Itthon » Közélet

Antal: Én nem akarok Verestóy Attila lenni

Nem is kell az legyek – bemutatkozott Románia legfiatalabb, alig háromnapos szenátora, aki nem kávézni jár Bukarestbe.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

fotó: Gál Előd
fotó: Gál Előd
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2018. március 09., 19:18
1 hozzászólás. 

Hétfőn hivatalosan is a nemrég elhunyt dr. Verestóy Attila örökébe lépett a parlamentben Antal Lóránt szenátor. A gazdasági bizottság tagjaként egyelőre nem olyan menő, mint elődje, aki háznagy és titkár is volt, aminek köszönhetően egyedül dolgozhatott egy irodában, ő a Maros megyei kollégákkal együtt harmadmagával van egy helyiségben.

Loci sajtoreggeli 01

Érdekes élmény volt egyedül átmennie mindazon a ceremónián, a himnuszéneklésen és eskütételen, amin a többi honatya több századmagával esik át – osztotta meg első szenátusban töltött pillanatait a péntek délelőtti sajtóreggelin. De nem volt túl nagy a ceremónia, két kézfogással, piros szőnyeg és egyéb úri huncutságok nélkül elintézték a befogadását a parlamenterek.

Egy tükörtojás és némi sonka után előbb közéleti sikereiről beszélt, majd az érdeknyilatkozatát osztotta meg a nyilvánossággal.

History Channel/A dicső múlt krónikája

Elmondta, 2010-ben került az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács élére, 2012-ben az több mint 50 tanácsost sikerült RMDSZ-színekben bejuttatniuk az önkormányzatokba, többek közt Farkaslakán és Zetelakán taroltak az ifjú jelöltek.

A helyi sportéletben is jeleskedett, zsírúj birkózószőnyeget szerzett a székelyudvarhelyi birkózóknak.

A népi kultúrát sem hanyagolta el, egyik legismertebb és legnépszerűbb rendezvényükkel, a Táncházkaravánnal igyekezett visszavinni a néptáncot városról falura.

Loci sajtoreggeli 10

A kortárs alternatív művészetek mecénásaként a G. fesztnek volt három évig finanszírozója, majd két évig az RMDSZ országos ifjúsági szervezetének, a MIÉRT-nek az elnöke.

Ez utóbbi minőségében kiemelten foglalkozott a gazdaságélénkítéssel, pontosabban a fiatal vállalkozók közötti kapcsolatok megerősítésével. Ezt azóta sem hagyta abba, a Vállalkozz rá! rendezvényük őszi epizódjának helyszíne a székelyudvarhelyi inkubátorház lesz.

Ezen kívül részt vettek a Rólad szól c. kampányban, melynek célja, a fiatalok közéleti érdeklődésének felmérése, és amiből kiderült, hogy nem igaz a sztereotípia, miszerint nem érdekli az ifjúságot a politika, csak hatékonyabb megoldásokat szeretnének.

Végül, de nem utolsósorban a 2014-es EP-kampányban pedig létrehozták a Szabad Európa Kávéházat, illetve sikeres fiatalok bemutatásával bizonyították, hogy Erdélyben is vannak tehetségek, vállalkozó szellemű emberek.

The Money Channel/Pénz beszél

Az előző sikerek felmutatása után az eurómilliókkal dobálódzott Románia legfiatalabb szenátora.

A marosvásárhelyi, kolozsvári és bukaresti irodákban működő Eurotop Consulting tanácsadó cégnek tizenkét éve társtulajdonosa. A vállalkozás több mint kétszáz millió eurót hívott le az EU-tól helyi vállalkozások, közösségek számára – tudtuk meg.

Loci sajtoreggeli 12

Ezen kívül több számos sikeres és sikertelen cégben is részvényes, illetve vezetőtanácsi tag az ifjú szenátor. A sikeresek közül való a 2 millió eurós árbevételű Fornetti üzletek bukaresti működtetése, különösképp a Vörös Sárkány kínai piacon, ahol naponta 40 ezer ember fordul meg.

A sikertelennek bizonyult vállalkozásai közt volt a Székely Termékek forgalmazása egy varságiak által ácsolt házikóban, ami azon bukott meg néhány hónap után, hogy a székely beszállítók nem tudtak annyit termelni, amennyit a vásárlók igényeltek volna. Javasolták az illetékesek, hogy akkor adjanak el máshonnan beszerzett árut székely termék védjegy alatt, de Lóci ebbe nem ment bele. Az újrahasznosított energiába viszont az alacsony kereslet miatt törött bele a bicskája – osztotta meg az élet által számára kiosztott buktákat a politikus.

Loci sajtoreggeli 09

A Kelet-Közép-Európa legnagyobb vasúti szállító és vasúti kocsikat gyártó-szerelő cégnek, a Grampet Rt.-nek a felügyelőbizottsági tagja, illetve az emberi fogyasztásra alkalmatlan állati eredetű termékek megsemmisítésével foglalkozó egyetlen romániai cég, a Protan Rt. vezetőtanácsának elnöke, aminek nemrég az újraszervezésével bízták meg. Megjegyezte, hogy ezekbe a tisztségekbe nem az egykori parlamenti képviselő apjának, Antal Istvánnak, hanem munkabírásának köszönhetően választották.

Ezekből a jól jövedelmező állásokból kell most, szenátorként visszavonulnia összeférhetetlenség miatt.

Ezo tv/Sci- fi/Ember tervez

A jövőbeni terveiről szólva Antal elmondta, hogy a fiatal generáció támogatását továbbra sem téveszti szem elől. A Kovászna megyei Lazăr Cătălin kezdeményezését felkarolva ifjúsági központokat hozna létre EU-s támogatással az egyetemi kultúrotthonokban, köznyelven studházakban. Megalapítaná a fiatal vállalkozók tanácsát, hogy bevonják őket az őket érintő politikai döntéshozatalba, így járulva hozzá a középosztály megerősítéséhez.

Loci sajtoreggeli 02

A parlamenti munkáját tekintve hétfőn, kedden, szerdán és csütörtökön bukaresti ügyek intézésével foglalkozik, kedden és szerdán a frakcióüléseken, bizottsági üléseken, illetve a plénumban vesz részt. Péntek, szombat és vasárnap az erdélyi országrészben, többek közt Udvarhelyen tartózkodik.

De nem ám eddigi székhelyén, a városházán. A székelyudvarhelyi szenátori iroda elköltözik a polgármesteri hivatalból egy Tompa László utcai ingatlanba, aminek április elején lesz az avatója, akkor megismerhetjük a helyi munkatársakat is.

Az RMDSZ bemutatja/În avanpremieră

Jelenleg a közbeszerzési és a lízingtörvény módosítása zajlik a parlamentben az RMDSZ kezdeményezésére. Előbbi esetében a kisebb beszerzési tételeket liberalizálnák, azaz az önkormányzatoknak nem kellene minden 10 szegre licitet kiírniuk, egyszerűen megvásárolhatnák a boltban a szükséges dolgokat.

Loci sajtoreggeli 06

A lízingcégeknek a jogait korlátoznák a fogyasztók érdekében úgy, hogy a fizetésképtelenné váló tulajdonostól ne követeljék a lízingelt javakon felül az elmaradt részleteket is, elég legyen nekik a vagyontárgy elkobzása.

Ami Székelyföldet különösen érinti, az a természeti kincsek kiaknázása nyomán az államnak fizetett illeték, az ún. royalty vagy redevență kérdése. Az ásványvíz, homok, kő stb. kitermelése után a bevétel bizonyos százalékát, sok millió eurót az altalajkincsek ügynökségének kell befizetni, ebből nem jön vissza egy cent sem a környéknek – fogalmazott a szenátor. Még annyi sem, ami a kitermelés által okozott természeti károk helyrehozására elegendő lenne, az önkormányzatoknak pedig nincs anyagi lehetőségük erre. Az RMDSZ úgy módosítaná a jogszabályokat, hogy az illeték 30-40 százaléka a kitermelés helyszínén élő közösségé lehessen.

Sorozat+/Apja fia/Én Antal Lóránt kell, hogy legyek

„A helyzet az, hogy engem úgy hívnak, hogy Antal Lóránt, őt úgy hívták, hogy Verestóy Attila. Én nem akarok Verestóy Attila lenni, nem is kell Verestóy Attila legyek, én Antal Lóránt kell legyek. (...) Verestóy szenátornak volt egy olyan mondása, hogy . Én, ha át tudom látni a valós igényeket, és ki tudom alakítani a kapcsolataimat az önkormányzati képviselőkkel, azokkal az emberekkel, akiknek érdekképviseletre van szükségük, azt gondolom, meg tudom a állni a helyem. A feladatra készen állok" – válaszolta arra a kérdésre, hogy Verestóynak tud-e méltó utódja lenni.

Loci sajtoreggeli 08

S ha már a nagy elődöknél tartottunk, elmondta azt is, hogy őt az apja fiaként könyvelték el, amit főként hátrányként értelmeztek az emberek, ezért nem számíthatott a sajtó támogatására sem, de ennek az apja fia státusznak előnyei is vannak. Azon kívül, hogy otthon a családban '91 óta téma a politika, neki kollégáitól eltérően nem kell akár félévet is várnia, míg hajlandó egy befolyásos ember szóba állni vele a parlamentben.

„Ha én most nem vállalom el, akkor Udvarhelyszék teljesen udvarhelyszéki képviselő nélkül marad. Ha a személyes érdekeimet nézem, akkor hagyom, hogy jöjjön a listán utánam következő. De akkor miért csináltam végig az elmúlt 10 évet? Akkor üresben beszéltem. Most itt a lehetőség, lehet csinálni" – felelte arra a kérdésre, hogy ha ennyire sikeres volt korábban a vállalkozásaiban, akkor most miért vállalta el a kevesebb fizetséggel járó tisztséget.

Loci sajtoreggeli 15

Verestóy a széki RMDSZ elnöke is volt egyszemélyben, úgy tűnik Antal ezt a tisztséget meghagyná másnak. Az Udvarhelyszéki RMDSZ-nek az alapszabályzat értelmében szenátori minőségében elnökségi tagja lesz, de szerinte van olyan ember, aki a széki szervezetet fogja tudni vinni tovább, van az a csapat, aki segíteni tudja ezt a munkát.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Egy a sokból
2018-03-11 04:23:56
Nem is lesz... sajnos...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."