Itthon » Közélet

Civil Nap: többen és aktívabban az önkéntesek

  A tavalyi premierhez viszonyítva nagyságrendekkel több önkéntes vett részt a második Civil Napon. A szervezők elégedettek, folytatást ígérnek.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Itthon_Kozelet/civilnap2012
Itthon_Kozelet/civilnap2012
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2012. május 07., 14:50
0 hozzászólás. 

Összesen 168, zömében fiatalkorú és középiskolás önkéntes vett részt az udvarhelyi civil szervezetek által május 4-én, pénteken közösen megszervezett második Civil Napon.

Itthon_Kozelet/civilnap2012

Plakátot takarít az SzKA önkéntese. Fotó: SzKA

A szervezők szerint a tavalyihoz viszonyítva majdnem megduplázott létszám egyértelmű bizonyíték: a városlakók közül sokan gondolják úgy, hogy az év egy napján érdemes önként felhúzni a munkakesztyűt egy szebb és tisztább városért.


 

A közösség csodákra képes

A szervezők és az önkénteseknek köszönhetően eltűnt a szemét a Kerekerdőn a focipálya környékéről, megtisztult a Szejke-patak egy szakasza, újabb színes festmény tarkítja a sportpálya melletti tűzfalat és a Bányai János Szakközépiskola egy osztálytermét.

A Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány is kivette a részét a munkából: önkénteseik, a Tomcsa Sándor Színház színészeivel és más civilekkel karöltve több buszmegállót és villanyoszlopot takarítottak meg a rájuk ragasztott plakátoktól.

Itthon_Kozelet/civilnap2012

Az önkéntesek sok helyen több éve kiragasztott plakátokat távolítottak el és pucolták fényesre a buszmegállók üvegét.

A résztvevők a lakókkal közösen újrameszelték a Blanka-ház konyháját, lemázolták az ajtókat, ablakokat, és szüleikkel közösen kapcsolódhattak ki a mozgássérült gyermekek a nekik szervezett sportdélutánon. Az önkénteseknek köszönhetően lista készült a megrongálódott szemeteskukákról, a hiányzó jelzőtáblákról is.


 

Mit üzent a fal?

A Patkóban felállított sátorban mindössze hat személy élt adója 2 százalékának felajánlásával, de hasznos, megfontolandó üzenetek kerültek az üzenőfalra.

Kiderült, hogy a városlakók több kulturális és ifjúsági rendezvényt, gyermekeknek szóló programot szeretnének, szívesen vennének részt városszintű kalákában, örvendenének a több bicikliútnak, és bivalyos szekér híján traktoron a városba szállított szejkefürdői borvíznek is. Sőt, olyan is volt, aki kétnaposra bővítené a Civil Napot – összegezték a szervezők.

Itthon_Kozelet/civilnap2012

A javaslatokat megfontolják, a városszerte feltérképezett rongálások listáját pedig eljuttatják az akció lebonyolítását támogató polgármesteri hivatal városrendészeti osztályára.

Az önkéntesek munkáját a hivatal felkérésének eleget téve az Ave Hargita köztisztasági vállalat és a helyi rendőrség is támogatta – nekik, a helyi színtársulat kis csoportjának és a diákokat mozgósító középiskolák igazgatóinak külön köszönetet mondtak a szervezők.


 

Tiszta Amerika

Az önkéntes munkában tapasztalt amerikai Békehadtest képviselője, Margaret Rachel Reed szerint az udvarhelyi akció méreteiben kisebb volt, mint az általa ismert amerikai, de a közös munka és öröm legalább olyan nagy, mint az óceánon túli. Margaret egyébként a bányais diákokkal közösen festette ki az iskola egyik osztálytermét – a munkát nem sikerült befejezni, így erre a hétre is maradt pingálni való.

Itthon_Kozelet/civilnap2012

„Jó az irány és jó a cél. Folytatni kell" – fogalmazott Tankó Ágnes önkéntes, az akció egyik főszervezője, aki szerint kiemelt sikerként könyvelhető el, hogy a szentegyházi Szent Gellért Alapítvány jelezte, csatlakozik a csapathoz.

A folytatás biztos nem marad el: jövőre már vannak tervek, árulták el a szervezők, akik a harmadik Civil Napon aktív szerepet szánnak az óvodás, kisiskolás gyerekeknek, de a sajtósoknak is.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."