kollégát, hogy mit tanácsol, hogyan kell beszélni velük, kifizetnek-e időben stb. Egy világmárka ügynökének ajánlása zöldfülűként sokszor segítette, hogy egyáltalán szóba álljanak vele.

A polcellenőrzés és a kifizetések elintézése előtt összesíti a rendeléseket, majd leadja a drótot a cégnek, hogy mihamarabb összeállíthassák a termékeket, amellyel korán reggel indulhatnak a kiszállító autók.

Folyton ezen pörög az agyam

Problémákkal is találkozik Csaba. Előfordul, hogy kiszakad egy csomagolás, megpenészedik egy termék, esetleg nem érkezik meg a rendelés, ilyenkor hősként oldja meg a bajt, jegyzőkönyvet ír, a terméket elküldi a laborba, telefonál, telefonál, telefonál.

dezsicsaba02

Sokszor olyan papírmunkákat is elvégez, ami nem az ő dolga, de nem bánja, mert „minél többet tudsz az ügyfeleidről, a termékeidről, a cégedről, a piacról, annál könnyebb lesz neked" és könnyebben eleget tehet annak a feladatának is, hogy új ügyfeleket szerezzen a cégnek.

A konkurensekkel sokat foglalkozik, a barátnője is meg-megjegyzi, amikor elidőz a multinacionális boltok tejtermékes részlegein egy-egy tejföl árát, szavatossági idejét böngészve. Szakmai ártalomnak nevezi.

Új ügyfelekért most a román vidéken tevékenykedik, a magyarlakta területen elég nagy lefedettséggel rendelkezik már a Keresztúri.

„Ez nem egy olyan meló, amit 8-tól 4-ig befejezel, van, hogy este hívnak, hogy ezt el kellene intéznem, van, hogy hajnalban, hogy ez történt az éjszaka folyamán" – magyarázza.

dezsicsaba05

A megoldandó feladatok teszik változatossá az ügynöki munkát, és ez számára nagyon fontos, „folyton pörög az agyam". Az sem mellékes számára, hogy saját maga osztja be az idejét, illetve személyes kapcsolati tőkét építhet a munkája során.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."