Gazdaság » Pénz

Vége a fotelgazdálkodásnak, az állatok hozzák a pénzt

A hét bő esztendő eljövetelét várhatják a gazdák az európai uniós alapoktól. Azzal kezdődik, hogy 80 ezer hektárra nem jár most támogatás.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Joseph Seroussi fotó: Forbes

Lánya örökli Seroussi vagyonát

A szudáni származású üzletember június végén hunyt...
A könyvelők sem értenek mindenben egyet | A szerző fotói

Hány ember kell egy villanykörte kicseréléséhez Romániában?

És hány papír! A 2018-ra ereszkedett adóhomályból...
erdelypitch2

Pénzdíjas esettanulmány versenyt hirdet az OTP Bank

Négy mesterség szakembereit várja csapatokban az OTP egy...

Gazdálkodj okosan! fotó: Csedő Attila
Gazdálkodj okosan! fotó: Csedő Attila
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2015. május 08., 18:59
0 hozzászólás. 

A nehézségek ellenére rengeteg pénzt lehívhat mezőgazdasági támogatásként a 2016 utáni években Hargita megye. A nehézséget a területek pontos beazonosítása, a tulajdonjogok tisztázása jelenti, amelynek teljesítésében az önkormányzatoknak is fontos szerepük van. Hogy ez eddig miért nem történt meg sok településen, hosszú történet, amelynek most nincs itt a helye részletezni – mondta sajtótájékoztatón dr. Verestóy Attila szenátor, az Udvarhelyszéki RMDSZ elnöke.

Szavazz! Szavazz! Szavazz!

Újdonság az idén, emelte ki az RMDSZ érdemeit a szenátor, hogy a közbirtokossági területek is bekerülhetnek abba a kategóriába, amelyben támogatást igényeltek, ezt a szövetség javaslatára szavazta meg a parlament. A romániai magyarok érdekképviseletét 25 éve felvállaló szervezet helyzete nem rózsás, azonban még mindig kormányközeli, döntési pozícióban van – tartotta fontosnak megjegyezni Verestóy.

Hozzátette: további nehézséget jelenthet majd, hogy 2018-tól nem részesülhetnek támogatásban azok, akiknek nincs tiszta kataszterük, szűkös a határidő, de van lehetőség a feloldására. Nyilván ez nem mentesíti attól a tulajdonosokat és az illetékes szerveket, hogy a kérdést maradéktalanul megoldják.

A szenátor azt is elmondta, hogy nem ide tartozik, de jövőre választások lesznek, és fontos, hogy „minél több eszköz legyen a kezünkben", azaz mind az önkormányzatokban, mind a parlamentben legyenek képviselőink. Ezek az eszközök pedig arra valók, hogy „segítsük azokat, akik itt akarnak boldogulni".

Több százan értesültek

Az Udvarhelyszéki RMDSZ és a Hargita Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) közös szervezésében eddig 15 rendkívül sikeres gazdafórumra került sor a környéken. Több száz gazdát sikerült tájékoztatniuk az idei változásokról.

A következők május 13-án 17.00 órától Felsőboldogfalván, 18.30 órakor Farcádban lesznek. Május 28-án pedig brüsszeli ellenőrzés lesz az ügynökségnél. Amit Haschi András szerint közvetve a gazdák fognak megszívni, hiszen azt is ellenőrzik, hogy az ügynökség helyesen ellenőrzött-e.

Összefogásra van szükség: a gazdák, az önkormányzatok és állami szervek összefogására, mert hihetetlen összegek állnak majd rendelkezésre. Meg lehet változtatni Székelyföld képét! – jelentette ki Verestóy Attila.

Állati változások lesznek

Haschi András, az APIA vezetője vette át a szót, aki „ilyen szép bevezető szöveg után" hirtelenjében nem is tudta, hogy mit mondjon. De aztán egész jól megoldotta. Elmondta, az APIA feladata elsősorban nem a büntetés, hanem az informálás.

A legtöbb szabálytalanság egyébként abból adódik, hogy a gazdáknak nehézséget okoz a mai szigorú szabályozást összehangolni a 100-200 éves gazdálkodási múlttal, szokásokkal. „Egyik felől azt kérjük, társuljanak, másik felől, hogy a gépeik, földjeik a sajátjaik legyenek"- mondja Haschi. Sokan „megművelésként" fel is égetik kaszálóikat, ezzel jelentős károkat okoznak. Mások tájékozatlanságból elfelejtik kivágni a fölösleges bokraikat. Rengeteg terület másként jelenik meg térképen, mint a terepen, egy-egy fél falu nincs jól beazonosítva.

A legfontosabb változás az idei évtől, hogy a kaszálókkal, legelőkkel rendelkező, de állatokat nem tartó gazdák nem kaphatnak támogatást. A szántóföldek esetében ez nem érvényes. Főként a városi lakosság számára jelent ez problémát, hiszen sokan vannak, Hargita megyében is olyanok – a gazdáknak mintegy fele –, akik földdel rendelkeznek a szülőfalujukban, de nem gazdálkodnak, nem tartanak állatokat, csak rendben tartották területeiket.

Az ügynökség igazgatója portálunknak elmondta, hogy a megyében mintegy 80 ezer hektárnyi kaszáló és legelő van olyan gazdák tulajdonában, akiknek nincsenek állataik. Számukra megoldást a bérbe adás jelenthet – javasolja.

Az igazi, gazdálkodni akaró, de abból megélni nem feltétlenül tudó, vagy földdel nem rendelkező embereket, az aktív gazdákat támogatja az új rendszer.

A másik lényeges változás, hogy a támogatási rendszer egységes lesz, azaz a kérésekkel nem kell külön-külön bemenni a hivatal székhelyére, egy iratcsomó keretében leadhatók.

Az idén egy hónappal később, április közepén kezdődött az iratok átvétele, de egy hónappal tovább is tart, június 15-ig. Haschi arra kéri a gazdákat, hogy jelenjenek meg a Hargita Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség székhelyén tájékoztatás céljából abban az időpontban, amelyre elő vannak írva, mert az intézmény alkalmazottai túl vannak terhelve, nem áll módjukban új időpontot kiírni.

Lebontották a fabudit

Hargita megyében eddig évente durván 64 millió euró támogatást sikerült lehívni, ezzel a megye országos szinten az első helyezett. Haschi szerint ebből fél Hargita megyét le lehetett volna csatornázni, és látszik is a településeken az elmúlt nyolc év sikeres együttműködése, hiszen felélénkültek még azok a kis települések is, amelyek néhány éve még úgy tűntek, hogy ki fognak halni. Kicserélték a tetőket, a fabudikat lebontották a kertekből, és fürdőszobát építettek a gazdák, gyermekeik pedig ugyanolyan játékokkal játszhatnak, mint Haschi városi gyermekei.

Remélhetőleg ezentúl is így lesz, és egy szép nap a székelyföldi közösség megáll a maga lábán – foglalta össze a lényeget Verestóy.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."