Gazdaság » Pénz

Adományozz pénzt, ingyen van

Közel a határidő adónk két százalékának felajánlására. Az átirányítás semmibe sem kerül és civil szervezeteket támogathatunk vele.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Joseph Seroussi fotó: Forbes

Lánya örökli Seroussi vagyonát

A szudáni származású üzletember június végén hunyt...
A könyvelők sem értenek mindenben egyet | A szerző fotói

Hány ember kell egy villanykörte kicseréléséhez Romániában?

És hány papír! A 2018-ra ereszkedett adóhomályból...
erdelypitch2

Pénzdíjas esettanulmány versenyt hirdet az OTP Bank

Négy mesterség szakembereit várja csapatokban az OTP egy...

Jövedelembevallás
Udvarhelyen is sok szervezet elfogad felajánlásokat
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2012. május 16., 12:24
0 hozzászólás. 

Lehetsz alkalmazott, vagy lehet jövedelmed saját tevékenységből, a lényegen nem változtat: adózni kell, méghozzá a bevételünk 16 százalékát. Ebből csíphetünk le 2 százalékot és mi mondhatjuk meg, hova vándoroljon a pénz az államkassza helyett.

Igaz, a saját pénztárcád nem megengedett célpont, de bőven válogathatsz civil szervezetek és kulturális intézmények között. Romániában több tízezer ilyet tartanak számon, foglalkozzon az gyerekgondozással, egészségüggyel, állat- vagy akár környezetvédelemmel.

És te kit választasz?

Első lépésként nem árt eldöntened, hogy kinek akarod felajánlani adód egy részét. Ebben az időszakban sok civil szervezet mozgolódik, kampányol és próbál meggyőzni mindenkit, hogy ők érdemlik meg a leginkább a pénzünket. Ha nem talál ránk a kampány, elébe is mehetünk, olyan rendezvényeken, mint a Civil Nap, ahol a kétszázalékos felajánlásokról is tájékoztatnak.

Ha csak az udvarhelyi szervezeteket nézzük is, sok mindenre lehet adakozni: az SzKA több projekten is dolgozik egyszerre, az IPSE a sportot élteti, az UEKE segít megismerni saját környezetünket, míg az UFF a fiataloknak szervez rengeteg programot, de akár a székelyderzsi focipálya építését is támogathatjuk.

Ez persze csak néhány ötlet, ha további tippekre van szükséged, érdemes meglátogatni a civilszervezetek.ro-t, ahol Hargita megyei alapítványok és szervezetek tömegét böngészheted, vagy ott a Map4Good, ami egy teljes romániai képet nyújt.

Ha megvan a kedvenc, akkor már csak a papírmunka része van hátra – nem kell megijedned, semmi ördöngösség nincs benne.

Egy kis bürokrácia

Adót felajánlani nem nehéz dolog, mindössze egy formanyomtatványt kell kitöltened, nevezetesen a 230-ast, amennyiben alkalmazott vagy. Ha egyéni jövedelemmel rendelkezel, amúgy is le kell adnod a 200-as nyomtatványt – vagyis a jövedelembevallást –, ennek utolsó szakasza megegyezik a 230-as dokumentummal.

Ezeket beszerezheted a Közpénzügyi Hivatal helyi kirendeltségénél (Malom utca 5 szám, az a szép nagy, zöld üvegpalota) és kedvenc civil szervezeted is minden bizonnyal ad ilyen papírt. De ha már úgyis erre jársz, egyszerűbb, ha ide kattintva töltöd le a 230-ast, vagy erre a linkre bökve a 200-as nyomtatványt.

A dokumentumok mellé kitöltési útmutató is jár, így percek alatt letudható a dolog. Ezután már csak el kell sétálnod a pénzügyhöz, ahol leadhatod a kitöltött iratot és azzal a tudattal mehetsz tovább, hogy segítettél egy neked tetsző ügyet.

Adakozik az egész ország

Adónk 2 százalékát 2004 óta ajánlhatjuk fel: a lehetőség korábban is létezett, ám addig a befizetett pénznek csupán 1 százaléka fölött rendelkezhettünk.

A felajánlások mértéke nagyban nőtt az évek során. 2005-ben 4,4 millió lejjel járultunk hozzá országosan a civilek munkájához, míg tavaly a romániai lakosok összesen 114,73 millió lejt ajánlottak fel. Ez a szám némileg elmarad a 2009-es érték mögött, hiszen akkor 117 millió lejt irányítottunk át.

2011-ben 1,65 millió romániai adófizető ajánlotta fel adója két százalékát mintegy 24 900 szervezetnek.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."