Gazdaság » Nyugdíj

Így változik a nyugdíj 2014-től

30 lejjel értékesebb a nyugdíjpont, a nők később, a veszélyes munkát végzők hamarabb vonulhatnak nyugdíjba.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek

Nyugdíjas bácsi
Tologatják a nyugdíjkorhatárt, de ha pályakezdő vagy, akkor semmit ne végy készpénznek. Ezeket a módosításokat se. | Fotó: Telegraph
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2014. január 15., 14:57
0 hozzászólás. 

A nyugdíjtörvény számtalanszor változott 2013 folyamán, a legutóbbi módosítás idén lép érvénybe. Az egyik legfontosabb változás, hogy a rokkantsági nyugdíjra minden esetben jogosultak lesznek a rokkantnak nyilvánítottak, függetlenül attól, hogy mennyi ideig dolgoztak.

Mindazon személyeknek, akik 2011. január elseje és 2013. január 22-e között mentek nyugdíjba, újraszámolják a nyugdíját egy, a tavalyi év végén megjelent jogszabály alapján. Szintén újdonság, hogy emelkedik a nyugdíjkorhatár a nőknél, bár az erre vonatkozó törvénymódosítás még nem jelent meg a Hivatalos Közlönyben.

Változik a nyugdíjpont értéke

Egy nyugdíjpont értéke mintegy 30 lejjel nő 2014 elejétől: ezt az Országos Nyugdíjpénztár jelentette be egy, a holnapján megjelent közleményben. Eszerint egy nyugdíjpont idéntől 790,7 lejt ér, szemben az eddigi 762,1 lejjel.

Erre a növekedésre már novemberben számítani lehetett, amikor a Pénzügyminisztérium közzétette a 2014-es költségvetés-tervezetét. Az emelés számol az éves 3,33 százalékos inflációval és az országos bruttó reáljövedelem növekedésével is.

A nyugdíjpénztár továbbá közölte azt is, hogy a 2014. január 1. után nyugdíjba vonuló személyek részére számolt korrekciós mutató értéke 1,07. A rokkantnyugdíjasok kísérőinek járó támogatás értéke egy nyugdíjpont értékének 80 százaléka. A nyugdíjpénztár szerint január elsejétől az 1-es fokozatú rokkantnyugdíjasok kísérőinek járó összeg 633 lej.

Csökken a nyugdíjkorhatár

Sokakat érinthet az a módosítás, amely szerint csökken a nyugdíjkorhatár mindazok esetében, akik valamilyen, 1-es kategóriájú munkakörben dolgoztak (ide tartoznak a bányászok, honvédelmi dolgozók, robbanóanyagokkal dolgozók és egyéb, nehéz munkakörülmények között dolgozók). Számukra minden, ebben a munkakörben ledolgozott hét év után három évvel csökken a korhatár.

A munkaügyi miniszter szerint ez a kedvezmény országos szinten körülbelül húszezer embert érint: „Nagyon nehéz megállapítani, pontosan hány emberről is van szó, nincs pontos nyilvántartás. Becsléseink szerint nem lesz több mint húszezer igénylő" – nyilatkozta Mariana Campeanu miniszter.

Hozzátette, az új rendelkezések visszamenőleg nem lesznek hatályosak, így ez a kedvezmény csak azokra vonatkozik, akik ezután kérik nyugdíjazásukat.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."