Gazdaság » Gazda

A szüleim felépítették, én igyekszem belenőni

Míg egyesek alig várják, hogy saját állásuk legyen, és a szüleik ne szóljanak bele az életükbe, addig Kiss Tünde öt éve visszatért a családi vállalkozáshoz. És nem bánta meg. A Szilveszter Üzletlánc kereskedelmi igazgatójával beszélgettünk.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotók: Dávid Anna Júlia

Nem azért fogtunk össze, hogy elvegetáljunk

A Keresztúri szövetkezet sikere az összefogáson áll...
Deák Dénes fotó: Dávid Anna Júlia

Reggel úgyis kezdem elölről

Deák Dénes házában a lábtörlőn is bocik mosolyognak,...
vasseva4

Sok paradicsom odalett, de még így is van, mit venni a piacon

A tavaszi szárazság és a nyári esőzések megviselték...

Egyed Ufó Zoltán fotói
Egyed Ufó Zoltán fotói
szerkesztoÍRTA: SOÓS RÓBERT
2018. április 10., 13:18
0 hozzászólás. 

tarka-promo

Milyen szerepet tölt be a családi vállalkozásukban, és hogyan telik egy munkanapja?

A Szilveszter üzletlánc, Székelykeresztúr első üzletláncának a kereskedelmi igazgatója vagyok most már öt éve. Azelőtt is dolgoztam a cégben, de az életem úgy alakult, hogy egy ideig Bukarestben kellett dolgoznom. De szerencsére vissza tudtam térni, és ez nagy örömmel tölt el mind a mai napig.

Úgy érzem, hogy ennél jobb felkérést és ennél értékesebb munkát nem is kaphattam volna. Hálás vagyok, hogy haza tudtam jönni, és itthon tudok dolgozni abban a családi vállalkozásban, amelyet a szüleim alapítottak és építettek.

szilveszter-be-01

A napjaim arról szólnak, hogy ahogy a karmester irányítja a zenekart, úgy próbálom én is irányítani a rám bízott embereket. Az eladásért vagyok felelős, ami eléggé nehéz feladat, de hála a jó Istennek kitűnő munkatársaim vannak, így a feladatom főleg abban merül ki, hogy minél többet kihozzak belőlük, és együtt minél hatékonyabbá tegyük az eladást.

Tehát önnek a szülei is kereskedelemmel foglalkoznak. Finoman rákényszerítették erre a pályára, vagy magától is ezt választotta volna?

Gyerekként szinte az üzletben nőttünk fel, hisz édesapám üzletvezetőként, majd regionális vezetőként dolgozott. Tulajdonképpen belenőttünk a kereskedelembe. Édesanyám is a kereskedelemben dolgozott, kiemelkedő tevékenységét élmunkás kitüntetéssel díjazták több éven át.

Nem kényszerítettek, hanem megszerettették. Jó utat, jó példát mutattak.

A mai napig a szemem előtt lebeg a problémamegoldó készségük, a kitartásuk, a profizmusuk, minden helyzetkezelésük, minden mozdulatuk. Csodálattal tekintek a szüleimre, akik nagy lendülettel, hatalmas szorgalommal és célirányosan dolgoztak és dolgoznak a mai napig.

A visszatérésemben sem kényszerítettek. Én ismertem fel, hogy vissza kell térnem a céghez, hiszem miért dolgozzam idegeneknek, vagy miért kezdjek újabb saját vállalkozásba, amikor itt megvan a helyem a családom mellett, a családi cégen belül. Boldogan jöttem vissza, és úgy gondolom a szüleim is örvendenek ennek a döntésemnek.

szilveszter-be-02

Folyamatosan erőfeszítéseket teszünk annak érdekében, hogy a megbízhatóan és kiszámíthatóan tudjuk kiszolgálni a vásárlóinkat. A Szilveszter Üzletlánc nem csak üzlet, hanem egy közösség, és ebben a szellemben dolgozunk nap, mint nap.

A családi példák valóban motiválók lehetnek, de mi az, ami vonzotta ebben a szakmában?

Ami igazán tetszik, az a személyes kapcsolat az emberekkel. Nagyon gyakran vagyok terepen, próbálok minél kevesebbet ülni az irodában, aminek az az ára, hogy időnként haza kell vinnem az irodai munkát. De nagyon szeretek az emberekkel találkozni, és már az is feltölt, ha valamelyik törzsvásárlónk rám mosolyog.

A másik dolog, hogy ez még mindig egy olyan tevékenység, ami még most is biztos, és tisztességesen meg lehet élni belőle. És lehet nagyon szépen csinálni a millió buktató ellenére. De az is motivál, ha látom, hogy értelmes munkalehetőséget tudok biztosítani a csapatomnak. Persze probléma is van elég, de igyekszem nem leragadni a folyamatos problémakezelés szintjén.

És az is nagyon fontos számomra, hogy a szüleimnek bizonyítsak, és amennyire tudok, segítsek, hiszen ez egy családi vállalkozás, amit a szüleim építettek fel. Én igyekszem belenőni.

Miben más egy családi vállalkozásban dolgozni, mint egy bármilyen másikban?

Ami talán a legnagyobb különbség, hogy szeretettel és teljes őszinteséggel lehet dolgozni. És igazából a mi családi vállalkozásunknak pontosan ezek a mozgatórugói, hogy őszintén, tisztán és becsületesen bele tudunk menni nap mint nap a vállalkozásba.

Egészen más egy multinál vagy Bukarestben dolgozni, hiszen egy idegen felületen nem adhatjuk teljesen önmagunkat, és azt sem engedhetjük meg magunknak, hogy teljesen őszinték legyünk, mert a cápák rögtön felzabálnak.

A családi vállalkozásnak persze vannak hátulütői is, hiszen összeolvad a család és a munka, és szinte mindig a munka kerekedik felül. Míg mások vasárnap leülnek a családi ebédhez, addig nálunk ilyen nincs, hiszen minden családi ebéd egyben munkaebéd is. Viszont ez a cég előnyére válik, hiszen van időnk mindent kivesézni, mindent nyugodtan megbeszélni.

Hogyan fogadták az új keresztúri üzletüket a vásárlók?

Az új üzletünket, a Szilveszter Express Marketet nagy örömmel és izgalommal várták a vásárlóink. A nagyon sok pozitív visszajelzés azt bizonyítja, hogy igazán nagy szükség volt már egy ilyen üzletre.

Ami nagyon meglepett, és ugyanakkor hatalmas energiával töltött fel, hogy nyitáskor sok vásárló ajándékkal, virággal kedveskedett. Persze mi is készültünk ajándékkal minden vásárlónk számára, de arra nem számítottam, hogy minket is meglepnek.

szilveszter-be-03

Nagyon örülök, hogy a Szilveszter üzletlánc képes volt úgy csoportosítani az anyagiakat és az energiákat, hogy ezt az üzletet meg tudtuk nyitni. És külön öröm számomra, hogy az üzlet megnyitásával egyidejűleg egy sétálóutcát is sikerült kialakítanunk, ami a negyedet és a központot összeköti.

Miben más ez az üzlet, mint az eddigi üzleteik?

Kicsit dinamikusabb, kicsit fiatalosabb. És ez nem csak a belső designnak köszönhető, hanem szerencsére sikerült egy fiatalos, mosolygós, tanulni és fejlődni vágyó csapatot összehoznunk. Ennek azért is örülök, mert mindenhol azt lehet hallani, hogy nem lehet jó munkaerőt kapni. Ide meg kétszer annyian jelentkeztek, mint ahány helyünk volt, és annyira ügyesek voltak, hogy nem tudtam visszautasítani őket.

Az árukészletben is kicsit merészebbek vagyunk, a szokásos választékon kívül megpróbálkozunk minőségibb és drágább termékekkel is, és úgy látjuk egyre inkább keresik és vásárolják ezeket is. Ez az új üzlet azt is bizonyítja, hogy Keresztúron is van már egy eléggé jelentős réteg, aki azon túl, hogy jól szeretne lakni, azt is megnézi, hogy mi az, amivel jóllakik.

Ezért is kiemelt célunk, hogy tovább bővítsük a kínálatot, és pótoljunk minden olyan hiányosságot, amit vevőink jeleznek.

A Keresztúri mennyire találta meg a helyét az új üzlet polcain?

Nagyon jól találnak, hiszen az üzlet belső dizájnja és a Keresztúri tej címkéje is piros csíkos. De a viccet félretéve a Keresztúriban azt szeretem, hogy egy fejlődőképes márka, amely képes tanulni a hibáiból és vevő az építő kritikákra. És ha ezek a tulajdonságai megmaradnak, akkor szerintem hosszú távon is jól fogunk együttműködni.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."