Gazdaság » Trendek

Drágulhat a vonatjegy, úszhat a nyugdíjas kedvezmény

Bár a CFR bevétele 3,5 százalékkal nőtt, tervben van a vonatjegyek drágítása. A nyugdíjas kedvezmény a teljes tömegközlekedésen megszűnhet.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
A nagy kérdés fotó: Dávid Anna Júlia

Átjut-e a csiga az autópályán?

Legyen egy jó sztorid, különböztesd meg magad a...
fotó: Dávid Anna Júlia

Képzeljenek el egy kamrát és egy háziasszonyt!

Mihez kell, hogy értsen egy IT igazgató a Merkúrnál?...
fotók: Melinda Instal

Fűteni fűvel-fával lehet – de leginkább ésszel érdemes

Napjainkban az épületgépészet nagyon előkelő helyet...

Drágulhat a vonatjegy
Fotó: realitatea.net
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2013. augusztus 09., 08:59
0 hozzászólás. 

A román kormány és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közti megállapodás legfrissebb, július 29-i változatában szerepel egy rész, ami szerint szeptember folyamán megemelnék a belföldi vonatjegyek árát. A kormány tervei közt szerepel továbbá, hogy újabb 1500 kilométernyi vasutat adna bérbe, ugyanis ezek fenntartása jelenleg nem megoldható.

A megállapodás értelmében a kormány további lépéseket készül tenni a vasúthálózat racionális működetése, javítása, fejlesztése, és az EU-s pénzügyi alapok lehívása hatékonyságának növelése érdekében.

Drágábban utazunk, bár nőtt a bevétel

A döntés érdekes annak tükrében, hogy a Román Állami Vasutak (CFR) 3,5 százalékkal 1,16 milliárd lejre növelte bevételét 2013 első negyedévében, ráadásul mindezt úgy, hogy közben ebben az időszakban mintegy 5 százalékkal csökkent a forgalom a vasúti hálózaton.

„Az eredmények javulnak, mindamellett, hogy a válság hatására nálunk is csökkenőben 2008 óta az utas- és áruforgalom is. E kettő átlagosan 5 százalékkal csökkent az utóbbi időszakban, de pénzügyi oldalon 3,5 százalékkal nőtt a teljes bevétel” – mondta egy sajtótájékoztatón a CFR Rt. vezérigazgatója, George Micu.

A vállalat adózás előtti nyeresége 36 százalékost növekedést, pontosabban 178,5 millió lejt mutat az elemzett időszakban. „Az eredmények tekintetében nem beszélhetünk csodákról, de a számok azt mutatják, hogy a romániai vasúthálózat használati hatékonyságát jelentősen meg lehet növelni” – mondta Sorin Mîndruțescu, a cég vezetőtanácsának elnöke.

Lőttek a kedvezmények is?

Még ha nem is csodáról van szó, az eredmények semmiképp sem indokolják egyértelműen a jegyáremelés szükségességét. Ha minden igaz, a nyugdíjasok és a háborús veteránok járhatnak a legrosszabbul, ugyanis a számukra érvényes kedvezmények akár mindenféle tömegközlekedési eszközön is megszűnhetnek.

Idős utasok egy buszállomáson | Fotó: incomod-media.ro

A Romániai Szállítók Országos Föderációja (FORT) szerint a Szállításügyi Minisztériumnak több mint egy éves, mintegy 100 millió lejes adóssága van irányukba – ezt a helyzetet elégelték meg, és válaszként tervezik a nyugdíjas- és veteránkedvezmények eltörlését, vagy felfüggesztését.

„A FORT többször is megkereste az ügyben a Szállítási-, a Munkaügyi- és a Pénzügyminisztériumot is, ám ők semmilyen megoldással nem álltak elő. 2010 decemberében hasonló helyzet állt fenn, akkor a Pénzügyminisztérium és az Adó- és Pénzügyi Hivatal által elfogadott megoldás szerint a Szállításügyi Minisztérium tartozásait azzal kompenzálták, hogy eltörölték a FORT tartozásait az államkassza felé” – emlegeti közleményében a FORT.

Bár az adósságok értéke nem volt egyenlő, de segített a helyzeten, ugyanis „mintegy 30 százalékkal csökkentette a minisztérium adósságát, és segített a szállítóknak, hogy megoldják pénzügyi nehézségeiket” – áll a közleményben.

Már volt rá példa

Most, lévén, hogy semmilyen hasonló, vagy bármilyen más javaslatot támogató válasz nem érkezett az állam részéről, a FORT megelégelte, hogy saját zsebből kell állnia a nyugdíjasok és veteránok számára biztosított kedvezményeket. „Tagjai nevében a FORT nyilvánosan elnézést kér mindazoktól, akik szenvedő alanyai lesznek a jelenlegi helyzetnek” – zárul a közlemény.

A Mediafax hírügynökség megkeresésére a FORT elnöke, Doru Marian Crac elmondta, a személyszállításban résztvevők szeptember elsejétől folyamodhatnak ehhez a lépéshez, ha addig nem érkezik pozitív, a helyzet megoldására irányuló válasz a Szállításügyi Minisztériumtól.

Késés nélkül is bőven kell várakozni | Fotó: rtv.net

Az elnök kifejtette, 2010-ben hasonló helyzet állt elő, akkor a szállítók 30 napon át éltek a kedvezmények eltörlésének lehetőségével, mielőtt megoldódott volna a helyzet. A vonatkozó törvények szerint egyébként a nyugdíjasok 50 százalékos kedvezményben részesülnek a tömegközlekedési viteldíjakból, míg a háborús veteránok ingyen vehetik igénybe ezeket a szolgáltatásokat.

Közel egynapos belföldi vonatút

Az emelkedő jegyárakért cserébe legalább sokat utazhatunk, ugyanis a Szatmárnémeti-Mangalia 948 kilométeres útszakasz 20 óra és 45 perc alatt tehető meg vasúttal, a szerelvény átlagsebessége a szakaszon kevesebb, mint 50 km/h. A vonat 13 óra 15 perckor indul Szatmárnémetiről, és másnap reggel 10 órakor ér a tengerpartra – már, ha épp nem késik.

Az út első osztályon 189,5 lejbe, másodosztályon 130 lejbe kerül, de ha fekve akarunk aludni, akkor a 160 lejes, hatszemélyes alvókabin, vagy a 336 lejes, egyszemélyes hálófülke közül választhatunk.

Bár repülőjárat nincs a két település között, a levegőben biztosan sokkal hamarább célba érnénk, hiszen például a Dubai-Los Angeles, 13 ezer kilométeres útvonalat is hamarabb, 16 óra alatt tehetjük meg repülővel.

uh.ro/realitatea.net/mediafax.ro



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."