Gazdaság » Pénz

Öt éve nem kell új autó

2012-ben is csökkent az újonnan forgalomba írt autók száma Romániában, idéntől növekedést remélnek, addig marad a használt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Joseph Seroussi fotó: Forbes

Lánya örökli Seroussi vagyonát

A szudáni származású üzletember június végén hunyt...
A könyvelők sem értenek mindenben egyet | A szerző fotói

Hány ember kell egy villanykörte kicseréléséhez Romániában?

És hány papír! A 2018-ra ereszkedett adóhomályból...
erdelypitch2

Pénzdíjas esettanulmány versenyt hirdet az OTP Bank

Négy mesterség szakembereit várja csapatokban az OTP egy...

Éljen a használatutó
Nagy trend a használtautó, az új autókkal kereskedők a kiegészítő szolgáltatásokban bíznak
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2013. április 03., 16:49
0 hozzászólás. 

A romániai új autók piaca egyértelműen 2007-ben volt a csúcson, azóta szinte ötödére esett vissza a mutató. Míg 2007-ben 312 589 új autót értékesítettek, addig ez a szám 2012-re 66 436-ra csökkent. Ez nem jelenti azt, hogy nem autózunk, csak sokkal inkább áttértünk a külföldről hozott használtautókra, valamint a belföldön gazdát cserélő, szintén használt járművekre.

Az új autók piaca először 2008-ban csökkent, bár ekkor még csak 8 százalékkal adtak el kevesebbet. Az igazi zuhanás még egy évet váratott magára, hiszen 2009-ben 60 százalékos visszaesést könyvelhetett el az ágazat. Ez 2010-ben 18 százalékkal folyatódott, rá egy évre 11 százalékos csökkenést regisztráltak, míg 2012-ben újból 18 százalékos volt a visszaesés az előző évhez képest.

Recesszió mínusz flotta

Magyarázni persze mindent meg lehet, a válság szó gyakori használata ebben az iparágban a legindokoltabb. És azt sem szabad elfelejtenünk, hogy korábban nagyon sokan vásároltak 5-7 éves hitelre, vagy hasonló időtartamú lízingszerződésre autókat, vagyis akik 2007-ben hozzájárultak a piac robbanásszerű növekedéséhez, csak 2012-ben fejezik be egyáltalán a részletfizetést. Azt pedig biztosra lehet venni, hogy most közel sem lesznek annyian, akik újból beszállnak egy 5-7 éves adósság-buliba.

A romániai autópiac helyzete 2007 és 2012 között

Romániában a gépkocsik lakosságarányos száma továbbra is elmarad a többi európai országétól, és a valós helyzetet nézve sem rövid-, sem középtávon nem számíthatunk ugrásszerű növekedésre. Mindazok, akik megengedhették maguknak egy új autó vásárlását (akár hitelre, akár azonnali fizetéssel), már megtették, és azok, akiknek még nincs autójuk, nagyon messze állnak attól, hogy vehessenek egyet – főleg újat.

Akkor mégis mi tartja életben az új autók piacát? Leginkább a flották, és a kisebb darabszámban vásárolt céges autók, hiszen a magánszemélyek egyre kevesebb új járművet vesznek.

Használtat kintről, bentről

Autóra márpedig sokaknak szüksége van, és azon vásárlók száma, akik megengedhetnek maguknak egy használtat, jóval nagyobb. Ez látszik a használtautó-import statisztikákon is, tavaly összesen 174 950 használt négykerekű érkezett az országba. Ez 2,5-szer nagyobb, mint az értékesített új autók száma, és akkor még nem is számoltunk a román rendszámú, belföldön gazdát cserélt járművekkel.

Az importból származó használt autók piaca 85 százalékkal nőtt tavaly a 2011-es 94 488-hoz képest. Ez még mindig elmarad a korábbi adatoktól, hiszen 2010-ben 214 606, 2009-ben 212 836, míg 2008-ban 300 891 használt autót hoztak be az országba, így még bőven van hely növekedni.

A használt autók tekintetében a romániai adók nagyjából megegyeznek a többi országban érvényes összegekkel, így az import várhatóan növekedni fog. Nem is csoda, hiszen ha összehasonlítunk egy román és egy német által használt, 2005-ben gyártott, 5-ös szériájú Volkswagen Golfot, általában a második lesz vonzóbb a vásárló számára: a Németországban gyártott és használt autók nimbusza ma is él, talán erősebben, mint valaha.

A legmenőbb használtautó márkák 2012-ben

A külföldről behozott autók mellett kevesen veszik számításba a belkereskedelmet, annak ellenére, hogy az országon belül gazdát cserélő autók piaca akkora, mint az új, és az import használtautóké együttvéve.

Tavaly az újonnan forgalomba íratott autók száma 13 százalékkal csökkent 2011-hez képest, bár többen növekedésre számítottak. Úgy tűnik, hogy a 2013-as szennyezési adó kivetése a 2007 előtt bejegyzett járművekre nem tántorította el a romániaiakat a régebbi autóktól.

A belföldön gazdát cserélő autók piaca 2011-ben volt a csúcson, ekkor 411 439-szer történt ilyen adásvétel, míg a tavalyi 356 607 eset nagyjából azonos szinten van a 2010-es 377 947, a 2009-es 349 404 és a 2008-as 343 444 adásvétellel.

A franciáknál menő a román

A Francia Autógyártók Szövetségének jelentése szerint az országban bejegyzett Daciák száma 21 százalékkal nőtt a tavalyhoz képest – 2012-ben az év első három hónapjában 23 500 Dacia márkájú autót jegyeztek be. A Dacia növekedése nagyobb az országos átlagnál, hiszen Franciaországban az autópiac 14 százalékkal nőtt ugyanebben a periódusban. A Dacia a személygépkocsik piacán még nagyobb, 24 százalékos növekedést produkált.

Ezzel szemben itthon a márka gyengélkedik, hiszen 2013. január 1-je és március 31-e között 5 százalékos visszaesést jegyeztek a Dacia márkájú autók eladása esetén. Bizakodás mégis van: a romániai Autógyártók és Importőrök Szövetségének adatai szerint a hazai Dacia és Ford üzemek idén közel 415 ezer négykerekűt terveznek legyártani 5,4 milliárd euró értékben.

A legmenőbb autómárkák 2012-ben

2012-ben 326 556 autó gördült le a két gyár futószalagjairól, az idei év első két hónapjában pedig közel 71 700. Az amerikai gyártó januárban és februárban közel 13 700 járművet gyártott, vagyis átlagosan naponta 365-öt. A Dacia termelése enyhén, 3 százalékkal nőtt, a legnagyobb növekedést az új Logan típus esetén könyvelhették el, hiszen ennek termelése közel megduplázódott az első két hónapban.

Növekedésben ezt követi a Sandero, 50 százalékos plusszal. A két típus megnövelt termelése miatt a Duster visszaesett a harmadik helyre és az összetermelésnek mintegy egyharmadát teszi ki.

Kicsik vagyunk hozzá

A Hargita megyei és székelyudvarhelyi helyzetről Tankó Lászlót, az Euro-Car Trading vezérigazgatóját kérdeztük, aki megerősítette az országos adatokat. Szerinte az autópiac tavaly mintegy 17 százalékos esést produkált, míg a 2007-2012-es időszakban összesen 72 százalékos csökkenésről beszélhetünk.

A vezérigazgató kielemelte a céges flották és darabszámra eladott autók piaci szerepét: mint mondta, az Euro-Car Tradingnél értékesített járműveket is mintegy 80 százalékban cégek veszik meg, a vásárlóknak csupán 20 százaléka magánszemély.

Szerinte az Euro-Car és a Toyota márka Hargita megyében valamivel kevesebbet esett az utóbbi időben, mint a piaci átlag, sőt míg országosan a márkanév 3 százalék körüli piaci részesedést tudhat magáénak, addig ez az arány a megyében 7 százalék körül alakul.

Tankó szerint Hargita megye nehéz helyzetben van ebből a szempontból, ugyanis a teljes piacnak csupán 0,8 százalékát teszi ki, tavaly körülbelül 600 autót adtak el, aminek fele Dacia. Az Euro-Car Trading vezetője úgy véli, meghatározó tényező volt számukra az ügyfelek lojalizálása, az ügyfélszolgálati rendszer és a kiszolgálás minősége.

Hozzátette, a megyei piac túl kicsi ahhoz, hogy sok értékesítőt eltartson, még biztosan fognak eltűnni dílerek, főként, ha nem tudnak kiegészítő szolgáltatásokat biztosítani az autók mellé.  Tankó szerint, míg 2007-ben gyakorlatilag bárki tudott autót eladni, most derül ki, hogy ki az igazán jó értékesítő.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."