Gazdaság » Trendek

Vess véget a hunyorítások korszakának!

Tudod, hogy mi a különbség a szemorvos és az optikus között? Az optometrista válaszol! És nem csak most, hamarosan te is kérdezhetsz.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
A nagy kérdés fotó: Dávid Anna Júlia

Átjut-e a csiga az autópályán?

Legyen egy jó sztorid, különböztesd meg magad a...
fotó: Dávid Anna Júlia

Képzeljenek el egy kamrát és egy háziasszonyt!

Mihez kell, hogy értsen egy IT igazgató a Merkúrnál?...
fotók: Melinda Instal

Fűteni fűvel-fával lehet – de leginkább ésszel érdemes

Napjainkban az épületgépészet nagyon előkelő helyet...

Kossuth utcai optika
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: X
2014. október 21., 09:44
0 hozzászólás. 

Újabb szemészet nyílt Székelyudvarhelyen, ezúttal a Kossuth utcában, ahol egy évtizede nem volt ilyen. Kolumbán Lóránttal, a Kossuth Utcai Optika vezetőjével az új helyszínről, az optikusi szakmáról és a nyílt napokról beszélgettünk.

Székelyudvarhelyen elég sok optikus, szemész van. Milyen indíttatásból nyitottatok ti is szaküzletet, ráadásul most a másodikat?

Úgy láttuk, hogy a minőségi termékekre és szolgáltatásokra egyre nagyobb az igény, és sikerült egy olyan helyet találnunk, ahol legalább egy évtizede, hogy nincs optikai szaküzlet vagy szemészet.

A cél az, hogy a szolgáltatások egy széles skáláját nyújtsuk, többet, mint a most működő szemészetek, és mindeközben a minőségre helyezzük a hangsúlyt, hiszen a szem épségéről van szó.

Alapvetően mi a különbség az optometrista és a szemorvos szolgáltatásai között?

Először is különbséget kell tenni optikus és optometrista között. Régen külön működtek a szemorvosok, kórházakban vagy magánrendelőkben, és külön volt néhány optikus. A beteg a szemorvostól kijött a recepttel, és elment az egy-két optikus valamelyikéhez. Az optikus feladata a szemüvegek gyártása és eladása.

Kossuth-utcai Optika

Időközben annyiban bővült a szemészetek szolgáltatása, hogy kialakult az optometria nevű szakma: az optometrista gyakorlatilag a szemorvos munkájának egy részét el tudja végezni. Szemüveget írhat fel, kontaktlencsét írhat fel, és más hasonló tevékenységet is végezhet.

Persze a hatásköre korlátozott, be tudja határolni, melyek azok az esetek, amikor szakorvosi beavatkozásra van szükség. Hozzánk is sok olyan kliens érkezik, aki nem tudja, hogy csak a szemüvegével van gondja, vagy valamilyen betegségben szenved – őket kiszűrjük, a szemüveghez kapcsolódó problémákat megoldjuk, más esetben szakorvosaink segítenek neki.

Miért ez a név, hogy Kossuth utcai Optika?

Egyrészt arra jó, hogy bárki nagyon könnyen be tudja azonosítani magát a szemészetet, könnyen megtalálja, és az üzlet így külön, önálló identitást kap. Ez a szemészet kissé más jellegű, mint a többi, de ezt igazán akkor tudja valaki megtapasztalni, ha bejön.

Kossuth-utcai optika

Hetente több napon is két város, Csíkszereda és Székelyudvarhely között ingázol a munka miatt. Hogy bírod ezt?

Ez addig nehéz, amíg kialakul egy állandó, megszokható program: a helyzet most úgy néz ki, hogy egyik nap Csíkszeredában, másnap Udvarhelyen vagyok. Amennyiben épp nem vagyok itt, akkor a következő napra, vagy valamelyik szemorvoshoz írják fel a beteget.

Most már megszoktam az ingázást, hiszen négy éve csinálom, és el tudom látni mindkét városban a feladataimat, melyben szakképzett személyzet van a segítségemre: szemorvosok, optikusok és eladók.

Milyen termékeket és szolgáltatásokat kínáltok az új helyszínen a klienseknek?

Elsősorban a szakorvosi vizsgálatot és az ingyenes látásvizsgálatot veheti igénybe bárki, de ingyenes tanácsadást is nyújtunk, attól függetlenül, hogy rendel nálunk szemüveget, vagy sem. Ez nagyon fontos, mert az emberek tájékozottsága a látás, a saját szemük és a szemészet terén eléggé elmaradott, de a tájékoztatás sem működik megfelelően.

Évente általában két-három új típusú lencse jelenik meg a piacon, ezeket mindenféle védőréteggel lehet bevonni, és a klienseknek ismerniük kell a lehetőségeiket. Mindig jelennek meg prospektusok, de ez nem elég: az az igazi, mikor élőben tudod elmagyarázni és megmutatni valakinek, hogy mire jó egyik vagy másik lencse.

Hogyan tervezitek mindezt a tudást, ezeket az információkat közelebb vinni az emberekhez?

Október 24-én és 25-én két nyílt napot is tartunk, ami kimondottan erről fog szólni. Magyarországon Októbert a látás hónapjának nyilvánították, ezért is időzítettük mostanra a nyílt napokat, ahol itt lesz mindhárom szemorvosunk, dr. Máté István Ildikó, dr. Ferencz Attila és dr. Szatmári Judit, lesz optometrista, de az egyik lencsegyártó cég, az Essilor egy képviselője is, aki a termékeikről fog részletes bemutatót tartani.

Kolumbán Lóránt

Ezen a két napon nem csak a különböző lencsetípusokról lehet majd többet megtudni, de a helyes szemüveghasználatról is beszélgetni fogunk, és bárki, bármilyen kérdést feltehet. Külön foglalkozunk a különböző korosztályokat érintő szemproblémákkal is, így a legkisebbektől az idősebbekig bárkit szívesen látunk. Személyre szabott orvosi konzultációra is lesz lehetőség, és jelentős kedvezmények is lesznek különböző termékekre.

Amire külön felhívnám a figyelmet, hogy a szemüvegkészítés rejtelmeibe is betekintést nyerhetnek a látogatók, olyannyira, hogy saját szemüvegüket is elkészíthetik. Ezen kívül jó tudni, hogy dr. Ferencz Attila hamarosan lézeres látásjavító műtéteket is fog végezni, így ezzel a témával kapcsolatosan közvetlenül neki is lehet kérdéseket feltenni.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."