Gazdaság » Pénz

Elkelne még 900 lej havonta?

Akár évi 10 ezer lej támogatásban részesülhetsz, ha érdeklődsz, mielőtt valakit alkalmazol. Megéri két napra munkanélkülinek lenni.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
Joseph Seroussi fotó: Forbes

Lánya örökli Seroussi vagyonát

A szudáni származású üzletember június végén hunyt...
A könyvelők sem értenek mindenben egyet | A szerző fotói

Hány ember kell egy villanykörte kicseréléséhez Romániában?

És hány papír! A 2018-ra ereszkedett adóhomályból...
erdelypitch2

Pénzdíjas esettanulmány versenyt hirdet az OTP Bank

Négy mesterség szakembereit várja csapatokban az OTP egy...

fotó: Csáki Jenő
fotó: Csáki Jenő
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2017. szeptember 21., 17:31
0 hozzászólás. 

Gazdagabbak lehetünk, ha munkába állás, valamint új munkatárs alkalmazása előtt felhívjuk a munkaerő-elhelyező ügynökséget, vagy legalább körülnézünk a honlapjukon – tudtuk meg a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége által tartott kerekasztal-beszélgetésen.

Főként Tiberiu Pănescu, a köznyelvben csak „sommer irodaként” ismert Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező és Szakképző Ügynökség igazgatója beszélt, de a résztvevő vállalkozók is kérdezhettek, javaslatot tehettek.

Rólunk a legtöbben azt hiszik, hogy csak a "sommerpénzek", azaz munkanélküli segélyek odaítélésével foglalkozunk, ám a fő tevékenységünk az, hogy a munkavállalóknak és a munkaadóknak segítsünk egymásra találni – mondta az igazgató.

Jelentsd a hiányzót!

Az állam többféle módon próbálja serkenteni bizonyos társadalmi rétegek foglalkoztatását. Jelentős összegekkel támogatja mind a munkáltatókat, mind a munkavállalókat. Ehhez azonban nem csak a jogaikkal kell élniük, hanem a kötelezettségeiket is kell teljesíteniük.

Az egyik legfontosabb ilyen kötelezettség, ami a támogatásokhoz jutás előfeltétele is, hogy a 2002/76-os törvény alapján a munkáltatók bejelentsék az ügynökségnek a szabad munkahelyeiket.

Ezt meg lehet tenni személyesen (Székelyudvarhelyen az Akarat Szövetkezet Bethlen Gábor utcai épületének első emeletén), faxon, vagy interneten a card-profesional.ro weboldalon.

A munkaadónak a hirdetésben meg kell fogalmaznia, hogy milyen szakmában, munkakörben kell az alkalmazottnak dolgoznia, és milyen iskolai végzettséggel, ismeretekkel, fizikummal kell rendelkeznie ahhoz, hogy megfelelően el tudja végezni a munkáját. Nem szabhatja meg viszont azt, hogy az illető milyen korú, nemű és etnikumú legyen.

A munkaadó nem köteles felvenni azt a személyt, akit a munkaerőelhelyező ügynökség ajánl neki. A munkavállalónak viszont kötelessége jelentkezni a számára felajánlott munkahelyen.

A számok hazudnak

Jelenleg Hargita megyében 560 szabad munkahely van, miközben a regisztrált munkanélküliek száma 6300 körüli – tudtuk meg. A számok azonban nagyon csalfák, az igazgató szerint megyei szinten ebből legalább 5000-en évek óta „hivatásos munkanélküliek", akik analfabéták, nincs iskolai végzettségük, és/vagy távoli falvakban laknak. Ha akarnának, sem tudnának munkába állni, csak a szociális segélyek miatt vannak munkanélküliként bejelentve.

Udvarhely környékén nem haladja meg a 400-450-et azoknak a száma, akik valóban munkát keresnek, illetve egyáltalán alkalmasak munkavégzésre.

Az állam közel egy nettó minimálbérnyi összeggel, azaz 900 lejjel támogatja azokat a vállalkozásokat, amelyek a következő kategóriákba tartozó személyt alkalmaznak:

Frissen végzettek: azok a személyek, akik kevesebb mint 12 hónapja, hogy befejezték szakiskolai, speciális iskolai (fogyatékkal élők), középiskolai, vagy felsőfokú tanulmányaikat, és először állnak munkába.

Az igazgató figyelmeztetett, hogy nem a kérés beadásának dátuma, hanem a munkaerőelhelyező-ügynökséggel kötött szerződés időpontja a mérvadó a határidő szempontjából. Ezért nem kell utolsó pillanatra hagyni az ügyintézést, mert előfordul, hogy az ügynökségnek nincs pénze, és így nem köthet szerződéseket, az igénylő pedig lecsúszhat a támogatásról. Például, ha egy idén végzettet akarunk alkalmazni, akkor legkésőbb jövő év május elejéig adjuk le a kérést, hogy az ügynökségnek is legyen ideje megszerezni a szükséges anyagiakat, és megkötni a szerződést – tanácsolja Pănescu.

45 éven felüli munkanélküliek: azon személyek esetében, akiknek már csak 5 évük van a nyugdíjazásukig, akár 4 évig és 364 napig is jár ez a támogatás.

Fogyatékkal élő személyek: orvosi igazolásuk van róla.

Gyermeküket egyedül nevelők, amennyiben az ellátásukban levő kiskorú, vagy 26 éven aluli felsőoktatásban részt vevő személy.

25 év alatti fiatalok, akik alkalmazásuk pillanatában nem járnak iskolába, tanfolyamra és regisztrált munkanélküliek.

Hosszútávú munkanélküliek: olyan regisztrált munkanélküliek, akik legalább 12 hónapig nem találtak munkahelyet.

Így juthatsz a pénzhez:

A támogatáshoz jutás feltétele, hogy az állásra jelentkező regisztrált munkanélküli legyen, legalább 18 hónapig fenn kell tartani a munkaviszonyt vele, és a támogatás folyósításának évében minden hónap 25-ig le kell adni az igénylést tartalmazó dokumentációt. Erről az ügynökségnél lehet érdeklődni.

Ha mégis meg kell válni az alkalmazottól, akkor azt csakis fegyelmi okból lehet úgy megtenni, hogy a vállalkozó ne essen el a támogatástól, illetve ne kelljen visszafizetnie azt az államnak. A másik kivétel, ha a munkavállaló mond fel, ezt azonban be kell bizonyítani. Ezt a legegyszerűbben úgy lehet, hogy a felmondási kérésben benne kell lennie annak a szónak, hogy felmondás. Ha nincs benne, akkor azt közös megegyezéssel való szerződésbontásnak tekintik, hiába, hogy a munkavállaló kéri a szerződés felbontását.

Másik tipp, hogy jó a havi igénylést néhány nappal 25-e előtt beadni, mert az esetleges hibákat lehet még javítani a határidőig.

Taníts az állam pénzén

Az inas- és a gyakornoki programban is érdemes részt venni, hiszen attól függően, hogy mennyire komplex képesítést nyújt, 1-3 évig havi 1350 lej, illetve gyakornok esetében félévig 1150 lej csoroghat be a vállalkozás számlájára.

Az inasság szakmai képesítést jelent a munkahelyen, ezért szükséges, hogy a munkavállalónak legyen szerződése egy akkreditált oktatási intézménnyel, amely taníthatja azt a bizonyos szakmát. Udvarhelyen például a MÜTF-nél és a Humán Reform Alapítványnál lehet érdeklődni az igazgató szerint.

A gyakornoki program célja, hogy a felsőfokú végzettséggel rendelkező személy a szakmájában helyezkedjen el az iskola elvégzése után, és abban gyakorlati tapasztalatot szerezzen.

Az a munkaadó, aki segít neki ebben, fél éven át havi 1125 lejjel gazdagodhat. A munkaviszonyt csak hat hónapig kell fenntartani, és az alatt vállalni, hogy egy mentort biztosítunk a gyakornokunk számára, aki megtanítja a szakma csínjára-bínjára az illetőt.

Két napig munkanélküli

Nem csak a munkáltató, hanem a munkavállaló is részesülhet támogatásban. Mielőtt az alkalmazási folyamat elkezdődne, érdemes elküldeni a jövendőbeli alkalmazottunkat két napra „sommernek", hogy megkaphassa ő is az egyszeri 500 lej támogatást az államtól.

Amennyiben az alkalmazottnak otthonától több mint 15 kilométerre kell ingáznia, hogy dolgozhasson, kilométerenként 50 bani támogatásban részesülhet az államtól. Ha pedig valaki több mint 50 kilométerről költözik abba a helységbe, ahol a munkahelye van, akkor 12.500 lejt kaphat. Ha úgyis el akartál költözni, itt a remek alkalom.

A civil szerződéses munkaviszonynak a polgári jogi törvénykönyvben valamint a pénzügyi törvényben érdemes utánanézni. Mielőtt szerződést kötnénk valakivel, legyünk olyan rendesek, és kérdezzük meg, hogy fizetett munkanélküli-e. Ha az, és aktív szerződése van, elveszítheti a teljes munkanélküli segélyét, sőt ami még rosszabb, hogy egy év múlva derül ez ki, és vissza kell fizetnie több ezer lejt a semmiért.

A munkaadónak jó, ha a munkavállaló is kap támogatást, ugyanis így az alkalmazottunk nem mond fel egyik napról a másikra. Ha felmond, vissza kell fizetnie a támogatást. Pănescu többször is felhívta a figyelmet: a közös megegyezéses elválás a legrosszabb, tilos, mert akkor mindkét félnek vissza kell adnia a pénzt. Ha elválnak útjaink, akkor vigyázzunk a dátumokra, előfordulhat, hogy két általunk kitöltött irat ellentmond egymásnak. Vagyis ugyanarra a napra, amelytől már nem dolgozik nálunk, munkaórákat írunk be, így fizetést és adót is kell utána adnunk.

Az igazgató elmondta, a munkaerőpiaci igények és az oktatás nem fedik egymást, illetve kérte a vállalkozókat, ne írjanak alá a krónikus munkakerülőknek olyan papírt, hogy nem felelnek meg egy adott munkára csak azért, hogy azok segélyt kapjanak. A mi adónkból teszik – indokolta kijelentését Pănescu.

A résztvevő vállalkozók viszont arra kérték az igazgatót, hogy jelezze feletteseinek, lassan inkább a munkavállalókat kellene az államnak támogatnia, és nem a munkaadókat, ugyanis egy nemrég készült felmérés szerint nagy részük külföldre készül. Az alkalmazónak járó támogatást meg hiába fordítják fizetésemelésre, ha az egy év lejárta után azt saját forrásból nem képesek tovább folyósítani a munkaadók – mondták.

Pănescu megígérte, hogy közbenjár, ha valós igényt lát erre más városokban is a vállalkozók részéről, de nem kecsegtetett: az egészségügyi alkalmasságról szóló orvosi igazolás eltörlését is már régóta kérik a megyei ügynökségek dolgozói, mert igazából csak a bürokráciát növeli meg pénzkidobás, hiszen az esetek többségében nem történik valódi vizsgálat, de még nem jött össze, hogy megszabaduljanak tőle.0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."