Gazdaság » Trendek

Az energia felét hamarosan importálni fogjuk

Románia energiaszükségletének mintegy 40-50 százalékát importból fogja fedezni 2030-ra – áll a Petrom legújabb felmérésében.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
A nagy kérdés fotó: Dávid Anna Júlia

Átjut-e a csiga az autópályán?

Legyen egy jó sztorid, különböztesd meg magad a...
fotó: Dávid Anna Júlia

Képzeljenek el egy kamrát és egy háziasszonyt!

Mihez kell, hogy értsen egy IT igazgató a Merkúrnál?...
fotók: Melinda Instal

Fűteni fűvel-fával lehet – de leginkább ésszel érdemes

Napjainkban az épületgépészet nagyon előkelő helyet...

Kőolaj-vezeték Romániában
Az energetikai függőség csökkenthető, de csak hatalmas befektetések árán
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2012. június 20., 11:31
0 hozzászólás. 

Az OMV Petrom elemzői úgy vélik, az ország relatív energetikai függetlensége csökkenőben van: az egyre növekvő igény és a hazai szénhidrogén-alapú üzemanyag kitermelésének csökkenése maga után vonja az energiaimport emelkedését.

Az elemzés eredményeit a Petrom 2021-ig tartó, kedden ismertetett stratégiájának kialakításakor is figyelembe vették. A cég közleménye szerint a kőolaj- és gázfogyasztás továbbra is növekedni fog Romániában, 2021-re az ország energiaigényének mintegy 60 százalékát fogja fedezni ez a két forrás.

Az ország jelenleg a felhasznált energia mintegy 20-30 százalékát fedezi importból, ami relatív függetlenséget jelent, ám ebből a függetlenségből minden bizonnyal veszíteni fogunk.

A Petrom illetékesei rámutattak, Romániában nagy potenciál rejlik energiaszolgáltatás terén, ám ezt csak jelentős befektetések nyomán lehet kiaknázni. Csak a szénhidrogén-potenciál kihasználása 20-35 milliárd eurós befektetést igényel 2030-ig.

Az OMV Petrom cégcsoport 2014-ig évi 800 millió-1,2 milliárd euró befektetést tervez, főként a kitermelői és termelési szektorban, amennyiben a befektetési feltételek kedvezőek lesznek.

Mariana Gheorghe, a Petrom ügyvezető igazgatója kijelentette, a cég továbbra is meg szeretné őrizni pozícióját a régió kőolaj- és gázpiacán, megtartva a Fekete-tenger régiójában létező upstream szegmens potenciális növekedéséhez szükséges teljesítményt.

A legnagyobb romániai kőolaj- és gázkiterelő Petrom az osztrák OMV csoport tulajdonát képezi.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."